Budapest, 2021. augusztus 20.Áder János köztársasági elnök beszédet mond a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend átadásán a Sándor-palotában 2021. augusztus 20-án. A díjat idén Lovász László Abel-díjas, Széchenyi-nagydíjas és állami díjas matematikus, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa és Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas és Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa kapta.MTI/Máthé Zoltán

Giganyugdíjat kaphat Áder János: ennyit lehet a juttatása, ha lejár a mandátuma

2021. augusztus 23. 09:02

Minden juttatást összeadva kb. 4,4 millió forint nyugdíjat fog kapni Áder János, miután lejárt a mandátuma. Az államfői nyugdíj mellett az EP-ből is kap még juttatást, amiért korábban képviselő volt. Áder mandátuma jövő májusban jár le, többször nem lehet újraválasztani az alaptörvény szerint.

Mindent egybe véve nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk. A lap emlékeztet, hogy egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körül összegről a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 1,1-szeresére. Ez idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta, amit jövőre tovább emelkedhet.

Ádernek szintén nyugdíj jár azért, mert 2009 és 2012 között az Európai Parlamentben képviselő volt. Az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, nagyjából 430 ezer forint jár majd neki havonta. Az EP szabályai szerint 63 éves kortól jár a nyugdíj a korábbi képviselőknek, a köztársasági elnök jövőre lesz 63 éves, tehát akkor már kapni fogja ezt az összeget.

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után 2012-ben választotta a parlament köztársasági elnökké, majd 2017-ben ismét őt szavazták meg. A második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, és az alaptörvény értelmében többször már nem választható újra, úgyhogy biztos új államfője lesz Magyarországanak.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem