11 °C Budapest
Hiába lenne rá baromi nagy szükség, egyre kevesebben választják ezt a szakmát

Hiába lenne rá baromi nagy szükség, egyre kevesebben választják ezt a szakmát

2020. július 29. 14:00

Több tízezer magyar diák sorsa dőlt el a múlt héten, amikor nyilvánosságra hozták az idei felvételi ponthatárait, és kiderült, ki melyik szakra nyert felvételt, hol kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. A 10 legnépszerűbb szak közül csak a 10. helyen álló kommunikáció és médiatudománnyal áll kapcsolatban a kultúrával, és általánosságban is elmondható, hogy Magyarországon a kulturális, művészeti képzési szakokon tanulók kisebbségben vannak a más területeken tanulmányokat folytató hallgatók számához képest. Az Eurostat adatai szerint a művészettel, kultúrával kapcsolatos szakokon mindössze a diákok 11,2 százaléka tanul - ez európai országai között az 5. legrosszabb arány. Romániában csak 0,2 százalékponttal kevesebben tanulnak ilyen területen, az EU-s átlag pedig 14,7 százalék.

2020. július 23-án este tették közzé a felvételi ponthatárokat a szeptemberben induló egyetemi képzésekre. Idén főiskolai képzésekre 91 460-an jelentkeztek, ebből 57 799-en alapképzésre. A három legnépszerűbb képzés idén a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing és a pszichológia szak lett. A műveszéthez, kultúrához, humántudományokhoz kapcsolódó képzések közül csak a kommunikáció- és médiatudomány került be 10-dikként a legnépszerűbb szakok közé.

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban több mint 2,5 millió hallgató vett részt valamilyen kultúrához köthető képzésben az EU országaiban, így elmondható, hogy a felsőoktatásban tanulók 14,7 százaléka választott ilyen területet. Azonban az arány országonként jelentősen eltérhet, hiszen amíg Olaszországban az egyetemi, főiskolai rendszerben tanulók 18,8 százaléka valamely kulturális, művészeti szakon tanul, addig Lettországban ez az arány épp a fele: 9,4 százalék.

Magyarország ebben a sereghajtók közé tartozik, a magunk 11,2 százalékával mindössze Románia (11,0%), Ciprus (9,9%), Bulgária (9,6%) és Lettország (9,4%) van mögöttünk ebben a statisztikában. A szomszédos országok nagyrészt előttünk végeztek: Szlovákiában és Horvátországban 11,8 százalék, Szlovéniában 12,3 százalék, Szerbiában 13,3 százalék, míg Ausztriában 14,4 százalék a kulturális, művészeti szakokon tanulók aránya.

A legnagyobb arányban az olaszoknak választanak ilyen pályát a hallgatók (18,8%), de az Egyesült Királyság (18,2%), Észtország (16,3%), Németország (16,1%) is az élbolyban van, ami az ilyen területeken tanulók arányát illeti. A görögök, svédek, franciák és írek is az EU-átlag felett folytatnak kuturális tanulmányokat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most óriási szükség van a kulturára

A járvány alatt bebizonyosodott, hogy mennyire nagy szükség van a művészettel, kultúrával és ennek közvetítésével foglalkozók munkájára. Márciusban Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára úgy fogalmazott közleményükben: a kultúra felelőssége, hogy a szellemi életet táplálja, a kiegyensúlyozott léthez szükséges lelki muníciót, viselkedésmintát átadja az embereknek.

A kultúrának ebben a kiélezett helyzetben kulcsszerepe van a szükségszerű társas együttlét megélésében, a válságkezelés megoldásában, a pánikhangulattal szemben egy társadalmi összefogás, segítő emberi hangulat kialakításában. Ennek legfőbb letéteményesei a kulturális szakembereink, művészeink

- írták akkor. A magyar kulturális élet szereplői pedig meg is tettek mindent a járvány alatt, összefogásukkal segítették megőrizni a lelki nyugalmat, mentális esgészséget. Nem is beszélve arról, hogy hány szerző, alkotó, intézmény tette közkinccsé a kulturális javakat az online térben, hogy támogassák azokat, akik bár szeretnének, a korlátozások miatt nem férhetnek hozzá azokhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18