21 °C Budapest

Így mehetsz nyugdíjba akár már 50 évesen

2016. december 13. 16:10

A nyugdíjra való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni, azonban nemcsak az időzítés fontos ezen a téren, hanem a felkészülés módja is sokat nyom a latban. Sokat számíthat, ha olyan helyen dolgozunk, ahol a nyugdíjhoz a munkaadónk is hozzájárul, azonban nem ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy korábban nyugdíjba vonuljunk, mint a hasonló fizetésű ismerőseink. Összeszedtünk négy módszert, amivel lerövidítheted a felkészülést a nyugdíjas évekre.

Jól kell házasodni!

Persze ilyenkor mindenkinek az jut eszébe, hogy elég, ha egy gazdag társat fogunk ki magunk mellé, és akkor minden gondunk megoldódik egy életre, azonban nem ezt érdemes figyelembe venni elsősorban. Ugyan a házastárs megtalálásakor nem a pénztárca vastagsága vagy a pénzhez való viszonynak kellene az elsődlegesnek lenni, azonban sokkal könnyebb a pénzügyeinket kordában tartani, ha olyan partnert sikerül találnunk, aki tud bánni a pénzzel. Ha a jövőbeni házastársunk szórja a pénzt, abból pénzügyileg nagy gondok adódhatnak később, de az sem célszerű, ha valaki semmire sem hajlandó költeni.

Egy ilyen partner megtalálása persze időt vesz igénybe, így ezt nem érdemes elkapkodni. Persze sok magyar házasságban szóba jön a válás is, akár a pénzügyek, akár más ok miatt. Ez viszont az egyik legnagyobb pénzügyi katasztrófa, ami bekövetkezhet, az esetek jelentős részében egyik fél sem elégedett a megegyezés pénzügyi részével.

Jól kell gyereket vállalni!

A gyerekek jelentős kiadást jelentenek, ezért érdemes megfontolni, mikor vállalunk gyereket. Egy korai, nem tervezett gyerek a pénzügyi terveinket dugába döntheti, igaz, ha hamar vágunk bele a gyerekvállalásba, akkor valószínűleg hamarabb tudunk elkezdeni félretenni a nyugdíjra. Akár a korai, akár a kései gyerekvállalás mellett tesszük le a voksunkat, azt érdemes észben tartani, hogy vannak olyan kiadások, amelyek szinte biztosan felmerülnek és csak akkor vállaljunk gyereket, ha ezeket a kiadásokat ki is tudjuk fizetni.

Sokan nagy családot képzelnek el fiatal korukban, azonban a valóság az, hogy átlagos kereset mellett nehéz két-három gyereknél többet felnevelni tisztességes körülmények között. Persze a gyereknevelésben a családi adókedvezmény és a CSOK is segíthet, azonban kedvesebb gyerek mellett korábban kezdhetünk félretenni a nyugdíjas éveinkre.

Költözz olcsóbb környékre!

Ha a mostani lakásunk egy város közepén található, akkor nemcsak a spórolás miatt lehet jó a település szélére (vagy az agglomerációba) költözni, hanem ezzel zöldövezet előnyeit is élvezhetjük. A kieső részeken ugyan szinte elengedhetetlen az autó, azonban sokszor nemcsak a lakások ára, hanem a boltok árszínvonala is alacsonyabb ezeken a környékeken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne próbáld utánozni a gazdag ismerősöket!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a gazdagabb ismerőseik életszínvonalán próbálnak élni, miközben ezt nem tehetnék meg. Ilyenkor elsősorban a hosszabb távon érezhető megtakarításokról feledkezünk meg, ami viszont a nyugdíjunkba is kerülhet.

A fenti tanácsok megfogadásával és a lehetőségeink végiggondolásával rengeteg pénz takaríthatunk meg magunknak, amit érdemes lehet nyugdíjra félretenni. Ezzel pedig gondoskodhatunk arról, hogy a hozzánk hasonló anyagi szintű ismerőseinknél akár lényegesen korábban, 5-10 évvel hamarabb nyugdíjba vonulhassunk. Korábban írtunk arról, hogy amennyiben a jövedelmünk negyedét félre tudjuk tanni havonta, akkor akár 23 munkával töltött év is elegendő lehet ahhoz, hogy állami segítség nélkül nyugdíjba vonulhassunk. Ehhez persze szigorú költségvetésre van szükség, azonban ha a szabályokat betartjuk, akkor könnyen lehet, hogy jelentősen hamarabb élvezhetjük a nyugdíjas éveket, mint a kortársaink.

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem