0 °C Budapest

Nálatok is szednek osztálypénzt? Ezt mindenképpen tudnod kell róla

Pénzcentrum
2015. október 25. 07:00

Osztálypénz szedése ma már nem csak az iskolákban, hanem az óvodákban is bevált gyakorlat, ez pedig számos szülőnek nagy anyagi terhet jelent. Akad olyan osztály is, ahol havonta 10 ezer forintot is elkérnek, pedig az önkormányzati iskolák nem kérhetnének pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért.

Az osztálypénz szedésének évtizedes hagyománya van Magyarországon, ma már pedig nemcsak az iskolákban, hanem az óvodákban is gyakorlattá vált az úgynevezett "csoportpénz" beszedése. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) tapasztalatai szerint ennek lefedettsége 100 százalékos, tehát nem találni olyan intézményt ahol ne szednének havi rendszerességgel különböző címeken (fénymásoló papírra, krétára) osztálypénzt, annak ellenére, hogy ennek beszedése elméletileg nem szabályos.

Az önkormányzati fenntartású óvoda vagy iskola nem szedhet semmilyen pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért

- mondta el lapunk megkeresésre Keszei Sándor a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke.

Ez alól kivételt jelent a térítési díjas (pl. étkeztetési díj) és a tandíjas (pl. gimnáziumban az évfolyam harmadik és további alkalommal történő megismétlésekor) szolgáltatásokért szedett pénz, de csak a közoktatási törvényben és a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott mértékben.

Sok a szülői panasz

Az egyik fő probléma az osztálypénzzel, hogy sok szülőnek jelentős anyagi terhet jelent a befizetése. A legkevesebbet az óvodákban kérik, havonta 300-500 forint között, az iskolákban azonban már 500-1000 forintot is elkérhetnek, de akad olyan középiskola, ahol már a 9. évfolyamban elkezdenek gyűjteni az érettségi bankettre, ballagási ruhára, ezért havonta 10 ezer forintot is elkérhetnek.

Amennyiben egy 30 fős osztályban 4 évig minden tanítási időszakban, (tehát 10 hónapon keresztül) havi 10 ezer forintos osztálypénzt szednek, akkor 4 év alatt összesen 12 millió forint gyűlik össze.

Az osztálypénz összegének meghatározása általában az év első szülői értekezletén szavazással történik. Ekkor sajnos a tehetősebb szülők még magasabbra nyomják az osztálypénz összegét, és a szerényebb hátterű családok nem mernek ellenkezni - teszi hozzá Keszei Sándor.

A legtöbb szülői panasz azzal kapcsolatban érkezik, hogy sok osztályban nem tudnak elszámolni azzal, hogy pontosan mire is költötték el az osztálypénzt. Ezt szedheti a tanár vagy akár a szülői szervezet egyik tagja, de a jogszabály szerint minden esetben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • a pénz beszedésekor átvételi elismervényt,
  • kérésre számlát kell kiadni.
  • Az összeget be kell vételezni,
  • és le kell könyvelni, vagyis minden forinttal el kell számolni.

Súlyos diszkrimináció

Az indokolatlan pénzek beszedésének másik fő problémája, hogy napjainkban az is előfordul, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni például egy tanulmányi kirándulás árát, egyszerűen nem mehetnek el erre a programra. Ezeket a gyerekeket a kirándulás idejére beteszik egy másik osztályba - hívja fel a problémára a figyelmet Keszei Sándor.

Történik ez annak ellenére, hogy az óvodának, iskolának ki kell kérni a szülők írásbeli nyilatkozatát, minden olyan döntése előtt, amely szülőre fizetési kötelezettséggel jár. Ha a szülő jelzi, hogy nem tud fizetni, akkor, vagy az iskola költségvetéséből kell fedezni a követelést, vagy jelezni kell iskolafenntartó önkormányzatnak, hogy "szociális forrásból" oldja meg a problémát.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?