14 °C Budapest
senior old adult pension tea coffee

Hidegzuhany ez most a magyar nyugdíjasoknak: rengetegen kaptak kevesebb pénzt, mint ami járna

2023. február 15. 08:31

A GDP 4,6 százalékkal nőtt Magyarországon 2022-ben - közölte tegnap a KSH. Így a nyugdíjprémium 2022-ben kifizetett összege még a fele sincs annak, mint ami az idősebbeket a törvény szerint megillette volna, Azénpénzem.hu számításai szerint. Azt írták, ezzel közel 30 milliárd forintot spórolt meg az állam a nyugdíjasokon.

A nyugdíjprémium összegének számításáról a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról rendelkezik, amely szerint ha az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasoknak abban az évben prémiumot kell fizetni. Magát az összeget úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti részét és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát, de maximum 20 ezer forintot.

A törvényi számításból következően a legtöbb nyugdíjas minden évben hasonló összegre számíthat, csak a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. 2022-ben, mivel a prémium szorzója a kormány döntése értelmében 0,5 volt, a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintot kapott. Azénpénzem.hu számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spóroltak meg a nyugdíjasokon, mivel a friss GDP adat szerint nem 0,5-es szorzóval, hanem 1,1-essel kellett volna számolni. Így 10 ezer forint helyett 22 ezer forint járt volna.

A tavalyi költségvetésben 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Mivel azonban a törvény "várható" GDP-növekedésről szól, amelyet az állam határoz meg, így utólag nem lehet követelni a nyugdíjprémium-kiegészítés kifizetését. 

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem