14 °C Budapest
Senior woman with cup in garden happy old lady tea garden terrace balcony

Menekülnek külföldre a magyar nyugdíjasok? Ide költöznek a legtöbben: tudhatnak valamit

2023. április 20. 13:07

Évről évre nő azoknak a száma, akik jogosultak a magyar államtól öregségi nyugdíj vagy más nyugdíjszerű ellátásra, miközben külföldön élnek. Ennek számos oka lehet, a Magyarországon dolgozó vendégmunkások jogosultságától kezdve a korábban itt élő emigrációján át a nyugdíjazást követően elköltözésig. Mutatjuk, hogy a legfrissebb adatok alapján melyik a magyar nyugdíjat kapók favorit országa, és hogy hogyan lehet külföldről intézni a magyar nyugdíjügyeket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023 januárjában 2,42 millió fő részesült nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban, ebből 1,99 millióan kaptak öregségi nyugdíjat. A hivatal azt is közölte, hogy hány ellátottnak folyósítanak különféle összegeket az országhatáron túlra: 48 183 főnek. Ez az öregségi nyugellátottaknak 2,4 százaléka. Nem tűnik soknak, viszont számuk évről évre növekszik.

2012-ben még csak 24 ezer olyan nyugdíjas élt külföldön, akiknek a magyar állam öregségi nyugellátást utalt, 2021-ben már 34 ezren voltak. A legtöbben feltehetően az öregségi nyugdíjminimumot kapták - melynek összege 2008 óta változatlanul 28 500 forint -, vagy kevesebbet, hiszen az ellátások átlaga még a 60 ezer forintot sem haladta meg. Sokan lehetnek közülük, akik szereztek némi szolgálati időt Magyarországon, majd külföldre költöztek, de jogosultak az államtól is egy csekély összegre.

Viszont lehetnek közöttük olyan nyugdíjasok is, akik idős korukban döntöttek az országváltás mellett - hiszen nem egy hely van Európában, ahol az ingatlanárak hasonlóak, de olcsóbb az élet, így a magyar nyugdíj többet ér. az sem kizárt, hogy olyan külföldi, vagy kettős állampolgárokról van szó, akik itt vállaltak munkát egy bizonyos ideig, azonban nem itt éltek és élnek. A magyar nyugdíjat kapók harmada Németországban telepedett le, jelentős részük pedig a környező országokban, Ukrajnában (13%), Ausztriában (9%), Szlovákiában (7%), vagy Romániában (6%) él.

A népszerű országok között van Svédország, Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália is.

A nyugdíjasok 13 százaléka pedig valamilyen egyéb országban kapja a járandóságát a Magyar Államkincstártól. Bár azt nem tudni, átlagosan milyen összeget kaptak a külföldön élők, a korábbi évek adatai alapján sok lehet köztük a töredéknyugdíjra jogosultak száma. Az öregségi nyugellátás átlagos összege  - a magyarországon élők nyugdíját is beleszámítva - 208 479 forint volt januárban (már a 15 százalékos év eleji emelés után).

Hogyan kaphat valaki külföldön magyar nyugdíjat?

A Magyar Államkincstár honlapján található tájékoztatás szerint a magyar nyugellátásokat és egyéb nyugdíjszerű ellátásokat a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága. A magyar ellátás a külföldön élő személy részére az alábbi lehetőségek szerint folyósítható:

  • magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,
  • az ellátásban részesülő személy magyarországi meghatalmazottja részére postai kézbesítés útján, vagy a magyarországi meghatalmazott pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára,
  • az EGT-államban élők esetében valamely EGT-államban, az Egyesült Királyságban, vagy Svájcban vezetett fizetési számlára,
  • egyezményes állam területén (pl. Albánia, USA, Ausztrália, Japán, Szerbia, Oroszország, stb.) élők esetében az egyezményt kötött államban pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára.

Nem EGT-államban és nem egyezményes országban élő személy esetében magyarországi bankszámlára, vagy az ellátásban részesülő személy magyarországi meghatalmazottja részére kerülhet sor a magyar ellátás folyósítására.

Milyen devizanemben folyósíthatják a magyar ellátást külföldre?

Az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, az Albán Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Indiai Köztársaságban, Japánban, Kanadában, a Koreai Köztársaságban, a Koszovói Köztársaságban, a Moldovai Köztársaságban, Mongóliában, a Török Köztársaságban, illetve az Oroszországi Föderációban vezetett pénzintézeti számlára történő utalás esetén az ellátás kifizetését forintban vagy a Magyar Nemzeti Bank által forgalmazott devizanemekben lehet kérni - írták a honlapon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ellátásra jogosult személynek lehetősége van arra, hogy megjelölje a kifizetés devizanemét, az utalás teljesítésére azonban csak akkor van lehetőség, ha a külföldi pénzintézetnél vezetett fizetési számla a megjelölt devizanemben történő utalást képes fogadni. (Bosznia és Hercegovinában, a Macedón Köztársaságban, Montenegróban és a Szerb Köztársaságban vezetett pénzintézeti számlára történő utalás esetén euróban kell a magyar ellátást folyósítani.)

Így nem lesznek anyagi gondjaid idős korodban: tegyél félre a nyugdíjas éveidre és fektesd be jól a megtakarításod!

Vannak-e költségei a külföldre utalásnak?

Ha a magyar ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság közvetlenül valamely EGT-államban, az Egyesült Királyságban vagy Svájcban vezetett fizetési számlára folyósítja, az utalás költségmentes - írták. Ha a magyar ellátás utalása magyarországi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett bankszámlára történik, az ellátás külföldre történő továbbutalásának költségei a nyugdíjast terhelik az adott pénzintézet üzletszabályzatában meghatározottak szerint.

Az egyezményes államba történő közvetlen utalás költségét az ellátásra jogosultnak kell viselnie. Az utalási költség összege 2022. január 1-jétől 6500 forint utalásonként. Az utalási költség aktuális összege a Magyar Nemzeti Bank honlapján elhelyezett hirdetményben található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm