16 °C Budapest

Csomagolnak a nyugdíjasok: vígan élnek a magyar kasszából külföldön

2016. szeptember 19. 11:13

Mennyit kapnak a legszegényebb nyugdíjasok? Hány éves a legidősebb ellátott? Hányan élnek külföldön a magyar nyugdíjból? Összeszedtük azokat a tényeket, amiket talán sosem gondoltál volna a magyar nyugdíjasokról.


  • A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tavaly összesen 2,7 millió főnek folyósított valamilyen nyugdíjat, ellátás, járadékot, vagy egyéb járandóságot. A legtöbben persze az öregségi nyugdíjasok vannak, akiknek a száma az elmúlt években több tízezerrel növekedett. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. Bár 2015 decemberében ez a szám ugyan némileg csökkent: 2 017 609 főre.
  • A magyar nők korábban mehetnek nyugdíjba és tovább is élnek, mint a férfiak. Emiatt pedig hatalmas a különbség: a magyar öregségi nyugdíjasoknak ugyanis csupán 37 százaléka a férfi és 63 százaléka nő.
  • A női nyugdíjasok átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, míg egy férfi átlagosan 19,86 évig kapja a nyugdíját, addig egy nő 25,87 évig.
  • Nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas éveikre, egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.
  • Az elmúlt 8 évben nem emelkedett a nyugdíjminimum összege hazánkban, ami jelenleg 28 500 forintra rúg. Sokan vannak azonban, akik még ennél is kevesebbet kapnak (például, akik csak résznyugdíjra jogosultak). Hazánkban jelenleg a közel 2 millió nyugdíjasból
    2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.
  • Bár az átlagnyugdíj 109 ezer forint, mégis a nyugdíjasoknak több mint a fele - összesen 1 112 861 fő - 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta. Ennek ellenére 100 ezernél is többen vannak azok, akiknek 200 ezer forint felett visz a postás, ráadásul többen kapnak már milliós összegű nyugdíjat is.
  • Ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik. Jelenleg a legfiatalabb nyugdíjas 54 éves, míg a legidősebb 110.
  • Több tízezer 90 és 100 év közötti nyugdíjas él Magyarországon, de a 100 év felettiek is szép számmal képviseltetik magukat: összesen 472-en vannak. A 100 év felettiek között összesen 121 férfi van és 351 nő.
  • Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Már 27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját, a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik.
  • A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem