2020. október 26. hétfő Dömötör

Varga: tízszeresére lehetne emelni a nyugdíjas munkavállalók számát


A versenyképes növekedés szempontjából nincs csodaszer, de vannak olyan területek, ahol aprólékos munkával lehet eredményeket elérni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A miniszter négy olyat területet említett, ahol konkrét lépésekre is készül a kormány a következő időszakban.

Varga Mihály szerint négy fő területen van szükség lépésekre azért, hogy a tartósan magas növekedés megvalósuljon:

1. Az állami kiadások csökkentése: még mindig meghaladják a régiós országok szintjét a GDP arányában a kiadásaink, messze vagyunk attól, hogy elégedettek lehessünk. Ráadásul a kiadások szerkezetében is tudunk még előrelépni, hogy versenyképesebbek legyünk.

2. A beruházások ösztönzése: Varga Mihály szerint ha gyorsan használjuk fel az uniós forrásokat, akkor reális veszély, hogy később más növekedési forrást kell találnunk. Ezért is kell arról beszélni, hogyan javítható Magyarország tőkevonzó képessége. A beruházások ütemét fenn kell tartanunk, 25 százalék körüli beruházási ráta kell a növekedéshez, de nem mindegy, milyen ennek szerkezete. Törekedni kell a technológiai fejlesztésekre az infrastruktúra-beruházások mellett, a kormány arra fog törekedni, hogy csökkenjen az állami beruházások dominanciája. Emellett cél a magas hozzáadott értékű beruházások vonzása, szükség van ipari diverzifikációra, hiszen az autóipar jelenlegi dominanciája sérülékennyé is tehet minket. Emellett szükséges a földrajzi diverzifikáció, támogatni kell azokat a beruházásokat, melyek ott jönnek létre, ahol még mindig a közmunka dominál.

3. Kiszámítható beruházási környezet: A CDS-felár csökkenése és a hozamok esése a bizalmat jelzi Magyarországgal kapcsolatban, emellett nagy eredmény, hogy a vállalati szektor nettó megtakarítóból ismét nettó hitelfelvevő lett, hiszen az a normális, ha a cégek beruháznak, fejlesztenek, de ehhez a kormánynak rendeznie kellett a viszonyát a bankszektorral.

4. Munkaerő-tartalékok kiaknázása: a munkaerőhiány ellenére a pénzügyminiszter szerint vannak még tartalékok, elérhető a Csehországhoz hasonló foglalkoztatás, ami 5 millió főt jelentene, ez további 500 ezres tartalék a jelenlegi szinthez képest. Ez négy területen jelenhet meg: a munkanélkülieknél, a közfoglalkoztatottaknál, a nőknél és az időseknél. Januártól például a kormány lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása után szinte semmilyen közterhet ne kelljen fizetni, ezzel Varga szerint a jelenlegi 30-40 ezres nyugdíjas foglalkoztatotti szám akár a tízszeresére is emelkedhet.

Összefoglalva a versenyképesség és a növekedés szempontjából nincs csodaszer, de apró munkával a fenti területeken van tartalékunk, a kormány ezeket szeretné kihasználni

- idézi a Portfolio Varga Mihályt..

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó