32 °C Budapest
Csomagolnak a nyugdíjasok: vígan élnek a magyar kasszából külföldön

Csomagolnak a nyugdíjasok: vígan élnek a magyar kasszából külföldön

2016. szeptember 19. 11:13

Mennyit kapnak a legszegényebb nyugdíjasok? Hány éves a legidősebb ellátott? Hányan élnek külföldön a magyar nyugdíjból? Összeszedtük azokat a tényeket, amiket talán sosem gondoltál volna a magyar nyugdíjasokról.


 • A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tavaly összesen 2,7 millió főnek folyósított valamilyen nyugdíjat, ellátás, járadékot, vagy egyéb járandóságot. A legtöbben persze az öregségi nyugdíjasok vannak, akiknek a száma az elmúlt években több tízezerrel növekedett. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. Bár 2015 decemberében ez a szám ugyan némileg csökkent: 2 017 609 főre.
 • A magyar nők korábban mehetnek nyugdíjba és tovább is élnek, mint a férfiak. Emiatt pedig hatalmas a különbség: a magyar öregségi nyugdíjasoknak ugyanis csupán 37 százaléka a férfi és 63 százaléka nő.
 • A női nyugdíjasok átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, míg egy férfi átlagosan 19,86 évig kapja a nyugdíját, addig egy nő 25,87 évig.
 • Nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas éveikre, egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.
 • Az elmúlt 8 évben nem emelkedett a nyugdíjminimum összege hazánkban, ami jelenleg 28 500 forintra rúg. Sokan vannak azonban, akik még ennél is kevesebbet kapnak (például, akik csak résznyugdíjra jogosultak). Hazánkban jelenleg a közel 2 millió nyugdíjasból
  2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.
 • Bár az átlagnyugdíj 109 ezer forint, mégis a nyugdíjasoknak több mint a fele - összesen 1 112 861 fő - 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta. Ennek ellenére 100 ezernél is többen vannak azok, akiknek 200 ezer forint felett visz a postás, ráadásul többen kapnak már milliós összegű nyugdíjat is.
 • Ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik. Jelenleg a legfiatalabb nyugdíjas 54 éves, míg a legidősebb 110.
 • Több tízezer 90 és 100 év közötti nyugdíjas él Magyarországon, de a 100 év felettiek is szép számmal képviseltetik magukat: összesen 472-en vannak. A 100 év felettiek között összesen 121 férfi van és 351 nő.
 • Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Már 27 ezernél is több idős költi el külföldön a magyar nyugdíját, a legtöbben Németországban élnek, ugyanis az ellátásoknak a harmada oda érkezik.
 • A külföldre folyósított főellátások átlagos összege az idén januári adatok alapján 41 242 forint volt. Ennek az összegnek pedig több mint a tízszeresét kapja külföldi rekorder: összesen 487 430 forintot.
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?