11 °C Budapest

Érik a nyugdíjkatasztrófa: anyagi összeomlás vár az idősekre

2018. augusztus 16. 17:01

Egy friss elemzés szerint soha nem álltak még olyan közel a teljes anyagi csődhöz az idős emberek, mint napjainkban. Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkort, és egyáltalán nem jellemző az öngondoskodás a magyarokra.


A Consumer Bankruptcy Project elemzése megdöbbentő trendre világít rá: az idős amerikai lakosságot sokkal jobban fenyegeti a csőd veszélye, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, sokkal nagyobb az esélyük a teljes anyagi összeomlásra, mint a társadalom többi, fiatalabb rétegeinek.

A Times beszámolója szerint évente 100 ezer amerikai idős állampolgár ellen indul csődeljárás. Feltehetően az egyre bizonytalanabbá váló szociális háló áll a drámai események mögött. Konkrét okok között említik többek között, hogy az idősödő emberek képtelenek kifizetni a felmerülő orvosi költségeket, miközben sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat sem. Emellett segíteni kell a már felnőtt gyermekeiket és esetleg idős szüleiket is.

Itthon is szegények a nyugdíjasok?

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és jelen állás szerint, a helyzet nem fog változni a közeljövőben sem. Ennek pedig az azoka,  hogy még mindig jellemző a magyarokra az öngondoskodás és aktív éveik alatt sem figyelnek arra, hogy idős korukban elég ellátást kapjanak majd.

2016-végén Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas az időskori elszegényedés kockázata.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kritikus helyzetek:

  • Háztartásbeliek: hiába komoly és nehéz munka a háztartás vezetése és a gyermekek felnevelése, ezek az emberek idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra.
  • Vállakozók: akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, esetleg csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra, azok nem számíthatnak magas ellátásra.
  • Külföldön dolgozók: a külföldön befizettek járulék a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.
  • Szürkén vagy feketén dolgozók: természetesen a nem, vagy nem teljes összeggel bejelentett munkavállalók sem kapnak magas ellátást.
  • Tőkejövedelemből élők: mivel a tőkejövedelem után (lakáskiadás, tőzsdézés, befektetés) nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így ezzel a pénzzel nem kalkulálhatnak.


Jelenleg tehát sokkal fontosabb az öngondoskodás, mint a korábbi évtizedekben, hiszen egyes becslések szerint az aktív munkavállaló felének jóval kevesebb lesz a valós nyugdíja, mint amennyire most számít.

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm