10 °C Budapest
Active retired couple at home researching world trip, map on table with sticky notes, planning where to stay and places to visit

Kész, vége! Beindult a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon: néhány éven belül jöhet az összeomlás

2023. február 18. 14:01

A tavalyi népszámlálás előzetes adatai alapján a szakértők szerint fenntarthatatlanná válhat záros határidőn belül a nyugdíjrendszer, ráadásul a gazdasági növekedést is akadályozhatja az ország népességének elöregedése. Az RTL szerint a 60-as évek óta nem éltek olyan kevesen Magyarországon mint jelenleg, ráadásul minden ötödik ember idősebb 65 évnél. Jó hír viszont, hogy 25 százalékkal javult a gyermekvállalási kedv 2011 óta, azonban ez koránt sem elég az elöregedés megállításához.

Öregszik a magyar társadalom: minden 5. ember elmúlt már 65 éves, miközben a 14 évnél fiatalabbak mindössze a népesség 15 százalékát teszik ki. A szakértők szerint ez az egyik legfontosabb adat, amit a népszámlálás előzetes eredményeiből le lehet szűrni.

Ez pedig Farkas András, a nyugdijguru.hu vezető elemzője szerint egy nagyon borús jövőt vetít előre:

Nagyon úgy néz ki, hogy 2030-ra minden negyedik, 2060-ra pedig minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lehet. Ez egy olyan tendencia, amivel foglalkozni kell, mert ez befolyásolja nemcsak a nyugdíjrendszert, de az egészségügyi rendszert is

– mondta el az RTL Híradónak a szakértő.

Ráadásul a probléma az, hogy nemcsak öregszik, de fogy is a magyar. 9 millió 604 ezer főt számlált meg a KSH októberben, ami 334 ezer fővel kevesebb, mint a 2011-es felmérésen. Ezzel pedig a 60-as évek óta nem éltek olyan kevesen Magyarországon, mint most.

Javult viszont az úgynevezett termékenységi arányszám, ami azt mutatja meg, hogy egy nőnek hány gyereke születik. A 2011-es 1,2 tizedről mostanra már 1,5 tizedre nőtt a termékenységi arány, ami több mint 25 százalékos javulás. Azonban a szakértők szerint ez koránt sem elég ahhoz, hogy megállítsuk az elöregedést és a népességfogyást.

Kicsike az a létszám, aki egyáltalán édesanya lehet most, ezért hiába van nagyobb hajlandóság a gyermekvállalásra sokkal kevesebb nőre vetítve nem tudja megfordítani a korfának az alakulását

– vélekedett Farkas András, aki szerint egy elöregedő társadalomban nemcsak a nyugdíjrendszert, de a gazdasági növekedést is nehéz fenntartani. Ezzel pedig a később nyugdíjba menők nyugdíja is veszélybe kerül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De mit tehet az, akinek veszélyben a nyugdíja?

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy folyamatosan emelkedik a magyarországi önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, amivel egyre többen igyekeznek kihasználni az évi 20 százalékos, legfeljebb 150 ezer forintos adóvisszatérítés lehetőségét. Azonban az is egyre inkább látszik, hogy egyre többen kénytelenek hozzányúlni a nyugdíjas korukra szánt megtakarításokhoz.

A Generali szerint szemmel láthatóan nem nőttek az egy tagra jutó befizetések az előző évekhez képest: 2021-ben egy főre számolva 12 ezer forint volt a havi befizetés (éves szinten 143 ezer Ft/fő), míg 2022-ben pedig egy főnél 11 ezer forint volt a havi befizetések átlaga (évi 128 ezer Ft/fő).

A nyugdíjpénztárak tapasztalatai azonban általánosságban afelé mutatnak, hogy a tagok növelik a befizetéseiket. Az OTP arról számolt be, hogy 2022-ben az egyéni tagdíjbefizetés 11 százalékkal, míg a munkáltatói tagdíjbefizetések 17,5 százalékkal nőttek 2021-hez képest. Az egy aktív főre jutó havi befizetés összege átlagosan növekedett, 14 ezer forintról 14 750 forintra.

Az Allianz közlése szerint az aktív tagjaink átlagos havi befizetése meghaladja a 15 ezer forintot. Az átlagos befizetés az aktív létszám tekintetében az elmúlt években folyamatos növekedést mutat. Az Ersténél az aktív tagok folyamatosan emelik befizetéseiket, és az új belépők is magasabb összegeket vállalnak. Az aktív tagok átlagos tagdíjbefizetése közel 17 ezer Ft/hó volt 2022-ben.

Az MKB Nyugdíjpénztár aktív tagjainak arányához viszonyítva folyamatosan nőttek a befizetéseik az elmúlt években. 2022-ben 2021-hez nézve 2 százalékkal, 2020-hoz viszonyítva közel 10 százalékkal, míg 2019-hez képest 16 százalékkal volt több az egy főre jutó befizetés mértéke. A beérkezett teljes befizetéseket nézve az előző évben a tagdíjfizető aktív tagok egy főre jutó évi átlag befizetése 209 052 forint (havi átlag befizetés 17 421 Ft/fő) volt. 2021-ben még 205 260 forint (havi átlag 17 105 Ft/fő), 2020-ban 190 356 forint (havi átlag 15 863 Ft/fő), míg 2019-ben 179 472 forint (havi átlag 14 956 Ft/fő) volt az átlagszámítás alapján. 

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm