15 °C Budapest
Lázár bejelentette: nyugdíjasok tízezreinek érkezik a pluszpénz

Lázár bejelentette: nyugdíjasok tízezreinek érkezik a pluszpénz

2015. október 2. 11:31

Konkrét számokat tudtuk meg arról, hányan igényelték a hadiárváknak, hadiözvegyeknek járó állami támogatást. Ugyanakkor a Pénzcentrum információi szerint döcög a rendszer: sokan hiába adták le az igénylést még júliusban, szeptemberben sem kapták meg a nekik járó pénzt.

Júniusban döntött arról a parlament, hogy anyagi támogatást kaphatnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett.

A támogatás mértéke a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, jelenleg 8 550 forint, amit a jogosult élete végéig, havonta megkap.

A kormány korábbi becslése szerint a lépés mintegy 20 ezer embert érint - a friss számok azonban mást mutatnak. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi tájékoztatóján már arról beszélt, hogy októberig 21 ezer jogosultságot bíráltak el pozitívan. Ez azt jelenti, hogy 180 millió forintnyi támogatást már kifizettek.

Lázár beszélt arról is, hogy összesen 34 ezer kérelmet adtak be, így 13 ezer még elbírálás alatt van. Fontos tudni, hogy a törvény hatályát kiterjed azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat - így több ezer embert érinthet a javaslat a határon túl is.

A támogatást július közepétől lehetett kérni: a Pénzcentrum információi szerint azonban sokan vannak olyanok, akik még júliusban igényelték a pluszpénzt, és pozitív elbírálásban részesültek, mégsem kapták meg a támogatást. Ők most nem tehetnek mást, mint várják az októberi nyugdíjat, amivel - elvileg - együtt érkezik majd a hadiözvegy-, hadiárva-támogatás. Elvileg a pénz visszamenőleg is jár, így ők kétszer, háromszor 8 550 forintot kapnak majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Senki nem késett el, a támogatást folyamatosan lehet igényelni

  • a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,
  • külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?

Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú

  • szolgálati,
  • katonai,
  • kórházi iratokkal
  • hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),

ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?