0 °C Budapest
A couple taking a selfie, camera view. senior old happy

Itt kiskirályként élhetnek a nyugdíjasok 2022-ben: nem kell tartaniuk az inflációtól, rezsitől?

2022. október 2. 13:02

Rengeteg szempontot meg kell ahhoz vizsgálni, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a legjobb a nyugdíjasok helyzete a világon. Egy friss elemzés összesítette, hogy az országok hogy teljesítenek a nyugdíjasok egészségi állapota, életminősége, anyagi jóléte és pénzügyi helyzete alapján. Magyarország a 44 vizsgált országból a nem túl előkelő 32. helyre verekedte fel magát idén a maga 58%-os nyugdíjindexével, nyomába sem érve az első 10-nek, amelyek 73-81%-ot értek el. Mutatjuk, mely országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni jelenleg a világban.

A 2022-es Natixis Global Survey of Financial Professionals kutatásában 44 országot vizsgáltak 18 indikátor alapján, amellyel mérték az országok teljesítményét. Az egyes mutatók összesítéséből született a Global Retirement Index (GRI), azaz nyugdíjindex, mely megmutatja, milyen a nyugdíjasok helyzete az adott országban. A friss elemzésben felállított rangsor alapján Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Csehországban a legjobb a nyugdíjasok helyzete jelenleg. Érdekesség, hogy a 10-ből 8 ország európai, Németország csak egy százalékponttal maradt le a 10. helyről, az Egyesült Államok a 18., Kína a 39. helyen végzett.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a 2022-es kutatás eredményeit, valamint hogy hogyan szerepelt idén Magyarország a nyugdíjrangsorban. Ebben a cikkben azt ismertetjük, mitől ért el olyan kimagasló eredményt az első 10 helyet bitorló ország. A Natixis immár egy évtizede készíti el a globális nyugdíjindexet (GRI), így az idei elemzésben azt is megmutatták, történetileg hogy alakult az egyes országok helyezése.

Norvégia idén tért vissza a csúcsra, miután 4 éven át csak a harmadik helyet tudta megszerezni. Svájc maradt a második helyen, míg Izland az első helyről csúszott le a harmadikra 2022-ben. Ausztrália, Új-Zéland, Hollandia és Dánia megőrizték helyüket a top10-ben, új bejutók viszont Luxemburg és Csehország, kiejtve Németországot és Kanadát. A top10 országra általában igaz, hogy nemcsak a GRI mutatója magas, hanem a négy részindexet tekintve is jól teljesítenek, amelyeknek összesítéséből a végső eredmény származik.

Látható a grafikonon, hogy amíg az egészségindex van annyira jó Luxemburgban is, mint Norvégiában, vagy hogy az életminősége Dániában legjobb a nyugdíjasoknak, az anyagi jólét mutató pedig Csehországban kimagasló, a végső rangsort az dönti el, hogy ezek együttesen milyen képet mutatnak. Például Magyarországon az anyagi jólét index (70%) magasabb, mint a top10-ben szereplő Svájcnak (69%), Írországnak (67%), Ausztráliának (66%), Új-Zélandnak (64%), összesítésben mégis a 32. helyen végeztünk. Nem meglepő annak tükrében, hogy az egészségindexünk 59%, a nyugdíjas kori pénzügyek terén pedig 48%-ot értünk el. Az életminőség hazánkban szintén csak 57%.

Norvégia és Izland minden részindex tekintetében a top10 között lenne, és a több toplistás ország is legalább egy mutatóját tekintve a világelsők között van, és nem végezne az utolsó 10 között egyetlen részindexe alapján sem. Egyedül Dánia lóg ki némileg ilyen szempontból, mert a pénzügyi mutatója (54%) alapján a 44-ből csak a 31. helyen végezne. A toplista élén álló országok közül nem egy rengeteg helyet javított az utóbbi években a GRI-t és a részindexeket tekintve is.

Így alakult ki a rangsor

Norvégia az elemzés szerint a pénzügyi mutatóban a 25. helyről jött fel a 8. helyre, köszönhetően az irányadó kamat emelésének. Az időskori függőségi ráta alapján csak 39%-ot értek el és az adóterhek szempontjából csupán 8-at, azonban az infláció (92%), a kamatláb (70%), a kormányzás (93%), a nemteljesítő hitelek és az államadósság szintje (68-69%) felfelé húzza a pénzügyi mutatót.

Svájc annak ellenére, hogy az anyagi jólét és az életminőség és pénzügyi mutatói romlottak az elmúlt tíz évben, megőrizte vezető helyét. Romlott az időskori függőségi ráta, a nemteljesítő hitelek aránya, az adózás, viszont az infláció és a kormányzás tekintetében Svájc helyzete még mindig stabil.

Izland szintén nagyfokú javulást ért el, a 17. helyről jött fel a top3-ba. Írországhoz hasonlóan a pénzügyek volt Izland gyenge pontja, a többi részindexben jól teljesítettek korábban is. 2012-ben még a 41. helyen állt az ország a pénzügyi részindex szerint, majd a nemteljesítő hitelek és az irányadó kamatok terén elért javulásnak köszönhetően ezen a téren is feljöttek a 8. helyre. Így meneteltek a GRI összesítésben is a top10-ig.

Írország a nyugdíjindexét a 38. helyről tornászta fel a 4. helyre az utóbbi évtizedben, szintén a nyugdíjas kori pénzügyek terén elért javulásnak köszönhetően. Ez az adóterhek és az államadósság terén beállt pozitív változás következménye. Természetesen nem elhanyagolható az időskori életminőség tekintetében elért javulás sem: a 24. helyről a 12. helyre zárkóztak fel az évek alatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ausztrália két hellyel előrébb került, így lett 2022-ben 5. annak ellenére, hogy pénzügyek és anyagi jólét tekintetében romlottak a mutatóik. A szigetország viszonylag stabilan tartja a helyét a topban az elmúlt 10 évben. Anyagi jólét terén a javuló jövedelmi és munkanélküliségi mutatók ellensúlyozzák a jövedelmi egyelőség kedvezőtlenségét. Az életminőség valamelyest romlott a környezeti hatások miatt, az egyébként is magas egészségindex pedig tovább javult.

Új-Zéland az utóbbi tíz évben szintén rengeteg helyet javított, a 34. volt, idén pedig 6. lett. Ez esetben az egészségindex húzta fel a végeredményt, hiszen 2012-ben még az utolsó előtti helyen álltak ezen a téren! Azonban az egészségügyi kiadási mutatók jelentősen javultak, így a kimagasló eredményeikkel a pénzügyek és életminőség terén, illetve az anyagi jólét tekintetében tartva a középmezőnyt már a top10-be tudtak kerülni. Az utóbbi években mind az anyagi jólét, pénzügyek és életminőség terén mutatkozott csökkenés az indexekben a hitelek, adók, öregségi függőségi ráta, a jövedelmi különbségek, munkanélküliség indikátorok kedvezőtlen alakulása miatt.

Luxemburg négy helyet javított idén, így lett 7. a rangsorban. Az összes ország közül itt érték el a legnagyobb javulást az egészségindexben, amelyben most 2. a 44 ország közül Luxemburg. Ez az egészségben eltöltött évek számának javulásának tudható be. Az életminőség is javult: a biodiverzitás és boldogság indikátor feljebb húzta a részindexet. Pénzügyek terén is egészen jól állnak, az infláció, államadósság, kormányzat, öregségi függőségi ráta mértéke, mind kedvező képet mutat. Egyedül az irányadó kamatok alakulására kaptak alacsony értékelést - valószínűleg a Norvégiához hasonló nagyon alacsony vagy negatív kamatszintek miatt.

Hollandia az 5. helyről lecsúszott a 8. helyre, viszont még ez is kimagasló teljesítmény. A hátrasorolódás hátterében az anyagi jólét és a pénzügyi mutató romlása áll, utóbbi esetében a 26. helyre csúsztak vissza! Bár a kormányzat, az infláció az államadósság egészen jó pontszámokat ért el, az adóterhek, kamatok és a magas időskori függőségi mutató lehúzza az átlagot. Életminőségben és egészségindexben viszont előkelő helyen vannak az országok között, magas pontszámokkal.

Dánia megőrizte 9. helyét annak ellenére, hogy mutatói romlottak a pénzügyek és az anyagi jólét terén. A nyugdíjas kori pénzügyi mutató szerint csak a 33. helyen állnak a 44 országból, hiába jók az inflációs, kormányzati, államadósság mutatóik, a kamatok, az adóterhek és az időskori függőségi ráta kedvezőtlen összeképet eredményeznek. Az anyagi jólét a jövedelmi különbségek és munkanélküliség kedvezőtlen alakulása miatt lett valamivel rosszabb. Az életminőség viszont kimagasló: a második helyen állnak világviszonylatban a dánok.

Csehország is mélyebbről, a 22. helyről kapaszkodott egyre feljebb egy évtized alatt, hogy 2022-ben először a top10-be kerülhessen. Szintén a pénzügyek, illetve az anyagi jólét terén kellett elérni látványos javulást, hogy mindez sikerüljön. Érdekesség, hogy anyagi jólét tekintetében a csehek az elsők a 44 ország közül, maguk mögé utasítják Norvégiát, Hollandiát, Izlandot, Dániát, Luxemburgot (és mindenki mást is). Ez a jövedelmi különbségek és a munkanélküliségi mutatók kedvező alakulásának eredménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?