31 °C Budapest
Budapest, 2021. augusztus 20.Áder János köztársasági elnök beszédet mond a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend átadásán a Sándor-palotában 2021. augusztus 20-án. A díjat idén Lovász László Abel-díjas, Széchenyi-nagydíjas és állami díjas matematikus, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa és Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas és Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Corvin-lánc birtokosa, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és korábbi elnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa kapta.MTI/Máthé Zoltán

Giganyugdíjat kaphat Áder János: ennyit lehet a juttatása, ha lejár a mandátuma

2021. augusztus 23. 09:02

Minden juttatást összeadva kb. 4,4 millió forint nyugdíjat fog kapni Áder János, miután lejárt a mandátuma. Az államfői nyugdíj mellett az EP-ből is kap még juttatást, amiért korábban képviselő volt. Áder mandátuma jövő májusban jár le, többször nem lehet újraválasztani az alaptörvény szerint.

Mindent egybe véve nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk. A lap emlékeztet, hogy egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körül összegről a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 1,1-szeresére. Ez idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta, amit jövőre tovább emelkedhet.

Ádernek szintén nyugdíj jár azért, mert 2009 és 2012 között az Európai Parlamentben képviselő volt. Az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, nagyjából 430 ezer forint jár majd neki havonta. Az EP szabályai szerint 63 éves kortól jár a nyugdíj a korábbi képviselőknek, a köztársasági elnök jövőre lesz 63 éves, tehát akkor már kapni fogja ezt az összeget.

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után 2012-ben választotta a parlament köztársasági elnökké, majd 2017-ben ismét őt szavazták meg. A második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, és az alaptörvény értelmében többször már nem választható újra, úgyhogy biztos új államfője lesz Magyarországanak.

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm