2 °C Budapest
senior adult old poor poverty

Sokkoló számok a magyar nyugdíjakról: óriási bajban több százezer idős

2023. április 19. 04:03

A KSH adatai szerint 2022-ben az átlagos öregségi nyugdíj meghaladta a havi 164 ezer Ft-ot, ami a 2023-as év eleji emelést követően közel 189 ezer Ft lett. Ez 2011-hez képest 2,1-szeres emelkedés (miközben a nettó keresetek 2,8-szeresükre nőnek). Az emelkedés részben a mindenkori fogyasztói árindexet meghaladó nyugdíjemeléseknek, részben az évről-évre végrehajtott nyugdíjkorrekcióknak (nyugdíj prémium), részben a 13. havi nyugdíjnak, részben viszont annak köszönhető, hogy az új nyugdíjasok induló nyugdíja magasabb, mint az elhunytaké.

A különböző címkéjű emelések hatására azt vélhetnénk, hogy a nyugdíjak jelentős reálérték növekedést értek el az elmúlt években. Habár a normál (nyugdíjba beépülő) emelések jellemzően meghaladták az adott évi áremelkedések ütemét, ez azonban 2020-ig csak 12,8%-kal emelte a nyugdíjak vásárlóértékét 2011-hez képest (a fogyasztói árindexszel számolva). Az ugrás a 2022-es választást megelőző évben történt, ekkor az átlag nyugdíj közel 20%-kal haladta meg a 2011-es értéket. 2022-ben az év elején jelentős nyugdíjemelés történt, majd év végén sor került egy újabb korrekcióra, a megugró infláció miatt a reálérték a 2011-est csak 17,8%-kal haladta meg (vagyis csökkent a nyugdíjak vásárlóereje 2022-ben) - írja legújabb kutatási eredményeire hivatkozva a GKI.

A 2023-as emelés(ek) már csak szinten tartásra lesznek elegendők. Ezzel 12 év alatt az átlag nyugdíj reálértéke 17,7%-kal (évi 1,4%-kal) emelkedik. A különböző, kormányzati „ajándékként” előadott emelések valójában csak elfedik azt a tényt, hogy a korábbi, svájci indexálás ennél kissé jobb helyzetbe hozta volna a nyugdíjasokat (30,2%-os emelés úgy, hogy 2012-ben csökkent volna a nyugdíjösszeg. A valóságban a csökkenés nyilván nem valósult volna meg, így a svájci indexálás még jobb eredményt adna.). Szintén fontos látni, hogy a KSH által közölt fogyasztói árindexszel számoltunk, ha ennek nyugdíjas alindexét vesszük, akkor a reálérték növekedés még kisebb volna. (A 2019-től számított mutató csak 2022-ben válik el jelentősen az átlagos árindextől, ami kissé eltér a köznapi érzettől.)

Az átlag nyugdíj és annak emelkedése eltakarja a nyugdíjasok rendkívül különböző élethelyzetét. A KSH szerint csaknem pontosan2 2 millió öregségi nyugdíjas volt 2022-ben, akiknek átlag nyugdíja 164 ezer Ft volt. Egy másik adatközlés szerint a 2,3 millió fős, saját jogon nyugdíjasok3 járandóságának 38,7%-a haladta meg ezt az értéket. A másik oldalon a nettó minimálbér (havi 133 ezer Ft) alatt volt a nyugdíjak 42%-a. Nyugdíjreform szükségességéről tegnap mi is írtunk, ezt a cikket itt tudod újra elolvasni:

A Policy Agenda szerint a nyugdíjas létminimum 2020-ban havi 114 ezer Ft4 volt, ami 2022-ben 145 ezer Ft-ra emelkedhetett az átlagtól eltérő nyugdíjas fogyasztói kosár miatt. Ez alapján 1,2 millió nyugdíjas, a nyugdíjasok több mint felének nyugdíja nem érte el a nyugdíjas létminimum szintjét 2022-ben. Várhatóan 2023-ban a helyzet még rosszabb lesz, mivel a nyugdíjas árindex ismét meghaladja majd a kapott emelés mértékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem