11 °C Budapest

Kollégium-para: külföldiek, vendégmunkások szorítják ki a magyar hallgatókat

2018. szeptember 5. 05:30

Magyarországon az állami felsőoktatásban ma 44 444 hallgatót tudnak ellátni az intézmények kollégiumai. Ennél azonban csak nappali tagozatos hallgatóból 2017/18-ban több mint 4-szer annyi volt. Sok helyen tehát óriási, akár 4-5-szörös a túljelentkezés a meghírdetett ágyakra, míg máshol, kevésbé népszerű egyetemek esetében kihasználatlanul állnak az épületek. Rengeteg hallgató lakhatási helyzetét nehezíti ráadásul az is, hogy a fővárásoban, illetve a legnagyobb egyetemvárosokban évről-évre egyre drágábbak az albérletek, amiket sokan nem tudnak megfizetni, ennek hatására viszont a kollégiumokba is többen jelentkeznek, ahová így még nehezebb bejutni. Annak viszont, akinek sikerül örülhet, hiszen a legnépszerűbb egyetemek kollégiumaiban sem kell - néhány kivétellel - 20 000 forintnál többet fizetnie, és sok helyen 2 ágyas szobák és szobánkénti vizesblokk áll a hallgatók rendelkezésére.

Magyarországon a 2005/06-os tanév óta folyamatosan csökken a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók száma - derül ki az Oktatási Hivatal statisztikáiból. Az adatok alapján 12 év leforgása alatt 133 ezer felsőoktatási tanulóval lett kevesebb hazánkban. Így a 2017/18-as tanévben már csak 247 ezren voltak azok, akik egyetemeken tanultak, míg 2005/06-ban ez a szám 380 632 volt.

A folyamatos hallgatói létszámcsökkenés ellenére a kollégiumi férőhelyek száma az elmúlt 10 évben gyakorlatilag változatlan volt Magyarországon. Ami szám szerint annyit tesz, hogy 

Magyarországon az állami felsőoktatásban tanuló hallgatók részére összesen 44 444 férőhely áll rendelkezésre

- mondta el a Pénzcentrumnak Hegedűs Imre, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke. Mindez azt jelenti, hogy ha csak a nappali hallgatók létszámát nézzük, akkor a legfrissebb, 2017/18-as adatok szerint több mint négyszer annyi hallgató volt Magyarországon, mint amennyi kollégiumi férőhely.

Ha országos átlagot veszünk figyelembe, akkor a kollégiumokba túljelentkezés van. Viszont az nem mondható el minden egyes intézmény esetén, hogy kollégiumi férőhelyeik ki lennének használva

- hívta fel a figyelmet a FEKOSZ elnöke, aki szerint a kollégiumi férőhelyek helyzete szerint "az ország három részre szakad":

Óriási a tömeg

Budapesten és Gödöllőn akár 4-5-szörös túljelentkezéssel is számolni lehet. Ami persze egyáltalán nem véletlen, hiszen az fővárosi albérlet piac elszálló árai miatt többen jelentkeznek kollégiumba. Ahelyzet annyira drasztikus a fővárosban, hogy egyes albérlet hirdetésekben akár 100 000 forintot is ismán elkérnek egyetlen szobáért, ami mellé még nyugodtan oda lehet számolni a minimum kettő, de van hogy három havi kauciót.

Kiszorulnak a diákok

A második csoport a vidéki nagyobb egyetemvárosok, ahol a megfelelő hallgatói létszám miatt túljelentkezés van a kollégiumokba. Ezenkívül ezekben a városokban is érdemes megemlíteni az albérleti árak növekedését, mint a jelentkezések számára kiható egyik legmarkánsabb okot. A FEKOSZ elnöke az egyre magasabb albérleti árakkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy "az elmúlt években egyre több külföldi hallgató érkezett magyar egyetemvárosokba, ami tovább növelte az amúgy sem alacsony albérlet árakat ezeken a helyeken." Ezzel együtt azt is érdemes megemlíteni, hogy a külföldi hallgatók nem csak az albérlet árakat strófolják fel, de a magyarok kollégiumi férőhelyeiből is lehasítanak egy jókora szeletet.

Az mondható el, hogy kb. 10-12 százalék külföldi hallgatók aránya a kollégiumokban

- számolt be a Pénzcentrumnak Hegedűs Imre, aki szerint érdemes azt is megemlíteni, hogy az ország nyugati határánál az is befolyásolja a kollégiumba jelentkezéseket, hogy 

a vendégmunkások az olcsóbb magyar albérleteket választják, így ha nem is közvetetten, de drágává teszik az ott tanuló hallgatóknak az albérletet.

Nincs gond, de diák sincs

A harmadik csoportba az olyan kisebb felsőoktatási intézményének kollégiumai sorolhatók, ahol a hallgatói létszám évről-évre csökken, és nem jelentkezik annyi ember, ahány férőhely ezeken a helyeken van. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendszerben tehát van szabad kapacitás, viszont az nem használható fel, mivel az intézményi, de főleg földrajzi távolságok azt nem teszik lehetővé.

Be lehet egyáltalán kerülni?

A kollégiumba jelentkezőket minden felsőoktatási intézmény a saját maga által alkotott felvételi rendszer alapján veszi fel, de kötelezően vizsgálni kell a felvételkor a tanulmányi teljesítményt és a szociális hátteret

- mondta el lapunknak a FEKOSZ elnöke, aki szerint a sokszínű felvételi eljárások okán nehéz általánosan megválaszolni, mi kell ahhoz, hogy valaki bejusson egy-egy intézménybe. A felállított keretrendszer alapján azonban a legnagyobb esélye annak van, 

aki kitűnő tanuló, és a különböző vizsgált körülmények szerint szociálisan rászoruló.

Bővíteni kellene

Összegezve az eddig leírtakat, legfőképp az egyre dráguló albérletárak miatt évről-évre egyre több hallgató jelentkezik kollégiumokba Magyarországon. A férőhelyek száma - különösen a legfelkapottabb egyetemvárosokban - azonban nem elégséges ahhoz, hogy a tanulni vágyó tömegeket megfelelően kiszolgálja.

Így még inkább szükségessé vált új férőhelyek létesítése.

"Erre megoldást jelent többek között a 2016. december 9-én elfogadott Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia, illetve szintén előremutató, hogy a fővárosban építeni kívánnak egy diákvárost, amely 8000 hallgató számára teszi majd elérhetővé a kollégiumot." - mutatott rá Hegedűs Imre, aki arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy

a kollégiumi díjak az elmúlt években nem emelkedtek, mert egy kormányrendeletben elő van írva mennyit lehet elkérni (az alapszolgáltatásokért, esetleg extra szolgáltatásokat be lehet építeni a díjba), illetve a kollégiumi normatíva sem emelkedett 2007 óta, amiről már az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia is szót ejt.

Lássuk az árakat

A magyar kollégiumi helyzeten túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy a legnépszerűbb egyetemeken pontosan mennyibe kerül a kollégiumi ellátás, valamint hogy a kifizetendő összeg hány ágyas szobákat takar, illetve a vizesblokkok hol érhetők el.

Az árak vizsgálatából kiderül, hogy sok, a táblázatban szereplő kollégiumnak a legolcsóbb helyei akár már 10 000 forint alatt is elérhetők. Ennek ellenére a legtöbb helyen 10 000 - 17 000 forint alakulnak a havi költségek, azonban az nagyon változó, hogy ezekért a pénzekért hány ágyas szobákat kapnak a hallgatók, valamint az sem mindegy, hogy a folyosón közös használatban van-e a vizesblokk vagy szobánként/két szobánként érhető el ez a helyiség. Az átlagos árakon túl persze simán lehet találni drágább kollégiumi férőhelyeket is, de sok helyen főleg az önköltségeseknek kerül akár 2-szer, 3-szor annyiba az esetleges kollégiumi hely. 

A táblázatban megjelent kollégiumok között kuriózumnak számít például az egy ágyas szoba, ilyen például csak egyetlen egyetem repertoárjában érhető el. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az árak nem feltétlenül fedik az épületek és az ellátás minőségét. Ezért hallgatóként célszerű mindig jó előre utánajárni annak, melyik kollégiumba jelentkezik az illető, hiszen simán elképzelhető, hogy ugyanazért az árért, egy újépítésű, modern kollégiumba, de egy lepukkant, régi épületbe is költözhet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm