12 °C Budapest
Itt a parlament javaslata: másképp számolnák a nyugdíjakat, újfajta emelés jöhet

Itt a parlament javaslata: másképp számolnák a nyugdíjakat, újfajta emelés jöhet

2023. december 10. 15:35

Az Országos Nyugdíjas Parlament idén is elkészítette javaslatát, hogy milyen változásokat szeretnének a nyugdíjasok- írta meg a 24.hu. Az elnökkel, Karácsony Mihállyal való megbeszélésünk során áttekintettük, hogyan indokolják a nyugdíj összegét érintő változtatásokat. Az új számítási mód szerint tervezik a nyugdíjak kiszámítását, és más alapokon szeretnék megállapítani a nyugdíjemeléseket. Az cél az, hogy a legkisebb nyugdíj is elegendő legyen egy szűkös megélhetésre.

Az Országos Nyugdíjas Parlament (ONYP) VI. ülésén novemberben határozatban foglalták össze a nyugdíjasok javaslatait a fenntartható és méltányos nyugdíjrendszer érdekében. Az ONYP elnökével, Karácsony Mihállyal való egyeztetés során részletezték azokat az elképzeléseket, amelyek a nyugdíj összegéhez kötődnek, és amelyekkel a nyugdíjasok jobb érdekérvényesítést kívánnak elérni.

Az ONYP javaslatai közé tartozik, hogy

  • a közfinanszírozott állami nyugdíjkiadás minden évben érje el az adott év GDP-jének 12–13 százalékát. Ezt azzal indokolják, hogy az EU 27-eknél átlagban a GDP 13,6 százaléka fordítódik nyugdíjkiadásra, míg Magyarországon a KSH adatai szerint 2022-ben csak 8 százalék.
  • A másik javaslat szerint a nyugdíjra, ellátásokra, járadékokra és egyéb járandóságokra fordított összegnek az egy ellátottra jutó átlagos összegének kellene elérnie az adott év nettó átlagkereset 65–70 százalékát. Ennek érdekében felhívják a figyelmet arra, hogy míg 2008-ban a nettó átlagkereset 69,1 százalékát fizették ki nyugdíjra, addig 2022-ben ez az arány 54,5 százalékra csökkent.
  • A harmadik javaslat szerint a közfinanszírozott állami nyugdíjrendszerből csak az öregségi nyugdíjra és hátramaradottaknak fizessenek, és ne lehessen a legalacsonyabb saját jogú öregségi teljes nyugdíj összege kisebb, mint a tárgyévi öregségi nyugdíj átlagösszegének 60 százaléka.

Ezen javaslatokat az ONYP határozatban foglalta össze, hangsúlyozva a nyugdíjasok érdekérvényesítésének fontosságát a nyugdíjrendszer átalakításában. Az elérhető információk alapján közel 74 ezer embernek jár kevesebb, mint 60 ezer forintnyi nyugdíj, és mintegy 255 ezer idősnek kell beérnie kevesebb, mint 100 ezer forinttal, ami láthatóan nem elegendő a megfelelő megélhetéshez.

Ez a tény már önmagában is alátámasztja a módosítások fontosságát. A Nyugdíjas Parlament határozattal összefoglalt javaslatait elküldte a döntéshozóknak, és többük már pozitív választ adott, kifejezve nyitottságukat a konzultációra. Az egyik ilyen döntéshozó, Varga Mihály, a meghallgatáson ígéretet tett a visszajelzésre, valamint arra, hogy a Nyugdíjas Parlament megismerheti az OECD javaslatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm