2 °C Budapest
Young tattoed mother and father with newborn baby sitting in their kitchen and having fun together

Népszámlálás 2022: brutálisan megfogyatkoztak a magyarok, itt vannak az első eredmények

2023. február 16. 10:31

9 millió 604 ezren vagyunk, 4 és fél millió lakást számolt össze a Központi Statisztikai Hivatal. Az eredmények azért jönnek ki ilyen gyorsan, mert a népszámlálás teljesen elektronikus volt.

Mindössze két és fél hónappal a népszámlálás után máris közölte az első eredményeket a Központi Statisztikai Hivatal - ezt egy csütörtöki sajtótájékoztatón tették meg. Mint elhangzott, erre a példátlan gyorsaságra azért nyílt lehetőség, mert ez volt az első cenzus, amely teljesen elektronikusan zajlott. Október 1. és 19. között önállóan, online tölthették ki a magyarok a kérdőíveket, ezután vetették be a népszámlálási biztosokat.

Kovács Marcell, a népszámlálás vezetője elmondta: a népszámlálás során

9 millió 604 ezer főt számláltak össze, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer volt a cenzus eredményei szerint. Ebből például a 65 év felettiek 1 millió 995 ezren vannak.

Az első népszámláláson, 1870-ben még mindössze 5 millió lakosa volt az országnak, ide jutottunk tehát el másfél évszázad alatt. A természetes fogyás jelensége továbbra is jelen van, 2011 óta 464 ezerrel lettünk kevesebben. A 15-64 éves, aktív korúak létszáma jelentősen csökkent, a 0-14 éves korosztályé viszont növekedett az előző cenzus óta. Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében növekedett egyedül a lakosság száma erre lebontva, míg Békés vármegye hihetetlenül nagyott csökkent lélekszámban, innen 13 százalékos csökkenést regisztráltak.

Nő a termékenység

Az ország legsűrűbben lakott része a főváros, Pest és Komárom-Esztergom vármegye megyék között vezet ebben a tekintetben. A legritkábban lakott vármegye pedig Somogy. A lkaásállomány folyamatosan növekszik, az egyetlen kivétel Békés vármegye volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint elhangzott: kis mértékben ugyan, de növekedett a gyermekvállalási kedv az előző népszámlálás óta. 2011-ben, a történelmi mélyponton 1,23-ról 1,5-re emelkedett a termékenységi arányszám Magyarországon. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke hozzátette, hogy a hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolják majd, hogy az adatok valóban teljeskőrűek legyenek. Az eredmények egyébként természetesen mindenki számára elérhetők lesznek, ezt a KSH honlapján meg is lehet tekinteni - az új adatbázis még béta-verzióban van, de az új adatbázis várhatóan még ősszen elindul.

Elhangzott az is, hogy a tervek szerint a mostani volt az utolsó népszámlálás, amelyet a hagyomáynos módszerrel tartottak Magyarországon. A következő ilyen eseményt már teljesen adminisztratív források felhasználásával szeretnék lebonyolítani, ez összehangban lenne a több országban már most is alkalmazott gyakorlattal.

Együttműködő magyarok

A Pénzcentrum kérdésére Vukovich Gabriella elmondta, hogy mind a mai napig nem került sor bírságolásra amiatt, mert valaki szándékosan nem válaszolt a cenzussal kapcsolatos megkeresésére, vagy egyenesen megtagadta a válaszadást. Azt nem árulta el, egyáltalán hány ilyen ember volt, de azt kiemelte, hogy a népszámláláson való részvétel arányát, a lakosság együttműködését a KSH komoly sikerként értékeli. Mint a KSH elnöke hozzátette: nem volt céljuk, hogy minél több bírságot vessenek ki, és mindezidáig ilyen nem is történt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem