2 °C Budapest
Boldog időskor? A nyugdíjasok kétharmada dolgozna

Boldog időskor? A nyugdíjasok kétharmada dolgozna

2017. április 5. 13:30

Az állandósuló munkaerőhiány kapcsán az utóbbi időben többször előkerült egy lehetséges megoldásként a nyugdíjasok újbóli foglalkoztatása. Mit szólnak ehhez az érintettek? Visszamennének dolgozni? Ha igen, hova, és hogyan? Mit gondol egy mai nyugdíjas a megbecsültségről, a nyugdíjról, a munkáról? Megkérdezték az időseket.

A Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő a fenti kérdésekre kereste a választ több mint 2000 nyugdíjas megkérdezésével. A 2123 nyugdíjas körében végzett kutatása az újbóli munkába állás témáját járta körül. A válaszadók 82 százaléka jelenleg nem dolgozik, 12 százaléka viszont igen, mégpedig részmunkaidőben, 6 százaléka teljes munkaidőben.

A jelenleg is aktív 18 százalékon felül további 59 százalék menne vissza dolgozni, döntő többségük részmunkaidőben

(34% 4-, 16% 6 órában, 9,5% pedig teljes munkaidőben). A megkérdezettek 67 százaléka hajlandó lenne korábbi pozíciójához és képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalni, népszerű célpontnak számít a közszféra, a kereskedelem, az egészségügy, a bank-és pénzügy valamint a logisztika és közlekedés. Azok közül azonban, akik visszamennének, mindössze 35 százalék igyekezett állást találni az elmúlt egy év alatt, de csak 10 százalékuk jut el odáig, hogy interjúra hívják. Ez azt jelzi, hogy nagy többségük nem is reménykedik abban, hogy állásra lel, míg a munkaadók nem túl bizakodók a foglalkoztatásukban. Pedig a válaszadók 41 százaléka folyamatosan figyeli, mi történik a szakmájában, keresi az erről szóló információkat, azaz feltehetően tévhit, hogy az idősebbek már nem tartanak lépést a korral. Leginkább az értelmes elfoglaltság és a pénz motiválná őket a visszatérésben, de a társaság szerepe is hasonlóan jelentős.

A munkaadók alábecsülik őket, és a jogi környezet sem kedvező

A nyugdíj melletti munkavállalás lehetősége nem minden területen érvényes, van, ahol munkavállalás esetén a nyugdíjas fizetést kap ugyan, de nyugdíjat nem. Így a közszférában dolgozó, saját jogú nyugdíjas nyugdíjának folyósítását mindaddig szüneteltetik, amíg e jogviszony fennáll. Vagyis szüneteltetni kell az öregségi nyugdíj folyósítását, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban, vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

A rendelkezés idén változhat, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt elsőfokon pert vesztett a magyar állam, és a másodfokú tárgyalás után jogerős ítélet várható. A problémát azonban nem is feltétlenül ez okozza, hiszen jogszabályi módosítással orvosolható a helyzet, hanem sokkal inkább a nyugdíjas munkaerővel szembeni előítélet.

A kutatás alapján mindössze a válaszadók 13,5 százaléka véli úgy, hogy a munkáltatók nem becsülik őket alá, 65 százalék ráadásul úgy érzi, hogy a fiatalabb korosztállyal is bőven felveszik a versenyt.

A nyugdíjasokban egyfajta félelem, a munkaadóban pedig egyfajta kérdőjel van az idősebbek munkapiaci lehetőségeit illetően. Ez azonban tesztekkel, próbanapokkal könnyedén kezelhető lenne, az előítéleteket sutba kell dobni"

- mondja Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója. Márpedig a munkaadóknak meg kell barátkoznia a jelenséggel, hiszen egy elöregedő társadalomban amúgyis egyre jelentősebb lesz az idősebb korosztályok foglalkoztatása, és ezt a munkaerőhiány csak tovább tetézi.

Máshol már jelentős arányban dolgoznak idősek

Az Egyesült Államokban például a 65 évesek és annál idősebbek száma a munkaerőpiacon 2000-ről 2016-ra 18,8 százalékkal nőtt, ami közel 9 millió embert jelent. Nemcsak több idősebb amerikai dolgozik, hanem többen dolgoznak teljes munkaidőben is. 2000-ben 46,1 százalék 65 év feletti dolgozott részmunkaidőben, azaz kevesebb, mint heti 35 órában. Ez a szám 2016-ra 36,1 százalékra csökkent, tehát egyre többen térnek vissza teljes munkaidejű állásukhoz. Főleg a jogi szektorban, társadalmi szolgáltatásokkal foglalkozó területeken jellemző a jelenlétük.

Úgy tűnik, nincs arányban a nyugdíj és a ledolgozott munka

A magyar nyugdíjasok szabadidejükben leginkább olvasnak, a családdal vannak, kertészkednek, tévéznek és keresztrejtvényt fejtenek, a sport és az utazás kevéssé van jelen az életükben. Mindössze 11 százalék sportol rendszeresen, és talán meglepő módon 82 százalék alapvetően igen vagy teljesen elégedett egészségi állapotával.

Érdekes és egyben elgondolkoztató adat, hogy a megkérdezettek 83 százaléka szerint nincs arányban a nyugdíjuk a ledolgozott munkával, és 60 százalék nem vagy nem igazán így képzelte a nyugdíjas éveit. Leginkább a jó társaság és a család hiányzik nekik. Pszichológusok szerint egy új munkahely mindenképpen segíthet fiatalon tartani az idősebb korosztályt. Számos kutatás szerint a szellemi és fizikai megterhelés, a közösségi lét, a hasznosság érzete igen fontos öregedés lassító tényezők, márpedig mindhárom tényező megjelenik egy munkahelyen.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?