14 °C Budapest

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: még idén plusz pénz állhat a házhoz

2017. április 20. 19:02

Ha szerencsés a csillagok állása, akkor a nyugdíjasok idén és jövő év végén is plusz pénznek örülhetnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium Portfolio-nak küldött válaszából is erre következtethetünk.


Pár nappal ezelőtt a lap részletesen beszámolt arról, hogy a jelenleg várható makrogazdasági számok fényében könnyen előállhat az a helyzet, hogy a nyugdíjasok idén és jövőre is plusz pénzt kapnak. Egyrészt a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítést, másrészt nyugdíjprémiumot.

A kérdésekkel megkeresték a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy ezekre a kifizetésekre fel van-e készülve a költségvetés. Itt van a válaszuk:

A polgári kormány nyugdíjpolitikájának lényege, hogy a nyugdíjasok ne vesztesei, hanem kedvezményezettjei legyenek a hazai makrogazdasági folyamatok alakulásának. Ennek köszönhetően egyrészt az ellátások megőrzik vásárlóerejüket, hiszen mindig az adott évre tervezett infláció mértével emelkednek (2011-2016 között a nyugdíjak átlagosan több mint 23%-kal nőttek, a tartósan alacsony infláció miatt vásárlóerejük mintegy 10%-kal javult, gyakorlatilag visszaadva ezzel a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét), illetve ha a ténylegesen várható infláció magasabb lenne ennél, akkor novemberben kompenzációról dönthet a kormány. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a kormány eredményes gazdaságpolitikájának köszönhetően beszélhetünk most egyáltalán arról, hogy nyugdíjprémium kifizetésére is lehetőség nyílhat, amennyiben a jogszabályban foglalt feltételek együttesen megvalósulnak. A költségvetés biztosítja a kompenzációhoz szükséges forrásokat.

Vagyis a költségvetés készen áll akár nyugdíjprémium kifizetésére is. Ne lepődjünk meg ezért, ha már az idei év végén ilyen döntéseket hoz a kormány.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm