Kimaradt a Gazdálkodj Okosan? Most fájhat miatta a fejed

Kimaradt a Gazdálkodj Okosan? Most fájhat miatta a fejed

Pénzcentrum
2016. október 29. 13:00

A mai gazdasági, pénzügyi világban gyakran a felnőtteknek sem egyszerű eligazodni. A gyerekek viszont óriási előnyhöz juthatnak azáltal, ha a szülők már egészen kicsi korukban elkezdik őket pénzügyi tudatosságra nevelni. Ez egy óriási lépés ahhoz, hogy felnőtt korukban ne legyenek pénzügyi nehézségeik. A pénzügyi neveléshez sok jó eszközt hívhatunk segítségül, de a beszélgetést és a játékot semmi sem pótolhatja.

Temérdek sok dologra meg kell tanítani a gyereket ahhoz, hogy felnőtt korában jól boldoguljon az életben, és ügyesen el tudjon igazodni a világban. Az iskola erre nem elég, a szülőknek hatalmas szerepe van a nevelésben. És ahogy megtanítják őket arra, mit egyen, hogyan viselkedjen, élettani, erkölcsi és társadalmi értékekkel ruházzák fel őket, nem hagyhatják ki a sorból azt sem, hogyan kell jól dönteni, és tudatosan kezelni a pénzügyeket.

A pénzről nem egyszerű beszélni a gyerekkel, pláne úgy, hogy az a korának megfelelő legyen. Annak ellenére, hogy ez nagyon fontos dolog, csak minden második szülő beszél 18 év alatti gyermekével a pénzügyekről, és csak minden harmadik családban szokás zsebpénzt adni - derült ki a Regio Játék megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból.

Gazdálkodj a zsebpénzeddel!

A gyerekek sokat tanulhatnak arról, hogyan kell gazdálkodni, ha zsebpénzt kapnak. Ehhez persze az is szükséges, hogy a szülők beszélgessenek velük, hogyan kell beosztani, mire érdemes költeni, és hogyan spóroljanak arra, amit majd idővel szeretnének megvenni maguknak. Csak kevés 6 éven aluli kap zsebpénz, ha mégis, akkor az általában kevesebb, mint 500 forint havonta. A 7-14 évesek 500-1000 forintból, a 15 éven felüliek pedig 2-5000 forintból gazdálkodhatnak havonta. Tízből hat családban ez a bevett szokás - derült ki a felmérésből. 

Tét nélkül, játszva

A játék nagyon fontos része a nevelésnek, hiszen a gyereket játék közben tanulnak, utánozzák a szüleik viselkedését, ez által sajátítanak el szerepeket, és értelmezik a körülöttük lévő világot. 

A pénzügyi neveléshez is nagyon jó eszköz a játék, mert kellemes, ellazult és oldott állapotban tanulhatnak a gyerekek. Azok a társasjátékok, ahol pénzügyi döntéseket kell hozni, érdemes, ha kezdetben a szülőkkel játszak a gyerekek, mert közben rengeteg fontos dolgot el lehet nekik magyarázni, amit a kortársaitól nem tanulhatnak meg. Emellett a játék sikerélményt, önbizalmat és tudást is ad nekik, ami hatalmas előny lesz később a konkrét döntési helyzetekben" 

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Mihály Nikolett gazdaságpszichológus. 

A felnőttek életében a pénz gyakran stresszt és feszültséget okoz, hiszen náluk nagy tétje van annak, hogyan döntenek és gazdálkodnak. A szakértő szerint azért is hasznos, ha játék közben tanulják meg a gyerekek, hogyan gazdálkodjanak, mert egy felszabadult, jó hangulatban találkoznak a pénzzel, így később nem jelent majd nekik akkora stresszt és gondot, ha anyagi döntéseket kell hozniuk.

A pénzt amúgy is nehéz elmagyarázni és megértetni a gyerekekkel, de játék közben kézzelfoghatóvá válik, és nem valami elvont fogalom lesz. Sőt, azonnal ki is próbálhatják, megtanulhatják kezelni valós tét nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Okosan!

Most ünnepli 50. születésnapját a Gazdálkodj okosan! társasjáték, amin keresztül generációk tanulhatták meg a pénzügyi világot, a takarékoskodást, az anyagi döntéseket. A gyerekek találkozhatnak azzal, hogy milyen kiadásokkal és kötelezettségekkel kell számolniuk a felnőtteknek. Például költeniük kell ételre, utazásra, rezsire, és spórolni lakásra. 

Miközben a szülő játszik a gyerekkel, a család pénzügyi dolgaiba is óhatatlanul beavatja. Hiszen megmutatja közben, hogy ő hogyan kezeli a pénzt, milyen gondolatok mentén hozza meg a döntéseit, hogyan takarékoskodik, mire költ" 

- mondta a gazdaságpszichológus.

Mihány Nikolett hozzátette: ez arra is megtanítja a gyerekeket, hogy közösségben gondolkodjanak, ne csak a saját érdekeik mentén nyilvánítsák ki az akaratukat. Látják, hogy létezik egy anyagi keret, amiből ki kell hozni mindent, amire a családnak szüksége van, és a takarékosságra is gondolni kell.

A pénzügyi játékokkal a gyerek a kontrolltartás képességét is megtanulja.

A Gazdálkodj okosan! példájánál maradva, hiába lép rá arra a mezőre, hogy megveheti a lakást, ha még nincs meg hozzá a szükséges összeg. Tehát megtanulja, hogy attól, mert valamit nagyon szeretne, és vágyik rá, nem feltétlenül kaphatja meg azonnal, hanem spórolni kell rá. Ezáltal nagyobb az esélye annak, hogy később, felnőtt élete során is kontrollálni fogja a vásárlásait, és átgondolja, hogy mire, mikor, és mennyit költ.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?