29 °C Budapest
Tömegével veszik fel halott rokonaik nyugdíját a magyarok

Tömegével veszik fel halott rokonaik nyugdíját a magyarok

Pénzcentrum
2016. szeptember 22. 05:32

Évente 2 milliárd forint fölé rúg a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege hazánkban. Ebből a legnagyobb szeletet az elhunyt rokonok után felvett nyugdíjak teszik ki. De meddig jár egyáltalán az elhunytnak nyugdíj? Hogyan lehet lemondani?


Éves szinten hihetetlenül magasra rúg a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege. A statisztikák szerint 2015-ben 2,6 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, de 2016 első félévében is már 1,5 milliárd forint felett járt ez az összeg. Ennek pedig a legnagyobb részét a jogosult elhalálozásából történő jogalap nélküli kifizetések teszik ki - tudta meg a Pénzcentrum.

Tavaly a 2,6 milliárd forintból közel 1,7 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették a jogosult elhalálozását. Ez, a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva, több mint 15 ezer fő havi juttatását jelenti.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ekkora vesztesége van a magyar nyugdíjrendszernek. A statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

KATTINTS! Halott ismerőse nyugdíjából élt: lecsukták a magyar asszonyt

Amennyiben a folyósító szerv nem tudja visszautaltatni a jogalap nélküli kifizetést, (ha azt például postai úton fizették ki) akkor a nyugdíjfolyósító szerv határozatában előírásra kerül a tartozás megfizetése, mely az örökösök részére kerül megküldésre. Ez esetben a tartozás megtérítése postai csekken, vagy banki átutalással is megtörténhet

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Meddig jár a nyugdíj?

A nyugdíjast a halála napját magába foglaló hónap végéig esedékes ellátás illeti meg. A fel nem vett ellátást, a nyugdíjas halálakor a vele közös háztartásban együtt élt házastársa/bejegyzett élettársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben - a halálesetet követő egy éven belül, ezek hiányában pedig az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül.

A nyugdíjas személy elhalálozását (ha özvegy nem maradt utána) a halotti anyakönyvi kivonat másolatának az ONYF-hez való eljuttatásával kell bejelenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35