Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát

Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát

2019. december 19. 13:27

Lassan 11 éve, 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad, derült ki a tegnap este megjelent rendeletből. Mutatjuk, milyen ellátások alapját adja az öregségi nyugdíjminimum, tehát azt, kik várnak éve hiába az emelésre. 

A nyugdíjminimum összegének emelése főleg nem a nyugdíjasokat, hanem a különböző ellátásokban, kedvezményekben, támogatásokban részesülőket érinti leginkább. Százezernél is több ellátást, támogatást, segélyt érinthetne így az emelés, tehát akár százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna az államnak.

Az öregségi nyugdíjminimum összege - megtévesztő módon éppen - a nyudíjszámításnál csak kevéssé számít. A nyugdíjszámítás során figyelembe vett átlagkereset az esetek túlnyomó többségében messze meghaladja a 28500 forintos alsó határt. Mivel régóta nem emelkedett, így öregségi nyugdíj szempontból szinte elveszítette jelentőségét. Annál nagyobb szerepe van viszont azokban az ellátásokban, amelyeknél a számítás alapja ez a 28 500 forint.

  • szociális ellátások

Elég nagy a jelentősége a minimálnyugdíj összegének egyes havi rendszeres, vagy időszakos szociális ellátásokban, mert az alapjukat adja meghatározott százalékban. Ilyen az aktív korúak ellátása, (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), időskorúak járadéka, települési támogatás, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság.

  • egészségbiztosítási ellátások

A baleseti táppénz összege a nyugdíjminimumhoz kötött. 

  • gyermekvédelmi juttatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság feltételei között is a nyugdíjminimum meghatározott százaléka szerepel, ahogy az ingyenes gyermekétkeztetésre való jogosultság és az ingyenes tankönyvellátás részben szintén ettől függ. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • családtámogatás

A gyes, a gyet és az anyasági támogatás összegét szintén a nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben határozza meg a családok támogatásáról szóló törvény.

  • méltányossági nyugdíj

A méltányossági nyugdíj megállapítása, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély feltételei és összege egyaránt a nyugdíjminimumhoz van kötve.

Bár most csak a leggykoribbakat soroltuk fel, ezeken túl is még számos támogatás, segély és kedvezmény emelkedne együtt a nyugdíjminimummal. Azonban ez 2020-ban sem fog bekövetkezni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?