8 °C Budapest
A couple taking a selfie, camera view. senior old happy

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2022-ben: nem kell tartaniuk az inflációtól, rezsitől?

2022. október 2. 13:02

Rengeteg szempontot meg kell ahhoz vizsgálni, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a legjobb a nyugdíjasok helyzete a világon. Egy friss elemzés összesítette, hogy az országok hogy teljesítenek a nyugdíjasok egészségi állapota, életminősége, anyagi jóléte és pénzügyi helyzete alapján. Magyarország a 44 vizsgált országból a nem túl előkelő 32. helyre verekedte fel magát idén a maga 58%-os nyugdíjindexével, nyomába sem érve az első 10-nek, amelyek 73-81%-ot értek el. Mutatjuk, mely országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni jelenleg a világban.

A 2022-es Natixis Global Survey of Financial Professionals kutatásában 44 országot vizsgáltak 18 indikátor alapján, amellyel mérték az országok teljesítményét. Az egyes mutatók összesítéséből született a Global Retirement Index (GRI), azaz nyugdíjindex, mely megmutatja, milyen a nyugdíjasok helyzete az adott országban. A friss elemzésben felállított rangsor alapján Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Csehországban a legjobb a nyugdíjasok helyzete jelenleg. Érdekesség, hogy a 10-ből 8 ország európai, Németország csak egy százalékponttal maradt le a 10. helyről, az Egyesült Államok a 18., Kína a 39. helyen végzett.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a 2022-es kutatás eredményeit, valamint hogy hogyan szerepelt idén Magyarország a nyugdíjrangsorban. Ebben a cikkben azt ismertetjük, mitől ért el olyan kimagasló eredményt az első 10 helyet bitorló ország. A Natixis immár egy évtizede készíti el a globális nyugdíjindexet (GRI), így az idei elemzésben azt is megmutatták, történetileg hogy alakult az egyes országok helyezése.

Norvégia idén tért vissza a csúcsra, miután 4 éven át csak a harmadik helyet tudta megszerezni. Svájc maradt a második helyen, míg Izland az első helyről csúszott le a harmadikra 2022-ben. Ausztrália, Új-Zéland, Hollandia és Dánia megőrizték helyüket a top10-ben, új bejutók viszont Luxemburg és Csehország, kiejtve Németországot és Kanadát. A top10 országra általában igaz, hogy nemcsak a GRI mutatója magas, hanem a négy részindexet tekintve is jól teljesítenek, amelyeknek összesítéséből a végső eredmény származik.

Látható a grafikonon, hogy amíg az egészségindex van annyira jó Luxemburgban is, mint Norvégiában, vagy hogy az életminősége Dániában legjobb a nyugdíjasoknak, az anyagi jólét mutató pedig Csehországban kimagasló, a végső rangsort az dönti el, hogy ezek együttesen milyen képet mutatnak. Például Magyarországon az anyagi jólét index (70%) magasabb, mint a top10-ben szereplő Svájcnak (69%), Írországnak (67%), Ausztráliának (66%), Új-Zélandnak (64%), összesítésben mégis a 32. helyen végeztünk. Nem meglepő annak tükrében, hogy az egészségindexünk 59%, a nyugdíjas kori pénzügyek terén pedig 48%-ot értünk el. Az életminőség hazánkban szintén csak 57%.

Norvégia és Izland minden részindex tekintetében a top10 között lenne, és a több toplistás ország is legalább egy mutatóját tekintve a világelsők között van, és nem végezne az utolsó 10 között egyetlen részindexe alapján sem. Egyedül Dánia lóg ki némileg ilyen szempontból, mert a pénzügyi mutatója (54%) alapján a 44-ből csak a 31. helyen végezne. A toplista élén álló országok közül nem egy rengeteg helyet javított az utóbbi években a GRI-t és a részindexeket tekintve is.

Így alakult ki a rangsor

Norvégia az elemzés szerint a pénzügyi mutatóban a 25. helyről jött fel a 8. helyre, köszönhetően az irányadó kamat emelésének. Az időskori függőségi ráta alapján csak 39%-ot értek el és az adóterhek szempontjából csupán 8-at, azonban az infláció (92%), a kamatláb (70%), a kormányzás (93%), a nemteljesítő hitelek és az államadósság szintje (68-69%) felfelé húzza a pénzügyi mutatót.

Svájc annak ellenére, hogy az anyagi jólét és az életminőség és pénzügyi mutatói romlottak az elmúlt tíz évben, megőrizte vezető helyét. Romlott az időskori függőségi ráta, a nemteljesítő hitelek aránya, az adózás, viszont az infláció és a kormányzás tekintetében Svájc helyzete még mindig stabil.

Izland szintén nagyfokú javulást ért el, a 17. helyről jött fel a top3-ba. Írországhoz hasonlóan a pénzügyek volt Izland gyenge pontja, a többi részindexben jól teljesítettek korábban is. 2012-ben még a 41. helyen állt az ország a pénzügyi részindex szerint, majd a nemteljesítő hitelek és az irányadó kamatok terén elért javulásnak köszönhetően ezen a téren is feljöttek a 8. helyre. Így meneteltek a GRI összesítésben is a top10-ig.

Írország a nyugdíjindexét a 38. helyről tornászta fel a 4. helyre az utóbbi évtizedben, szintén a nyugdíjas kori pénzügyek terén elért javulásnak köszönhetően. Ez az adóterhek és az államadósság terén beállt pozitív változás következménye. Természetesen nem elhanyagolható az időskori életminőség tekintetében elért javulás sem: a 24. helyről a 12. helyre zárkóztak fel az évek alatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ausztrália két hellyel előrébb került, így lett 2022-ben 5. annak ellenére, hogy pénzügyek és anyagi jólét tekintetében romlottak a mutatóik. A szigetország viszonylag stabilan tartja a helyét a topban az elmúlt 10 évben. Anyagi jólét terén a javuló jövedelmi és munkanélküliségi mutatók ellensúlyozzák a jövedelmi egyelőség kedvezőtlenségét. Az életminőség valamelyest romlott a környezeti hatások miatt, az egyébként is magas egészségindex pedig tovább javult.

Új-Zéland az utóbbi tíz évben szintén rengeteg helyet javított, a 34. volt, idén pedig 6. lett. Ez esetben az egészségindex húzta fel a végeredményt, hiszen 2012-ben még az utolsó előtti helyen álltak ezen a téren! Azonban az egészségügyi kiadási mutatók jelentősen javultak, így a kimagasló eredményeikkel a pénzügyek és életminőség terén, illetve az anyagi jólét tekintetében tartva a középmezőnyt már a top10-be tudtak kerülni. Az utóbbi években mind az anyagi jólét, pénzügyek és életminőség terén mutatkozott csökkenés az indexekben a hitelek, adók, öregségi függőségi ráta, a jövedelmi különbségek, munkanélküliség indikátorok kedvezőtlen alakulása miatt.

Luxemburg négy helyet javított idén, így lett 7. a rangsorban. Az összes ország közül itt érték el a legnagyobb javulást az egészségindexben, amelyben most 2. a 44 ország közül Luxemburg. Ez az egészségben eltöltött évek számának javulásának tudható be. Az életminőség is javult: a biodiverzitás és boldogság indikátor feljebb húzta a részindexet. Pénzügyek terén is egészen jól állnak, az infláció, államadósság, kormányzat, öregségi függőségi ráta mértéke, mind kedvező képet mutat. Egyedül az irányadó kamatok alakulására kaptak alacsony értékelést - valószínűleg a Norvégiához hasonló nagyon alacsony vagy negatív kamatszintek miatt.

Hollandia az 5. helyről lecsúszott a 8. helyre, viszont még ez is kimagasló teljesítmény. A hátrasorolódás hátterében az anyagi jólét és a pénzügyi mutató romlása áll, utóbbi esetében a 26. helyre csúsztak vissza! Bár a kormányzat, az infláció az államadósság egészen jó pontszámokat ért el, az adóterhek, kamatok és a magas időskori függőségi mutató lehúzza az átlagot. Életminőségben és egészségindexben viszont előkelő helyen vannak az országok között, magas pontszámokkal.

Dánia megőrizte 9. helyét annak ellenére, hogy mutatói romlottak a pénzügyek és az anyagi jólét terén. A nyugdíjas kori pénzügyi mutató szerint csak a 33. helyen állnak a 44 országból, hiába jók az inflációs, kormányzati, államadósság mutatóik, a kamatok, az adóterhek és az időskori függőségi ráta kedvezőtlen összeképet eredményeznek. Az anyagi jólét a jövedelmi különbségek és munkanélküliség kedvezőtlen alakulása miatt lett valamivel rosszabb. Az életminőség viszont kimagasló: a második helyen állnak világviszonylatban a dánok.

Csehország is mélyebbről, a 22. helyről kapaszkodott egyre feljebb egy évtized alatt, hogy 2022-ben először a top10-be kerülhessen. Szintén a pénzügyek, illetve az anyagi jólét terén kellett elérni látványos javulást, hogy mindez sikerüljön. Érdekesség, hogy anyagi jólét tekintetében a csehek az elsők a 44 ország közül, maguk mögé utasítják Norvégiát, Hollandiát, Izlandot, Dániát, Luxemburgot (és mindenki mást is). Ez a jövedelmi különbségek és a munkanélküliségi mutatók kedvező alakulásának eredménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem