2 °C Budapest

Ezért tart szerdától szerdáig a tavaszi szünet

2015. március 16. 14:02

Változtathatnak az iskolák a központilag meghatározott szünetek időpontján, de ez nem szokott nagyarányú lenni - mondta az InfoRádiónak a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre beszélt arról is, hogy miért szerdától szerdáig és nem hétfőtől péntekig tart a tavaszi szünet.

"Magyarországon és az egész világon a szünetek meghatározását az ország ünnepköre, a hagyományok, az egyházi ünnepek befolyásolják. A húsvét determinál egy szünetet" - jelentette ki a köznevelési helyettes államtitkár.

Arról, hogy idén a tavaszi szünet április 2-7. között, szerdától szerdáig lesz, Sipos Imre azt mondta: "évek óta így határozza meg az államtitkárság az időintervallumot. A húsvétot megelőző időszak Nagyhéthez való kapcsolódása az indoka, vallási szempontból is jelentős, hogy Nagycsütörtökön kezdődik a szünet és a húsvétot követő egy napnak pedig leginkább az az oka, hogy akiknek a kollégiumba kell visszatérniük, ne az ünnepnapon kelljen elszakadniuk a családtól, legyen még egy napjuk. Tehát nem nemzetgazdasági szempontok, hanem elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi és családi szokások a döntőek a szünetnapok meghatározásakor."

Arra a felvetésre, hogy péntektől péntekig is tarthatna a szünet, az államtitkár úgy fogalmazott: "ez is lehetőség. Amikor a rendeletet megalkottuk tavaly a minisztériumokkal, egyházakkal, hivatallal, szülői szervezetetekkel, szakszervezetekkel, pedagógusszervezetekkel, ilyen javaslat nem érkezett."

A kisgyermek elhelyezésének megoldása hiányában a szülők munkavégzése sem folyamatos, erre Sipos Imre azt mondta: "ha egész hetet teszünk a húsvét elé vagy után, akkor ez a probléma ugyanúgy fennáll. Egyébként ha a szülőnek problémát okoz a gyermek elhelyezése, az óvodák, iskolák felügyeletet tudnak biztosítani."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A tanév rendjéről szóló miniszeri rendelet már évek óta biztosítja az iskolák számára, hogy a tanítási szünetek kezdő és befejező napját saját hatáskörben módosítsák, ezt nyilván a helyi közösségnek, a diákok és a szülők egyetértésével célszerű megtenni. Egy-egy nap mozgatásával szoktak is élni az iskolák" - tette hozzá a köznevelési helyettes államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?