Lázár: Nincs lezárva a jövő évi nyugdíjemelés

Lázár: Nincs lezárva a jövő évi nyugdíjemelés

2016. december 1. 18:00

Egyértelműen a nyugdíjasok voltak porondon a mai Kormányinfón: Lázár János elmondta, a héten bejelentett nagyobb nyugdíj-emelés 56 milliárd forintos többletet jelent majd a büdzsének. Mutatjuk a legfontosabb témákat.

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, lezárták az új büntetőtörvénykönyv előkészítését, így 1998 után ismét lehet új btk. Büntetőeljárási törvényt is felülvizsgálják. Ezt a tavaszi ülésszakon szeretné a kormány elfogadtatni, és várhatóan 2018-tól lép hatályba. Az is fontos cél, hogy gyorsabb legyen a jogszolgáltatás.

Magasabb nyugdíj

A kormány megtárgyalta az Idősügyi Tanácson született döntéseket is. Emlékeztetett: a bérmegállapodást követően kétszer is járt a miniszterelnök ezen a tanácsülésen. Csak versenyképes gazdasági szereplők tudnak magasabb bért fizetni. Ezért volt szükség a járulék- és adócsökkentésre - fejtette ki. Hozzátette, a kormány úgy emeli a bért, hogy csökkenti a munkaadók járulékát, bízva abban, hogy így megjelenik a béremelés.

Az Idősügyi Tanács ülésén világossá vált, hogy a bérmegállapodás miatt nagyobb lesz az infláció. A nyugdíjemelés korrekciós rendszerét meg fogjuk tartani. És ennek megfelelően van szükség a magasabb nyugdíjemelésre jövőre. A vásárlóérték megőrzése érdekében"

 - mondta.

56 milliárd forintos többletkiadást jelent az, hogy az eredeti 0,9 százalékos mérték helyett 1,6 százalékkal emelkednek 2017-ben a nyugdíjak. Ez 2,8 millió választópolgárt érint - vallotta be Lázár. A kormányinfó végén újságírói kérdésre azt is elmondta:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nincs lezárva a jövő évi nyugdíjemelés. Nem kizárt, hogy 1,6 százaléknál is magasabb lesz a jövő évi infláció, ezért a jövő év harmadik harmadában ismét felülvizsgálhatja a kormány az inflációs előrejelzését. Jelenleg a kormány 1,6-2 százalék közé teszi a jövő évre várható inflációt.

A 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a járási és kormányhivatalok munkatársai próbálják személyesen átadni decemberben a nyugdíjasoknak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?