7 °C Budapest

Családvédelem: éppen azok maradnak ki, akik a leginkább rászorulnának

2019. április 9. 09:32

A 2018-as év a Családok éve volt és számos családvédelmi intézkedés lép majd életbe idén is. Azonban vannak a családvédelmi akciótervnek hátulütői is, amelyről kevesen beszélnek. A Hintalovon Alapítvány ezért idén már harmadjára készítette el a jelentését a magyarországi gyermekjogi helyzetről, mely szerint korántsem rózsás a helyzet. 

A Családok évéről és a családvédelmi programről is beszélt Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az ATV Start című műsorában. A Hintalovon Alapítvány alapítója elmondta, hogy a Gyermekjogi jelentés elkészítéséhez vizsgálták a családokat érintő intézkedések hatását, és kiderült, hogy azok az 1,8 millió gyereknek csak egy részét érintik. A szegénységben élő gyerekek a juttatások nagy részéből kimaradtak.

Pedig az az ingyenes étkeztetés, vagy a bölcsődei ellátás bővítése nagy segítséget jelenthetnek a szegény családok gyerekeinek is. A jelentés arra is rámutatott, hogy Magyarországon jelenleg 60 ezer gyerek nem jut hozzá helyben a gyermekorvosi ellátáshoz. De nem csak a gyermekorvosok létszámhiánya érinti hátrányosan a magyar gyerekeket: több megyében hiányzik a gyermekpszichiátriai ellátás, és hiány van védőnőkből, tanárokból is. Így a gyermekek nem jutnak minőségi oktatáshoz sem. 

A jelentés mégis legszomorúbb eredménye,  hogy a népességarányhoz viszonyítva a 15-19 éves lányok között nőtt a legnagyobb arányban a teherbeesések száma.

Gyurkó Szilvia szerint elmondta, hogy sajnos kevés adathoz jutottak hozzá, mert több szervezet is elutasította az adatkérésüket. További probléma, hogy az EMMI és a KSH adatai jelentősen eltérnek egymástól, és még az uniós forrásokból finanszírozott kutatások adataihoz sem lehet nyilvánosan hozzáférni. Pedig a magyar gyerekek helyzetének megismeréséhez minden forrás fontos lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem