21 °C Budapest
Thoughtful confused mature business woman concerned thinking about online problem looking at laptop, frustrated worried senior middle aged female reading bad email news, suffering from memory loss

Ennyit az emelésről: rosszabbul jártak az idősek, akik kivártak a nyugdíjba vonulással

2022. május 2. 10:32

Amíg az elmúlt években minden esetben jobban járt, aki kivárta a következő évet a nyugdíjazásával, addig idén rosszabbul járt az idős korosztály, aki nem nyugdíjazta magát 2021-ben, pedig lett volna lehetősége. Ennek a hátterében nem más áll, mint a rekordinfláció, illetve az emiatt szükségessé vált nyugdíjemelés mértéke. A múlt héten bejelentett 3,9 százalékos emelés ugyanis megváltoztatta az eddigi felállást, így már nem igaz, hogy minél később vonul nyugdíjba valaki, annál jobban jár.

Múlt héten, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 3,9 százalékos emelést kapnak a magyar nyugdíjasok júliustól. Azóta pedig meg is jelent a hivatalos rendelet a nyugdíjemelésről, miszerint a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. A január–június hónapokra - ide érte a "tizenharamdik" hóra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani. A rendelet szerint viszont az emelés azt a nyugdíjat érinti, amelyre már 2022. januárjában járt az emelés, tehát a nyugdíjmegállapítás már tavaly megtörtént.

Ahogy az áprilisban kiderült, a 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak. Ez egy kezelhetőbb, 3-5 százalékos inflációs évben rendben is lenne, azonban idén - nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában - a megszokottnál jóval magasabb a drágulás üteme. Így a kormány előbb 5 százalékkal januárban megemelte, majd 3,9 százalékkal júliusban ismét megemeli a nyugdíjakat. Ez összességében 8,9 százalékos emelés, és még novemberben is lehet korrekció.

Így lehetséges, hogy rosszabbul járhat az a nyugdíjas, aki már tavaly elmehetett volna nyugdíjba, viszont várt - mivel a korábbi évek gyakorlata azt mutatta, hogy mindig jobban jár, aki az év közbeni nyugdíjazás helyett a következő év elején teszi ezt meg. Ilyen mértékű inflációra azonban senki sem számított. Így viszont a kormány nagyobb mértékben kompenzálja a 2022. előtt nyugdíjba vonultakat, mint aki csak idén tette meg. Azenpenzem.hu kiszámolta, hogy pontosan mekkora különbséget jelent adott nyugdíjösszeg esetén ez a számítási eltérés:

Forrás: Azenpenzem.hu
Forrás: Azenpenzem.hu

Mindez azt jelenti, hogy aki a nyugdíjkorhatár elérése után tovább dolgozott tavaly és idén kérte a nyugdíjazását, az most nem számíthat kompenzációra az infláció elszabadulása miatt, viszont annyival nem is lett magasabb a nyugdíja a valórizációs szorzó változásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM