5 °C Budapest

Nagy nap a mai: pénzt kapnak a nyugdíjasok

2016. december 2. 05:30

Sokan nem tudják, 2016-ban (is) tíz nappal korábban érkezik a decemberi nyugdíj. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 6 hétig kell majd kijönni a pénzből, a januári apanázs ugyanis csak 12-én érkezik. Bezavar a képbe az is, hogy a 10 ezer forintos miniszterelnöki Erzsébet-utalványt nem lehet ám akármire felhasználni, már ha megérkezik egyáltalán karácsony előtt. Jövőre egyébként többnyire minden hónap 12. napján lehet majd számítani az utalásra.

Sok nyugdíjas kap a nap folyamán fontos sms-t bankjától: a szokásosnál ugyanis tíz nappal korábban, már

december 2-án,

azaz ma érkezik a nyugdíj a bankszámlákra. A postások is a mai naptól viszik ki azoknak, akik készpénzben kapják. (Azokat, akiknek a postás viszi a nyugdíjat, tavaly ősszel levélben tájékoztatták a pontos kézbesítési időpontokról.)

Nemrég egyébként fontos levelet kaptak a nyugdíjasok a nyugdíjfolyósítótól. Érdemes eltenni, ugyanis az van benne, várhatóan mikor viszi a postás a nyugdíjat 2017-ben. A Pénzcentrum értesülései szerint jövőre sem lesz komoly változás az utalási időpontokban:

Minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz.

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni a pénzt, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

A statisztikák szerint egyébként már a tavalyi év végén is több nyugdíjas kérte bankszámlára az apanázst, mint várt a postásra.

Ezt egy "B04" nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le; a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani. Fontos, hogy az érintettek más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását.

Mennyit hoz a postás 2017-ben?

Nemrég számoltunk be róla, hogy az Idősek Tanácsának keddi ülése után Orbán Viktor megerősítette:

a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: Ebben az évben azonban "a magyar gazdaság jó pályát futott" - folytatta a kormányfő -, így lehet arról beszélni, hogyan részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből.

úgy látjuk most, hogy maradt még, vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon

- fogalmazott Orbán Viktor.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint a jövő évi, 1,6 százalékos nyugdíj-emelés azt jelenti, hogy a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 111 314 forintra emelkedne. A legtöbb nyugdíjas azonban százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 1 753 forintnál is kisebb növekedést jelent majd.

Orbán karácsonyi ajándékára még várni kell!

Mint azt a Pénzcentrum is megírta, idén karácsonykor minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi, egyszeri juttatásban is részesül. Orbán Viktor szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése

A 10 ezer forintos miniszterelnöki Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között vehetik át. Lázár János a kézbesítéssel kapcsolatban a tegnapi Kormányinfón annyit mondott:

  • A járási és kormányhivatalok munkatársai viszik majd házhoz az egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt.
  • Az utalványokat december 20-21-én kapják kézhez a hivatalnokok és ezt követően kezdődhet a kézbesítés.
  • Ha személyesen nem tudják átadni az utalványt, akkor értesítést hagynak az adott nyugdíjasnál és majd a hivatalban tudja átvenni a 10 ezer forintos prémiumot.
  • A kézbesítést munkaszervezéssel oldják meg. Lesznek olyan ügyfélszolgálatok, amelyek nem fognak működni, de erről időben tájékoztatják az ügyfeleket.

Mire költik majd Orbán ajándékát?

A bejelentés óta számos sajtóorgánum foglalkozott azzal, hogy ki, mihez kezd majd a 10 ezer forintos "gesztussal". Szerkesztőségünknek a következők voltak a "kedvencei":

Hiszem, ha látom a bankszámlámon

- mondta a 24.hu riporterének egy hölgy.

Gyógyszerre, még arra sem elég! Tudja, én legalább 20-30 ezer forintot költök el gyógyszerekre

- összegezte egészségügyi kiadásait egy másik nyugdíjas.

Életemben nem volt Erzsébet utalvány a kezemben

- tette hozzá tanácstalanul egy idős úr.

Nos, az Erzsébet-utalvány hivatalos honlapján az szerepel: "széles körű felhasználhatóság. Országosan mintegy 60 ezer elfogadóhely." Ez szép és jó, az azonban a mai napig nem derült ki, hogy melyik típusú utalványt is kapják majd a nyugdíjasok. Van ugyanis az utalványcsaládban étkezési, ajándék, iskolai, kultúra, sport és gyermekvédelmi utalvány is.

A riportban persze a ravasz nyugdíjasok rögtön fel is oldották a gordiuszi csomót. Arra a kérdésre, mihez kezdenek majd az utalvánnyal, ha saját igényeikre nem tudják azt felhasználni, elmondták:

Akkor majd cserélünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?