31 °C Budapest

Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát

2019. december 19. 13:27

Lassan 11 éve, 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad, derült ki a tegnap este megjelent rendeletből. Mutatjuk, milyen ellátások alapját adja az öregségi nyugdíjminimum, tehát azt, kik várnak éve hiába az emelésre. 

A nyugdíjminimum összegének emelése főleg nem a nyugdíjasokat, hanem a különböző ellátásokban, kedvezményekben, támogatásokban részesülőket érinti leginkább. Százezernél is több ellátást, támogatást, segélyt érinthetne így az emelés, tehát akár százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna az államnak.

Az öregségi nyugdíjminimum összege - megtévesztő módon éppen - a nyudíjszámításnál csak kevéssé számít. A nyugdíjszámítás során figyelembe vett átlagkereset az esetek túlnyomó többségében messze meghaladja a 28500 forintos alsó határt. Mivel régóta nem emelkedett, így öregségi nyugdíj szempontból szinte elveszítette jelentőségét. Annál nagyobb szerepe van viszont azokban az ellátásokban, amelyeknél a számítás alapja ez a 28 500 forint.

  • szociális ellátások

Elég nagy a jelentősége a minimálnyugdíj összegének egyes havi rendszeres, vagy időszakos szociális ellátásokban, mert az alapjukat adja meghatározott százalékban. Ilyen az aktív korúak ellátása, (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), időskorúak járadéka, települési támogatás, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság.

  • egészségbiztosítási ellátások

A baleseti táppénz összege a nyugdíjminimumhoz kötött. 

  • gyermekvédelmi juttatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság feltételei között is a nyugdíjminimum meghatározott százaléka szerepel, ahogy az ingyenes gyermekétkeztetésre való jogosultság és az ingyenes tankönyvellátás részben szintén ettől függ. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • családtámogatás

A gyes, a gyet és az anyasági támogatás összegét szintén a nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben határozza meg a családok támogatásáról szóló törvény.

  • méltányossági nyugdíj

A méltányossági nyugdíj megállapítása, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély feltételei és összege egyaránt a nyugdíjminimumhoz van kötve.

Bár most csak a leggykoribbakat soroltuk fel, ezeken túl is még számos támogatás, segély és kedvezmény emelkedne együtt a nyugdíjminimummal. Azonban ez 2020-ban sem fog bekövetkezni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem