22 °C Budapest
Nyugdíjasok, figyelem: pénz áll a házhoz, ennyivel emelkedhet a nyugdíj

Nyugdíjasok, figyelem: pénz áll a házhoz, ennyivel emelkedhet a nyugdíj

2019. április 18. 09:00

Szinte biztos, hogy ősszel több ezer forinttal többet fognak kapni a nyugdíjasok, ugyanis nem a várható infláció mértékével emelkedtek az év elején a járandóságok.

Biztosra lehet venni, hogy novemberben több ezer forinttal több pénz érkezik a nyugdíjasok számlájára, illetve több pénzzel állít be a postás, mint korábban.

A nyugdíjakat év elején 2,7 százalékkal emelték, a kormány úgy becsülte, ennyi lesz az éves átlagos drágulás. Csak aztán az árak elkezdtek felfele kúszni, és most már a közgazdász szakmában nagyobb éves drágulásra számít mindenki. A jegybank például 3,1 százalékos inflációval számol már most, de vannak ennél kevésbé óvatos jóslatok is. Annyira lendületet kapott a drágulás, hogy a legutóbbi, márciusra vonatkozó adat minden korábbi előrejelzést meghaladva azt mutatta, hogy egy év alatt 3,7 százalékkal nőttek a termékek, szolgáltatások árai átlagosan.

Ősszel már pontosabban lehet látni, hogy mennyi is lesz idén az áremelkedés. Ha az óvatosabb becslés jön be, és 3,1 százalékos lesz ez, akkor a 3,1 és 2,7 különbözetének megfelelő, vagyis 0,4 százalékos nyugdíjkorrekció jön, visszamenőleg, amit novemberben egy összegben fizetnek ki.

Átlagnyugdíjjal, vagyis 135 ezer forinttal számolva ez azt jelenti, novemberben csaknem 6500 forinttal több pénz áll a házhoz - kalkulálja a nyugdíjguru.hu oldalra hivatkozva a napi.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?