2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Óriási bajban a nyugdíjasok: három havi pénz tűnhet el


Az egész fejlett világnak szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben. Ez alól pedig Magyarország sem lehet kivétel - írja a Magyar Nemzet.

Nem csak Magyarországon, hanem a fejlett világ országaiban is jelentős problémát jelent a nyugdíjrendszer. A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat pedig nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik.

A helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában, Kanadában és Japánban sem jobb. Ráadásul ezekben az országokban a robotika és a digitalizáció is rendkívül fejlett. Ez pedig azt jelenti, hogy állások millió szűnnek majd meg rövid időn belül, és nem lehet tudni milyen számban keletkeznek majd újak.

A helyzet Magyarországon is sötét képet fest. Az alacsony születésszám mellett súlyos problémát jelent az is, hogy sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékot, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne. Számítások azt mutatják, hogy

2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer.

Ezt pedig azok az adatok is alátámasztják, hogy amíg jelenleg a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra emelkedik, húsz évvel később pedig már minden harmadik magyar nyugdíjas lesz.

További terhet jelent, hogy miközben egyre kevesebben dolgoznak az elöregedés miatt, egyre többet kell költeni az egészségügyi ellátásra. Ezért a tanulmány szerzői arra az álláspontra jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni a világ országaiban, mert fenntarthatatlan.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.