14 °C Budapest

Ez lett a bedarált OKJ-képzések helyén: mutatjuk a nagyszabású terveket

2020. november 2. 08:15

Közös Balaton-parti képzőközpontokat hoznának létre a tó partján az OKJ helyén létrejött szakmai oktatás és a duális képzés részeként, amelybe a kis- és középvállalkozások is bekapcsolódhatnának - mondta a HelloVidéknek Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképző Centrum kancellárja. A diákoknak az új rendszerben pozitívum, hogy két évvel több idejük van dönteni és ösztöndíjat is kaphatnak.

Miután idén az új szakképzési törvény miatt már nem lehet OKJ-s képzést indítani, a helyére új képzési forma lépett. Az új Szakmajegyzék alapján szervezett szakmai oktatás első szakaszában a tanulók általános ágazati ismereteket tanulnak technikumban vagy szakképző iskolában legalább egy tanulmányi évig, majd az ágazati alapvizsga után folytatódik a képzésük a külső gyakorlati képzőhelyeken szakképzési munkaszerződéssel, ezek várhatóan jövő februárban indulnak. A képzés tehát a hagyományos intézményi keretekre épül.

"A fő irányvonalat a hatékony együttműködésen alapuló tanulás és munkavégzés jelenti, ahol az innováció előtérbe kerül és ahol szeptembertől a gondolkodó szakember eszményképe kiemelt szerephez jutott" - mondta a lapnak a Balaton déli partján működő szakképzési centrum pénzügyi vezetője. Mint mondta: a szakképzés technikumi ágának a mérnöki képzés előszobájának kell lennie, míg a klasszikus mesterembereket a szakiskola képzi.

Plusz két év, ösztöndíjjal

Szamosi Lóránt szerint hátrány volt, hog a magyar iskolarendszer túl korán, 14 évesen kényszerítette a diákokat a szakmaválasztásra. Ehhez képest az első két évben a tanulónak csak ágazatot kell választania, amivel csak ismerkedik, majd 16 évesen, már érettebben tud döntést hozni a jövőjéről. Emellett már többletjuttatást is kaphatnak az újonnan bevezetett szakképzési ösztöndíj formájában.

Ezt a tanulók a teljesítményük után kapják, majd ezt később az egy céggel együttműködésben működő duális képzés során munkabér váltja fel. Így a havi 8 ezres ösztöndíjból később 16 ezres támogatás lesz, amely később a minimálbér 25-60 százaléka lehet, majd száz százalékra is emelkedhet. A diákok a sikeres szakmai vizsgát követően ráadásul, annak eredményétől függően, 150-300 ezer forint közötti pályakezdő támogatásra is számíthatnak. A kancellár szerint a magyar tenger környékén a cél közös ágazati képzőközpontok létrehozása, amely egy egységként kezeli a Balaton-parti szektorokat és melynek keretében a kis- és középvállalkozások is be tudnak csatlakozni a duális képzésbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm