15 °C Budapest
Kétségbeejtő több mint 200 ezer nyugdíjas helyzete: egyre több magyart sújt a szegénység

Kétségbeejtő több mint 200 ezer nyugdíjas helyzete: egyre több magyart sújt a szegénység

2019. július 15. 10:01

Nem csak a bérolló nyílik egyre szélesebbre Magyarországon az egyes megyéket tekintve: csaknem 40 ezer forinttal magasabb a budapesti átlagnyugdíj, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ráadásul a nyugdíjak nem követik az emelkedő béreket, így egyre nagyobb az elmaradás. 

A tavalyi átlagnyugdíjakat is közli megyei lebontásban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  a Magyarország 2018 című kiadványa, viszont ezeket az adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen ahogy az átlagbérek esetében is, egy-egy milliós bér vagy nyugdíj torzítja a statisztikát, és valójában az alacsony fizetések jóval gyakoribbak - írja a Népszava. 

A KSH adataiból kiderül, hogy a nyugdíjak és bérek megyénkénti alakulása nagyon hasonlóan alakul: míg Budapesten voltak tavaly a legmagasabbak a nettó bérek, ugyanitt kaptak a legtöbbet a nyugdíjasok, ahogy a legalacsonyabb összegeket mindkét esetben Szabolcsban számolták. Természetesen van összefüggés, hiszen a nyugdíjak megállapításakor a keresetet is figyelembe veszik. Az átlagnyugdíjak Fejérben és Pest megyében is magasak, de már nagyban elmaradnak a fővárostól:

  • Budapest: 154,3 ezer forint;
  • Fejér megye: 134,2 ezer forint;
  • Pest megye: 134 ezer forint.

Bár Komárom-Esztergom megyében még 133,6 ezer forint a nyugdíjak átlaga, Veszprémben már 130 ezer forint alatt van az átlag: 129,4 ezer forint. A statisztika szerint utolsó három megyében pedig még a 120 ezer forintot sem éri el az összeg:

  • Békés megye: 116,2 ezer forint;
  • Bács-Kiskun megye: 115,9 ezer forint;
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 115,6 ezer forint.

Egyértelműen nem lehet összevetni a 2018-as adatokat az egy évvel korábbiakkal, mert azokat nem megyei, hanem régiós bontásban közölte a KSH. Az mfor.hu viszont arra következtetett, hogy átlagosan 4,4-5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az adatokból így is kitűnik, hogy nem csak a nettó bérek, hanem nyugdíjak terén is mélyül a szakadék az egyes megyék között: az átlagosan legalacsonyabb nyugdíjból élő megyékben volt a legkisebb a növekedés is, míg Budapesten a legmagasabb. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A relatív jövedelmi szegénység is jelentősen emelkedett az elmúlt években: 2017-ben a nyugdíjasok körében elérte a 10 százalékot - a korábbi évben még 9,1 százalék volt - miközben 2010-ben a nyugdíjasoknak csak 4,6 százaléka volt ide sorolható.

A jövedelmi szegénység 2010-ben még nagyjából 124 ezer nyugdíjast érintett, 2017-re már 210 ezerre emelkedett a számuk.

A legnagyobb különbség az átlagos nyugdíjak és nettó bérek között a fővárosban mutatkozik: a budapesti idősek nagyjából a nettó bér 58 százalékából éltek tavaly, míg 2017-ben még ez az arány 62 százalék volt. Az észak-magyarországi régióban 78,4 százalékról esett 72,5 százalékra a két jövedelem aránya, még itt a legkevésbé rossz a helyzet. Ezzel szemben a Dél-Dunántúlon 75,5 százalékról esett egy év alatt 69,4 százalékra az ellátás és a nettó bérek aránya.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?