2021. január 24. vasárnap Timót

Varga: tízszeresére lehetne emelni a nyugdíjas munkavállalók számát


A versenyképes növekedés szempontjából nincs csodaszer, de vannak olyan területek, ahol aprólékos munkával lehet eredményeket elérni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A miniszter négy olyat területet említett, ahol konkrét lépésekre is készül a kormány a következő időszakban.

Varga Mihály szerint négy fő területen van szükség lépésekre azért, hogy a tartósan magas növekedés megvalósuljon:

1. Az állami kiadások csökkentése: még mindig meghaladják a régiós országok szintjét a GDP arányában a kiadásaink, messze vagyunk attól, hogy elégedettek lehessünk. Ráadásul a kiadások szerkezetében is tudunk még előrelépni, hogy versenyképesebbek legyünk.

2. A beruházások ösztönzése: Varga Mihály szerint ha gyorsan használjuk fel az uniós forrásokat, akkor reális veszély, hogy később más növekedési forrást kell találnunk. Ezért is kell arról beszélni, hogyan javítható Magyarország tőkevonzó képessége. A beruházások ütemét fenn kell tartanunk, 25 százalék körüli beruházási ráta kell a növekedéshez, de nem mindegy, milyen ennek szerkezete. Törekedni kell a technológiai fejlesztésekre az infrastruktúra-beruházások mellett, a kormány arra fog törekedni, hogy csökkenjen az állami beruházások dominanciája. Emellett cél a magas hozzáadott értékű beruházások vonzása, szükség van ipari diverzifikációra, hiszen az autóipar jelenlegi dominanciája sérülékennyé is tehet minket. Emellett szükséges a földrajzi diverzifikáció, támogatni kell azokat a beruházásokat, melyek ott jönnek létre, ahol még mindig a közmunka dominál.

3. Kiszámítható beruházási környezet: A CDS-felár csökkenése és a hozamok esése a bizalmat jelzi Magyarországgal kapcsolatban, emellett nagy eredmény, hogy a vállalati szektor nettó megtakarítóból ismét nettó hitelfelvevő lett, hiszen az a normális, ha a cégek beruháznak, fejlesztenek, de ehhez a kormánynak rendeznie kellett a viszonyát a bankszektorral.

4. Munkaerő-tartalékok kiaknázása: a munkaerőhiány ellenére a pénzügyminiszter szerint vannak még tartalékok, elérhető a Csehországhoz hasonló foglalkoztatás, ami 5 millió főt jelentene, ez további 500 ezres tartalék a jelenlegi szinthez képest. Ez négy területen jelenhet meg: a munkanélkülieknél, a közfoglalkoztatottaknál, a nőknél és az időseknél. Januártól például a kormány lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása után szinte semmilyen közterhet ne kelljen fizetni, ezzel Varga szerint a jelenlegi 30-40 ezres nyugdíjas foglalkoztatotti szám akár a tízszeresére is emelkedhet.

Összefoglalva a versenyképesség és a növekedés szempontjából nincs csodaszer, de apró munkával a fenti területeken van tartalékunk, a kormány ezeket szeretné kihasználni

- idézi a Portfolio Varga Mihályt..

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked