Thoughtful confused mature business woman concerned thinking about online problem looking at laptop, frustrated worried senior middle aged female reading bad email news, suffering from memory loss

Ennyit az emelésről: rosszabbul jártak az idősek, akik kivártak a nyugdíjba vonulással

2022. május 2. 10:32

Amíg az elmúlt években minden esetben jobban járt, aki kivárta a következő évet a nyugdíjazásával, addig idén rosszabbul járt az idős korosztály, aki nem nyugdíjazta magát 2021-ben, pedig lett volna lehetősége. Ennek a hátterében nem más áll, mint a rekordinfláció, illetve az emiatt szükségessé vált nyugdíjemelés mértéke. A múlt héten bejelentett 3,9 százalékos emelés ugyanis megváltoztatta az eddigi felállást, így már nem igaz, hogy minél később vonul nyugdíjba valaki, annál jobban jár.

Múlt héten, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 3,9 százalékos emelést kapnak a magyar nyugdíjasok júliustól. Azóta pedig meg is jelent a hivatalos rendelet a nyugdíjemelésről, miszerint a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. A január–június hónapokra - ide érte a "tizenharamdik" hóra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani. A rendelet szerint viszont az emelés azt a nyugdíjat érinti, amelyre már 2022. januárjában járt az emelés, tehát a nyugdíjmegállapítás már tavaly megtörtént.

Ahogy az áprilisban kiderült, a 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak. Ez egy kezelhetőbb, 3-5 százalékos inflációs évben rendben is lenne, azonban idén - nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában - a megszokottnál jóval magasabb a drágulás üteme. Így a kormány előbb 5 százalékkal januárban megemelte, majd 3,9 százalékkal júliusban ismét megemeli a nyugdíjakat. Ez összességében 8,9 százalékos emelés, és még novemberben is lehet korrekció.

Így lehetséges, hogy rosszabbul járhat az a nyugdíjas, aki már tavaly elmehetett volna nyugdíjba, viszont várt - mivel a korábbi évek gyakorlata azt mutatta, hogy mindig jobban jár, aki az év közbeni nyugdíjazás helyett a következő év elején teszi ezt meg. Ilyen mértékű inflációra azonban senki sem számított. Így viszont a kormány nagyobb mértékben kompenzálja a 2022. előtt nyugdíjba vonultakat, mint aki csak idén tette meg. Azenpenzem.hu kiszámolta, hogy pontosan mekkora különbséget jelent adott nyugdíjösszeg esetén ez a számítási eltérés:

Forrás: Azenpenzem.hu
Forrás: Azenpenzem.hu

Mindez azt jelenti, hogy aki a nyugdíjkorhatár elérése után tovább dolgozott tavaly és idén kérte a nyugdíjazását, az most nem számíthat kompenzációra az infláció elszabadulása miatt, viszont annyival nem is lett magasabb a nyugdíja a valórizációs szorzó változásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm