2019. február 18. hétfő Bernadett

Így mondj nemet a sírig tartó munkára: jobb, ha minél előbb ráveszed magad


A munkaerőpiacra épp belépni készülő Z generációs fiatalok hosszabb jövőt jósolnak maguknak, mint a húszas-harmincas éveikben járó Y generáció tagjai. Az 1997 és azután születettek ötöde gondolja úgy, hogy több mint 85 évig él majd, míg az eggyel idősebb Y generációnak csupán a 17 százaléka gondolkozik hasonlóképp. A KSH adatai alapján a várható átlagos élettartam az elmúlt tíz év során két évvel növekedett, ami a Z generáció várakozásait támasztja alá. A hosszabb időskor azonban pénzügyileg is megterhelő lehet.

A munkaerőpiacra egy-két éven belül belépni készülő Z generációs fiatalok hosszabb életet jósolnak maguknak, mint az eggyel idősebb Y generáció - derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából. Az 1997-ben vagy azután született korosztály majdnem fele, 47 százaléka gondolja úgy, hogy több mint 75 éves koráig fog élni, 21 százalékuk szerint még 85 éves koruk után is számolhatják a születésnapokat, 9 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a századik életévüket is betöltik majd.

A Z generációhoz képest rövidebb élethosszra számítanak az 1980-as évek és 1990-es évek közepe között született Y generáció tagjai. Ennek a korosztálynak csupán 37 százaléka véli úgy, hogy 75 éves kor fölött is élni fog, és mindössze 17 százalékuk gondolja, hogy megéri a 85 éves kort. Ebből a korosztályból 6,7 százalék gvéli úgy, hogy legalább a századik születésnapját megünnepli majd.

A hosszú életkor önmagában azonban nem elég, hogy ez beteljesedhessen. A nyugdíjkorhatár egyre inkább kitolódik, míg 2013-ban (egyes kivételektől eltekintve) 62 évesen mehettek nyugdíjba Magyarországon, ez a korhatár az azt követő években folyamatosan emelkedik majd a rendszer stabilitása érdekében.

 Az OECD országok közötti 2017-es kutatás szerint az öregkori függőségi ráta a jelenlegi 28,5  százalékról 57,6 százalékra emelkedhet 2075-re,  vagyis ennyivel nagyobb lesz az eltartottak aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest. A függőségi ráta alacsonyan tartásához több gazdaságilag aktív állampolgárra lenne szükség. Jelen pillanatban azonban ez a nyugdíjkorhatár további emelésével oldható meg. Amennyiben a hazai lakosság szeretné elkerülni az élethosszig tartó munkát, és mégis szeretné biztosítani maga számára az anyagi gondoktól mentes időskort, elengedhetetlen, hogy minél előbb megkezdje az anyagi felkészülést. 

Ahogy növekszik a születéskor várható átlagéletkor, egyre hosszabb lesz az időskor is, azt azonban szeretnénk elkerülni, ha ez együtt járna a munkával töltött évek növekedésével is. Kutatási adataink bizonyítják, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok már látják ezt a változást, hiszen az Y generáció ötöde gondolja úgy, hogy több mint 85 éves koráig élhet. Sokan még mindig nem gondolnak bele, hogy mivel járhat ez az időszak, hogyan tudnak megfelelően felkészülni a nyugdíjaskorra

 - mondta el Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. "Az elöregedő korfa hozzájárul ahhoz, hogy a nyugdíjhelyettesítési ráta, vagyis a várható nyugdíjjáradék és a visszavonulás előtti utolsó fizetés aránya a következő 30-40 évben, mire a Z generáció tagjai nyugdíjba mennek, várhatóan 70 százalékról 50-60 százalékra esik vissza. Nehéz időszak várhat azokra, akik nem kezdik el időben a felkészülést erre az időszakra. " - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS