18 °C Budapest
Érik a nyugdíjkatasztrófa: anyagi összeomlás vár az idősekre

Érik a nyugdíjkatasztrófa: anyagi összeomlás vár az idősekre

2018. augusztus 16. 17:01

Egy friss elemzés szerint soha nem álltak még olyan közel a teljes anyagi csődhöz az idős emberek, mint napjainkban. Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkort, és egyáltalán nem jellemző az öngondoskodás a magyarokra.


A Consumer Bankruptcy Project elemzése megdöbbentő trendre világít rá: az idős amerikai lakosságot sokkal jobban fenyegeti a csőd veszélye, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, sokkal nagyobb az esélyük a teljes anyagi összeomlásra, mint a társadalom többi, fiatalabb rétegeinek.

A Times beszámolója szerint évente 100 ezer amerikai idős állampolgár ellen indul csődeljárás. Feltehetően az egyre bizonytalanabbá váló szociális háló áll a drámai események mögött. Konkrét okok között említik többek között, hogy az idősödő emberek képtelenek kifizetni a felmerülő orvosi költségeket, miközben sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat sem. Emellett segíteni kell a már felnőtt gyermekeiket és esetleg idős szüleiket is.

Itthon is szegények a nyugdíjasok?

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és jelen állás szerint, a helyzet nem fog változni a közeljövőben sem. Ennek pedig az azoka,  hogy még mindig jellemző a magyarokra az öngondoskodás és aktív éveik alatt sem figyelnek arra, hogy idős korukban elég ellátást kapjanak majd.

2016-végén Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas az időskori elszegényedés kockázata.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kritikus helyzetek:

  • Háztartásbeliek: hiába komoly és nehéz munka a háztartás vezetése és a gyermekek felnevelése, ezek az emberek idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra.
  • Vállakozók: akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, esetleg csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra, azok nem számíthatnak magas ellátásra.
  • Külföldön dolgozók: a külföldön befizettek járulék a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.
  • Szürkén vagy feketén dolgozók: természetesen a nem, vagy nem teljes összeggel bejelentett munkavállalók sem kapnak magas ellátást.
  • Tőkejövedelemből élők: mivel a tőkejövedelem után (lakáskiadás, tőzsdézés, befektetés) nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így ezzel a pénzzel nem kalkulálhatnak.


Jelenleg tehát sokkal fontosabb az öngondoskodás, mint a korábbi évtizedekben, hiszen egyes becslések szerint az aktív munkavállaló felének jóval kevesebb lesz a valós nyugdíja, mint amennyire most számít.

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01