2 °C Budapest

Megszüntetett 9. évfolyam: mi lesz így a fogyatékkal élő gyerekekkel

MTI
2015. március 12. 09:30

Súlyos visszásságokat állapított meg az ombudsman az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai évfolyamainak megszüntetése kapcsán - számol be csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet.

Székely László, az alapvető jogok biztosa szerint azzal, hogy a középfokú felvételi eljárás kellős közepén hoztak egy olyan jogszabályt, amely gyakorlatilag megtiltotta a 9. évfolyam elindítását, egész osztályokat kényszerítettek évismétlésre. Székely László a cikk szerint azután indított vizsgálatot, hogy sajtóhírekből értesült az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzésének 2014 szeptemberétől történő megszüntetéséről.

Az iskolák nyolcadikos gyerekeinek szüleit 2014 februárjában, a felvételi jelentkezési határidő lejártával egy időben értesítették arról, hogy az előzetesen meghirdetettel ellentétben szeptemberben mégsem indul el a 9. évfolyam. A sérült gyermekek érdekében ezért több érintett intézményben úgy döntöttek, hogy szülői kérésre inkább az egész nyolcadik évfolyammal osztályt ismételtetnek, hogy időt nyerjenek a pályaválasztásra. Az előkészítő szakiskolákat kizárólag értelmi fogyatékossággal élő tanulók számára hozták létre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?