6 °C Budapest

Ilyen otthonokban élnek a luxusnyugdíjasok: miből telik rá?

2019. július 19. 08:15

Bár 2018-ban a csúcsra ugrott a nyugdíjasok körében a szegények aránya, és majdnem 21 ezer olyan idős ember él az országban, akinek nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot havonta, van egy olyan szűk réteg, akik milliós nagyságrendű nyugdíjakat kapnak - olvasható a HelloVidék cikkében.

Összesen 250 ezren kapnak 200 ezer forintnál magasabb összeget, a több mint kétmillió öregségi nyugellátásban részesülő közül - de vannak olyanok is, akiknek 2 millió fölötti az álomnyugdíjuk. Először 2016-ban került nyilvánosságra az a szerencsés, akinek ekkora volt a havi járadéka, míg ma már 9 ember kap Magyarországon 2 millió forint fölötti havi kifizetést. Ha csak ezzel az összeggel és a nyugdíjminimummal számolunk, akkor is hetvenszeres a különbség a legkisebb és legnagyobb magyar nyugdíj között.

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, azt láthatjuk, hogy 2014-ben még csak 870 ezer forint volt a legmagasabb kifizetés, 2015 januárjában 1,3 millió volt, 2016-ban ez az összeg már 2 millióra ugrott. Ha mélyebbre ásunk, akkor láthatjuk, hogy az 1 millió fölötti, de 2 millió alatti nyugdíjasok közé 2016-ban még csak öten, egy évvel később már hatan tartoztak, ma pedig már 23 főre bővült a létszám.

Az időskori szociális ellátások (étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, közösségi ellátások, támogató szolgáltatás, utcai szociális munka, nappali ellátás, ápolást, gondozást nyújtó intézmény, rehabilitációs intézmény, tartós bentlakásos intézmény, támogatott lakhatás, egyéb speciális intézmény) igénybevétele önkéntes, melyeket az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője szóban vagy írásban kérelmezhet a szolgáltatónál.

A szolgáltató lehet önkormányzati, állami, alapítványi, egyházi vagy civil szervezet fenntartó, 2017-es adatok szerint összesen 848 telephelyen működött idősek ápoló-gondozó otthona, melyből a legtöbb, 351 darab önkormányzati fenntartású volt. Az EMMI adatai szerint összesen 54 ezer idős ember élt 2017-bentlakásos intézményben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összességében nyugdíjra jogosultak alig több mint 2-3 a százaléka tudja igénybe venni az idősek otthonában történő ellátást.

A teljes cikket a HelloVidék oldalán olvashatod el!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem