2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Kiakadt a Nyugdíjas Parlament: elszámolta magát a kormány a nyugdíjemeléssel

  • MTI
  • 2020. december 28. hétfő 19:31

Szakmailag prognosztizált fogyasztási áremelkedéssel megegyező nyugdíjemelést kérnek a nyugdíjasok.

A napokban jelent meg a MNB 2020 decemberi inflációs jelentése, melyben szakmai alapon számolták ki a jövőre várható fogyasztói árak emelkedését. Az adatokból az derül ki, hogy a Kormány által 2021-re tervezett - és a nyár elején törvénybe is foglalt - inflációs mértéket a hozzáértők jelentősen magasabbra prognosztizáljak - közölte a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

A tervezési hiba nagymértékben sújtja a nyugdíjas társadalmat, hiszen a január elsejei tervezett 3 százalékos nyugdíjemelés nem tart lépést se az MNB 3,8 - 4 százalékos prognosztizált áremelkedésével, se az idősek életkörülményeiben jelentkező nehézségek kompenzálásával. A tervezet 3 százalékos nyugellátások emelése különösen elmarad az élelmiszerek területén várható 4,6 - 4,8 százalékos árak növekedéstől.

- fejtették ki. Épp ezért kérik, hogy a kormány - a törvény által biztosított felhatalmazás alapján - a 2021. január elsejei nyugdíjemelést a 3 százalékra tervezett mérték helyett 4 százalékos nagyságban állapítsa meg. Nem tarjuk méltányosnak azt, hogy az év elején történő korrigálás elmaradása esetén a nyugdíjasok ismét a Kormány számára kényszerülnek hitelezésre.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked