9 °C Budapest
Rendkívüli szünetet rendelhetnek el: a fertőzés erőteljesen terjed a gyerekek körében

Rendkívüli szünetet rendelhetnek el: a fertőzés erőteljesen terjed a gyerekek körében

2021. március 1. 09:01

Egy hét alatt majdnem a duplájára emelkedett azoknak az általános iskoláknak a száma, ahol valamilyen járványügyi intézkedést kellett hozni koronavírus-fertőzések miatt. Nagy Erzsébet általános iskolai tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivője szerint a járványügyi szabályokat nehéz betartani az iskolák falain belül - elmondása szerint náluk 25-28-an ülnek egy 20 fős osztályteremben - de a jó idő beköszöntével az iskolai és a közterületi játszótereken is egyre nagyobb a tömeg. Szakértők szerint rendkívüli szünetre, digitális oktatásra való átállásra lenne szükség.

Február 19-én, pénteken még 277 iskola volt érintett az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint, egy héttel később, február 26-án pedig már 516 olyan iskoláról számolt be az operatív törzs, ahol rendkívüli szünetet, illetve egy-egy osztályban vagy az egész intézményben digitális munkarendet kellett elrendelni - ez az általános iskolák mintegy 17 százaléka, írja a Népszava.

A PDSZ pénteken levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt rendeljen el digitális munkarendet valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén. Ennek szükségességéről viszont döntéshozói szinten sincs egyetértés. Az operatív törzs pénteken azt közölte, a teljes iskolai lezárást az adatok még nem támasztják alá, azonban szintén pénteken  Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője viszont már arról beszélt, a járványügyi adatok szerint a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, ezért megfontolandó lenne, ha egy rövid időre - két hétre - az iskolák minden évfolyamán átállnának digitális oktatásra.

Erre már nagyon nincs idő, az iskolákat már rég be kellett volna zárni

- véli a PDSZ ügyvivője. Hozzátette: tapasztalatai szerint a "szükséges döntések" is egyre lazábbak, például a tanárok, iskolai dolgozók tesztelését már mindenki elfelejtette, pedig ha ez szervezetten zajlana, sokkal több esetre derülhetne fény. Emlékeztetett: legutóbb a karácsonyi szünet utolsó hétvégéjén volt lehetőség a pedagógusok széleskörű tesztelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40