15 °C Budapest

Kimaradt a Gazdálkodj Okosan? Most fájhat miatta a fejed

Pénzcentrum
2016. október 29. 13:00

A mai gazdasági, pénzügyi világban gyakran a felnőtteknek sem egyszerű eligazodni. A gyerekek viszont óriási előnyhöz juthatnak azáltal, ha a szülők már egészen kicsi korukban elkezdik őket pénzügyi tudatosságra nevelni. Ez egy óriási lépés ahhoz, hogy felnőtt korukban ne legyenek pénzügyi nehézségeik. A pénzügyi neveléshez sok jó eszközt hívhatunk segítségül, de a beszélgetést és a játékot semmi sem pótolhatja.

Temérdek sok dologra meg kell tanítani a gyereket ahhoz, hogy felnőtt korában jól boldoguljon az életben, és ügyesen el tudjon igazodni a világban. Az iskola erre nem elég, a szülőknek hatalmas szerepe van a nevelésben. És ahogy megtanítják őket arra, mit egyen, hogyan viselkedjen, élettani, erkölcsi és társadalmi értékekkel ruházzák fel őket, nem hagyhatják ki a sorból azt sem, hogyan kell jól dönteni, és tudatosan kezelni a pénzügyeket.

A pénzről nem egyszerű beszélni a gyerekkel, pláne úgy, hogy az a korának megfelelő legyen. Annak ellenére, hogy ez nagyon fontos dolog, csak minden második szülő beszél 18 év alatti gyermekével a pénzügyekről, és csak minden harmadik családban szokás zsebpénzt adni - derült ki a Regio Játék megbízásából az NRC által készített reprezentatív kutatásból.

Gazdálkodj a zsebpénzeddel!

A gyerekek sokat tanulhatnak arról, hogyan kell gazdálkodni, ha zsebpénzt kapnak. Ehhez persze az is szükséges, hogy a szülők beszélgessenek velük, hogyan kell beosztani, mire érdemes költeni, és hogyan spóroljanak arra, amit majd idővel szeretnének megvenni maguknak. Csak kevés 6 éven aluli kap zsebpénz, ha mégis, akkor az általában kevesebb, mint 500 forint havonta. A 7-14 évesek 500-1000 forintból, a 15 éven felüliek pedig 2-5000 forintból gazdálkodhatnak havonta. Tízből hat családban ez a bevett szokás - derült ki a felmérésből. 

Tét nélkül, játszva

A játék nagyon fontos része a nevelésnek, hiszen a gyereket játék közben tanulnak, utánozzák a szüleik viselkedését, ez által sajátítanak el szerepeket, és értelmezik a körülöttük lévő világot. 

A pénzügyi neveléshez is nagyon jó eszköz a játék, mert kellemes, ellazult és oldott állapotban tanulhatnak a gyerekek. Azok a társasjátékok, ahol pénzügyi döntéseket kell hozni, érdemes, ha kezdetben a szülőkkel játszak a gyerekek, mert közben rengeteg fontos dolgot el lehet nekik magyarázni, amit a kortársaitól nem tanulhatnak meg. Emellett a játék sikerélményt, önbizalmat és tudást is ad nekik, ami hatalmas előny lesz később a konkrét döntési helyzetekben" 

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Mihály Nikolett gazdaságpszichológus. 

A felnőttek életében a pénz gyakran stresszt és feszültséget okoz, hiszen náluk nagy tétje van annak, hogyan döntenek és gazdálkodnak. A szakértő szerint azért is hasznos, ha játék közben tanulják meg a gyerekek, hogyan gazdálkodjanak, mert egy felszabadult, jó hangulatban találkoznak a pénzzel, így később nem jelent majd nekik akkora stresszt és gondot, ha anyagi döntéseket kell hozniuk.

A pénzt amúgy is nehéz elmagyarázni és megértetni a gyerekekkel, de játék közben kézzelfoghatóvá válik, és nem valami elvont fogalom lesz. Sőt, azonnal ki is próbálhatják, megtanulhatják kezelni valós tét nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Okosan!

Most ünnepli 50. születésnapját a Gazdálkodj okosan! társasjáték, amin keresztül generációk tanulhatták meg a pénzügyi világot, a takarékoskodást, az anyagi döntéseket. A gyerekek találkozhatnak azzal, hogy milyen kiadásokkal és kötelezettségekkel kell számolniuk a felnőtteknek. Például költeniük kell ételre, utazásra, rezsire, és spórolni lakásra. 

Miközben a szülő játszik a gyerekkel, a család pénzügyi dolgaiba is óhatatlanul beavatja. Hiszen megmutatja közben, hogy ő hogyan kezeli a pénzt, milyen gondolatok mentén hozza meg a döntéseit, hogyan takarékoskodik, mire költ" 

- mondta a gazdaságpszichológus.

Mihány Nikolett hozzátette: ez arra is megtanítja a gyerekeket, hogy közösségben gondolkodjanak, ne csak a saját érdekeik mentén nyilvánítsák ki az akaratukat. Látják, hogy létezik egy anyagi keret, amiből ki kell hozni mindent, amire a családnak szüksége van, és a takarékosságra is gondolni kell.

A pénzügyi játékokkal a gyerek a kontrolltartás képességét is megtanulja.

A Gazdálkodj okosan! példájánál maradva, hiába lép rá arra a mezőre, hogy megveheti a lakást, ha még nincs meg hozzá a szükséges összeg. Tehát megtanulja, hogy attól, mert valamit nagyon szeretne, és vágyik rá, nem feltétlenül kaphatja meg azonnal, hanem spórolni kell rá. Ezáltal nagyobb az esélye annak, hogy később, felnőtt élete során is kontrollálni fogja a vásárlásait, és átgondolja, hogy mire, mikor, és mennyit költ.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem