28 °C Budapest
Családvédelem: éppen azok maradnak ki, akik a leginkább rászorulnának

Családvédelem: éppen azok maradnak ki, akik a leginkább rászorulnának

2019. április 9. 09:32

A 2018-as év a Családok éve volt és számos családvédelmi intézkedés lép majd életbe idén is. Azonban vannak a családvédelmi akciótervnek hátulütői is, amelyről kevesen beszélnek. A Hintalovon Alapítvány ezért idén már harmadjára készítette el a jelentését a magyarországi gyermekjogi helyzetről, mely szerint korántsem rózsás a helyzet. 

A Családok évéről és a családvédelmi programről is beszélt Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az ATV Start című műsorában. A Hintalovon Alapítvány alapítója elmondta, hogy a Gyermekjogi jelentés elkészítéséhez vizsgálták a családokat érintő intézkedések hatását, és kiderült, hogy azok az 1,8 millió gyereknek csak egy részét érintik. A szegénységben élő gyerekek a juttatások nagy részéből kimaradtak.

Pedig az az ingyenes étkeztetés, vagy a bölcsődei ellátás bővítése nagy segítséget jelenthetnek a szegény családok gyerekeinek is. A jelentés arra is rámutatott, hogy Magyarországon jelenleg 60 ezer gyerek nem jut hozzá helyben a gyermekorvosi ellátáshoz. De nem csak a gyermekorvosok létszámhiánya érinti hátrányosan a magyar gyerekeket: több megyében hiányzik a gyermekpszichiátriai ellátás, és hiány van védőnőkből, tanárokból is. Így a gyermekek nem jutnak minőségi oktatáshoz sem. 

A jelentés mégis legszomorúbb eredménye,  hogy a népességarányhoz viszonyítva a 15-19 éves lányok között nőtt a legnagyobb arányban a teherbeesések száma.

Gyurkó Szilvia szerint elmondta, hogy sajnos kevés adathoz jutottak hozzá, mert több szervezet is elutasította az adatkérésüket. További probléma, hogy az EMMI és a KSH adatai jelentősen eltérnek egymástól, és még az uniós forrásokból finanszírozott kutatások adataihoz sem lehet nyilvánosan hozzáférni. Pedig a magyar gyerekek helyzetének megismeréséhez minden forrás fontos lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?