28 °C Budapest
Tömegével veszik fel halott rokonaik nyugdíját a magyarok

Tömegével veszik fel halott rokonaik nyugdíját a magyarok

Pénzcentrum
2016. szeptember 22. 05:32

Évente 2 milliárd forint fölé rúg a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege hazánkban. Ebből a legnagyobb szeletet az elhunyt rokonok után felvett nyugdíjak teszik ki. De meddig jár egyáltalán az elhunytnak nyugdíj? Hogyan lehet lemondani?


Éves szinten hihetetlenül magasra rúg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege. A statisztikák szerint 2015-ben 2,6 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, de 2016 első félévében is már 1,5 milliárd forint felett járt ez az összeg. Ennek pedig a legnagyobb részét a jogosult elhalálozásából történő jogalap nélküli kifizetések teszik ki - tudta meg a Pénzcentrum.

Tavaly a 2,6 milliárd forintból közel 1,7 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették a jogosult elhalálozását. Ez, a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva, több mint 15 ezer fő havi juttatását jelenti.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ekkora vesztesége van a magyar nyugdíjrendszernek. A statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

KATTINTS! Halott ismerőse nyugdíjából élt: lecsukták a magyar asszonyt

Amennyiben a folyósító szerv nem tudja visszautaltatni a jogalap nélküli kifizetést, (ha azt például postai úton fizették ki) akkor a nyugdíjfolyósító szerv határozatában előírásra kerül a tartozás megfizetése, mely az örökösök részére kerül megküldésre. Ez esetben a tartozás megtérítése postai csekken, vagy banki átutalással is megtörténhet

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meddig jár a nyugdíj?

A nyugdíjast a halála napját magába foglaló hónap végéig esedékes ellátás illeti meg. A fel nem vett ellátást, a nyugdíjas halálakor a vele közös háztartásban együtt élt házastársa/bejegyzett élettársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben - a halálesetet követő egy éven belül, ezek hiányában pedig az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül.

A nyugdíjas személy elhalálozását (ha özvegy nem maradt utána) a halotti anyakönyvi kivonat másolatának az ONYF-hez való eljuttatásával kell bejelenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?