Mikor jön a pedagógus-béremelés?

Pénzcentrum
2013. július 1. 09:32

Lesz pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől az életpályamodell bevezetésével együtt - közölte az emberi erőforrások minisztere vasárnap az MTI-vel. Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek.

Az NGM számol

A miniszter az MTI-nek azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium még számolja, hogy az összes más intézkedéssel együtt a béremelést milyen ütemezésben tudják kivitelezni. Nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben - tette hozzá.

Balog Zoltán, a fennmaradó rész folyósítására utalva, több lehetőséget vázolt. Elmondta: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Ezek számbavételével folynak a számítások, mert a kormány a közszolgálat más területein is rendezni akarja a béreket - hangsúlyozta a miniszter.

Ennyi pluszt jelenthet

Példaként említette, hogy egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés, ennek az összegnek a felét kapja meg most szeptember 1-jétől az érintett. A béremelés mértéke attól függ, eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is.

A tárca vezetője elmondta, hogy a PSZ vasárnapi tisztújító kongresszusán - ahol Galló Istvánnét elsöprő többséggel választották újra elnöknek - a kormányzat részéről ott volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is, és mindketten válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "annak van igaza, aki megállapodásra törekszik". Így ebben az esetben a PSZ-nek és a kormányzatnak is igaza van, mert mindkét fél konszenzust szeretne elérni - jegyezte meg a miniszter.

PDSZ: egy lépésben emelkedjenek a bérek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke vasárnap az MTI-vel arra reagálva, hogy nem sokkal korábban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: lesz pedagógus béremelés szeptember 1-jétől.

Mendrey László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.

A PDSZ elnöke mindemellett "megnyugvással vette tudomásul" a béremelés tényét, de annak mértékét szerinte mindenféleképpen össze kell hangolni a pedagógusok terhelésével. Annak a véleményének adott hangot, hogy az életpályamodellnek a kormány szándéka szerinti ütemezése a törvény módosítását, illetve az életpályamodell átdolgozását kell, hogy maga után vonja.

A PDSZ elnöke emlékeztetett arra: az életpályamodell alapján a pedagógusoknak heti 22 tanórájuk lesz, azonban további négy órában kell egyéb foglalkozásokat, például szakkört tartaniuk, illetve ügyelniük az iskolában - anélkül, hogy túlóradíjban részesülnének -, összesen pedig heti 32 óra erejéig lesznek beoszthatóak.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm