14 °C Budapest
Thoughtful confused mature business woman concerned thinking about online problem looking at laptop, frustrated worried senior middle aged female reading bad email news, suffering from memory loss

Ennyit az emelésről: rosszabbul jártak az idősek, akik kivártak a nyugdíjba vonulással

2022. május 2. 10:32

Amíg az elmúlt években minden esetben jobban járt, aki kivárta a következő évet a nyugdíjazásával, addig idén rosszabbul járt az idős korosztály, aki nem nyugdíjazta magát 2021-ben, pedig lett volna lehetősége. Ennek a hátterében nem más áll, mint a rekordinfláció, illetve az emiatt szükségessé vált nyugdíjemelés mértéke. A múlt héten bejelentett 3,9 százalékos emelés ugyanis megváltoztatta az eddigi felállást, így már nem igaz, hogy minél később vonul nyugdíjba valaki, annál jobban jár.

Múlt héten, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 3,9 százalékos emelést kapnak a magyar nyugdíjasok júliustól. Azóta pedig meg is jelent a hivatalos rendelet a nyugdíjemelésről, miszerint a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. A január–június hónapokra - ide érte a "tizenharamdik" hóra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani. A rendelet szerint viszont az emelés azt a nyugdíjat érinti, amelyre már 2022. januárjában járt az emelés, tehát a nyugdíjmegállapítás már tavaly megtörtént.

Ahogy az áprilisban kiderült, a 2022-ben alkalmazandó valorizációs szorzók 8,7 százalékkal magasabbak, mint a 2021-es szorzók voltak. Ez egy kezelhetőbb, 3-5 százalékos inflációs évben rendben is lenne, azonban idén - nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában - a megszokottnál jóval magasabb a drágulás üteme. Így a kormány előbb 5 százalékkal januárban megemelte, majd 3,9 százalékkal júliusban ismét megemeli a nyugdíjakat. Ez összességében 8,9 százalékos emelés, és még novemberben is lehet korrekció.

Így lehetséges, hogy rosszabbul járhat az a nyugdíjas, aki már tavaly elmehetett volna nyugdíjba, viszont várt - mivel a korábbi évek gyakorlata azt mutatta, hogy mindig jobban jár, aki az év közbeni nyugdíjazás helyett a következő év elején teszi ezt meg. Ilyen mértékű inflációra azonban senki sem számított. Így viszont a kormány nagyobb mértékben kompenzálja a 2022. előtt nyugdíjba vonultakat, mint aki csak idén tette meg. Azenpenzem.hu kiszámolta, hogy pontosan mekkora különbséget jelent adott nyugdíjösszeg esetén ez a számítási eltérés:

Forrás: Azenpenzem.hu
Forrás: Azenpenzem.hu

Mindez azt jelenti, hogy aki a nyugdíjkorhatár elérése után tovább dolgozott tavaly és idén kérte a nyugdíjazását, az most nem számíthat kompenzációra az infláció elszabadulása miatt, viszont annyival nem is lett magasabb a nyugdíja a valórizációs szorzó változásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?