24 °C Budapest
Budapest, 2022. március 3.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án.MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely: 3,9 százalékos nyugdíjemelés jön július elejétől

2022. április 28. 09:19

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott. A miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen megállapították, hogy a háború miatt egész Európában magas az infláció. Az árak növekedésével az árstop intézkedés jelentősége is nő, melyek több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt - mondta el. Árstop nélkül 13 százalékos lenne az infláció. Ahogy arról tegnap Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatott: marad az árstop júliusig. A nyugdíjemelésről is döntött tegnap a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a meghosszabbított intézkedéssel együtt járna le a kamatstop is.

A kormány döntött a nyugdíjak emeléséről is. A jelenlegi előrejelzések szerint 8,9 százalékos lehet az éves infláció, amely jelentősen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos. Mivel az eltérés jelentős, 3,9 százalékos emelés jön július elejétől. A miniszter azt is elmondta, hogy a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-júniusra vonatkozó különbözetet, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd, valamint júliustól az emelt nyugdíjösszegekre lehet számítani.

2022 januárjában 165 ezer forint körül alakult az öregségi nyugdíj átlagos havi összege. Ez alapján júliustól 6400-6500 forinttal kaphat többet, aki az átlagos nyugdíjösszeget kapja, illetve visszamenőleg 38-39 ezer forintos egyösszegű korrekciót kaphatnak a magyar idősek.

Arra a kérdésre, hogy mit a kormány véleménye a benzinkutak szövetségének aggályaira, miszerint 500-600 benzinkút mehet tönkre, valamint a javaslatra, hogy az árstopot alakítsa át a kormány szociális támogatássá, azt mondta: döntöttek, az árstopot tartják jónak, a benzinkutak szövetségének kezdeményezése kivitelezhetetlen. Arról is beszélt, hogy az árstop intézményei és a rezsicsökkentés fenn fognak maradni, ez a cél.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?