19 °C Budapest

Hihetetlen, de ennyit költöttek idén a magyar szülők iskolakezdéskor

2018. szeptember 23. 11:30

Papír-írószert és egyéb iskolai kiegészítőket a legtöbb család beszerzett az idei iskolakezdésre - méghozzá tetemes összegeket hagyva a kasszánál. Számít-e a környezettudatosság a papírbolti vásárláskor? Mely korcsoport szülei költöttek majdnem 100 ezer forintot az idei iskolakezdésre? Mennyibe került csak a papírbolti vásárlás az általános iskolások számára? - mindez kiderül egy friss kutatásból.

Ha az iskolakezdésre gondolunk, akkor a legtöbb embernek az első dolog, ami eszébe jut, az a füzet, a toll, a radír - nem véletlen, hogy a felmérésben megkérdezett emberek 97 százaléka beszerzett ilyesmiket a tanév elejére. Ezek fogyóeszközök egy iskolás esetében, van, aki ilyenkor ipari mennyiségben, a teljes tanévre bevásárol, mások csak az év elejére szükséges mennyiséget szerzik be - derül ki a a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, 2018-as iskolakezdési vásárlási szokásokat vizsgáló felméréséből.

Szintén nagyon sokan, a válaszadók 89 százaléka ruházati cikkeket is ilyenkor is vásárol gyerekének: a tornacipő és tornaruha mellett őszi ruhák is kerülnek ilyenkor a kosárba: pulóverek, nadrágok, őszi kabátok is ilyenkor kerülnek kiválasztásra. A válaszadók háromnegyede vásárolt egyéb, az iskolai élethez szükséges kiegészítőket, kulacsot, tornazsákot, iskolatáskát vagy tolltartót is. 

Az írószereknél a minőség, a ruhánál az ár számít

A beszerzett tollak és füzetek, egyéb papíráruk kiválasztásánál az elsődleges szempont azok minősége volt a kutatásban résztvevők szerint. A minőség 73 százaléknak, míg az ár 67 százaléknál játszott döntő szerepet az egyes termékek kiválasztásakor. 60 százalék figyelembe veszi a gyerekei kérését, ízlését és az általuk preferált termékeket teszi a kosarába. Természetesen így kerülnek kiválasztásra a szuperhősös, csillámpónis és hasonló divattermékek. Azt, hogy egy termék újrahasznosított anyagból készül-e, csupán 11 százalék jelölte meg fontos szempontként - ők környezettudatos módon, hosszú mérlegelés után választanak csak iskolai termékeket.

A ruhák esetében kicsit más a helyzet: ott az elsődleges szempont az ár, ezt követi a minőség és a kényelem mint szempont. A márka csupán 12 százaléknál játszik szerepet - legalábbis a szülők így nyilatkoztak, a gyerekek véleménye erről biztosan megoszlana. 

Nagyáruház vagy helyi bolt?

Arra a kérdésre, hogy hol szerzik be az iskolakezdéshez szükséges papír-írószereket 66 százalék válaszolta azt, hogy hipermarketekben szeret vásárolni, ahol minden egy helyen beszerezhető - ezt a szempontot a válaszadók több mint fele emelte ki. 38 százalék a helyi papírbolt mellett tette le a voksát, 30 százalék pedig nagyobb papír-írószer bolthálózatokat látogat meg ilyenkor. Érdekes módon ezen a területen nem hódít az online vásárlás: a válaszadók 88 százaléka az iskolára nem webáruházak kínálatából készül fel, inkább elmennek és személyesen vásárolnak be a gyerekeknek. Minden tizedik válaszoló a spontán vásárlás híve: ott vásárol be, ahol éppen tud, amerre dolga akad. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A ruhákat legtöbben nagy sportáruházakból és inditex márkák kínálatából szerzik - ilyenkor nagy akciókkal is várják a szülőket ezek az áruházak. Kínai áruházból minden ötödik ember választ tornacipőt és egyéb ruházati termékeket, minden negyedik válaszadó pedig online vásárol, akár a Bónusz Brigád iskolakezdési termékeiből, akár használt termékeket szerez be online piactereken.

Augusztusban vagy ráér szeptemberben?

Elég egyenletes az eloszlás abban, hogy ki mikor szerzi be az iskolakezdéshez szükséges holmikat: van, aki nagyon szorgalmas, nem halogatja a feladatot az utolsó pillanatra: ők már augusztus előtt (mindent beszereznek. Augusztus harmadik és negyedik hetében 19-19 százalék dönt a beszerzés mellett. Kicsit magasabb azok aránya, akik nem az utolsó pillanatban ébrednek, hanem már augusztus első két hetében előveszik a listát és beszerzik a szükséges dolgokat. Szeptemberre 8 százalék hagyta a vásárlást, talán igazuk is van, hiszen a legtöbb iskola ekkor mondja meg, hogy mire van szükség és magasabb akciókkal is lehet találkozni akkor, ha már elkezdődött az iskola. 

És a fő kérdés: mennyibe kerül mindez?

Ami az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokat illeti, akár alsós, akár felsős, akár középiskolás a gyerek, nem tapasztalható nagy eltérés a papír-írószerekre elköltött összegben: 26 és 30 ezer forint között volt a válaszadók által elköltött összeg idén. Ruházatra a középiskolások családja költött a legtöbbet, több mint 30 ezer forintot.

Természetesen mindenki arra kíváncsi, hogy összesen mennyibe is került az iskolakezdés? Egy alsós gyerek iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai 2018-ban 48 ezer forintba, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki. A közép- és felsőoktatási intézménybe járók családja még ennél is mélyebben a zsebébe kellett nyúljon: előbbi esetében 68 ezer, utóbbinál 84 ezer forintba került az iskolához szükséges vagy ahhoz kapcsolódó kiadások összege a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös felmérése szerint.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm