Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát

Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát

2019. december 19. 13:27

Lassan 11 éve, 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad, derült ki a tegnap este megjelent rendeletből. Mutatjuk, milyen ellátások alapját adja az öregségi nyugdíjminimum, tehát azt, kik várnak éve hiába az emelésre. 

A nyugdíjminimum összegének emelése főleg nem a nyugdíjasokat, hanem a különböző ellátásokban, kedvezményekben, támogatásokban részesülőket érinti leginkább. Százezernél is több ellátást, támogatást, segélyt érinthetne így az emelés, tehát akár százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna az államnak.

Az öregségi nyugdíjminimum összege - megtévesztő módon éppen - a nyudíjszámításnál csak kevéssé számít. A nyugdíjszámítás során figyelembe vett átlagkereset az esetek túlnyomó többségében messze meghaladja a 28500 forintos alsó határt. Mivel régóta nem emelkedett, így öregségi nyugdíj szempontból szinte elveszítette jelentőségét. Annál nagyobb szerepe van viszont azokban az ellátásokban, amelyeknél a számítás alapja ez a 28 500 forint.

  • szociális ellátások

Elég nagy a jelentősége a minimálnyugdíj összegének egyes havi rendszeres, vagy időszakos szociális ellátásokban, mert az alapjukat adja meghatározott százalékban. Ilyen az aktív korúak ellátása, (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), időskorúak járadéka, települési támogatás, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság.

  • egészségbiztosítási ellátások

A baleseti táppénz összege a nyugdíjminimumhoz kötött. 

  • gyermekvédelmi juttatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság feltételei között is a nyugdíjminimum meghatározott százaléka szerepel, ahogy az ingyenes gyermekétkeztetésre való jogosultság és az ingyenes tankönyvellátás részben szintén ettől függ. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • családtámogatás

A gyes, a gyet és az anyasági támogatás összegét szintén a nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben határozza meg a családok támogatásáról szóló törvény.

  • méltányossági nyugdíj

A méltányossági nyugdíj megállapítása, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély feltételei és összege egyaránt a nyugdíjminimumhoz van kötve.

Bár most csak a leggykoribbakat soroltuk fel, ezeken túl is még számos támogatás, segély és kedvezmény emelkedne együtt a nyugdíjminimummal. Azonban ez 2020-ban sem fog bekövetkezni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18