9 °C Budapest

Ezt üzeni a magyaroknak a világ legidősebb embere

2015. április 5. 13:01

Gertrude Weaver lett a világ legidősebb embere, miután nemrég elhunyt az eddigi rekorder. A magyarok is sokat tanulhatnának a matuzsálemtől, ő ugyanis azt is elárulta, mi a hosszú élet titka. A tippet azért is lenne érdemes megszívlelni, mivel nemcsak a magyar férfiak, de a nők is megdöbbentően korán halnak.

Az amerikai állampolgárként nyilvántartott Gertrude Weaver lett a világ legidősebb embere, miután nemrég - nem egészen egy hónappal 117. születésnapja után - Japánban elhunyt Okava Miszao asszony, az eddigi hivatalos korrekorder. Ugyan Gertrude Weaver anyakönyvi kivonata nem maradt fenn, így egyéb dokumentumok, például az 1900-as népszámlálás és egy házasságlevél igazolja, hogy Weaver 1898-ban született. Gertrude Weaver jelenleg Arkansas államban, a camdeni Silver Oaks Egészségügyi és Rehabilitációs Intézetben él, gondozói szerint jó egészségben. A matróna szerint a hosszú élet titka az, hogy:

Jól kell bánnunk másokkal!

A közelgő 117. születésnapját váró Gertrude egyébként már majdnem 40 évvel élte túl a tengerentúlon várható átlagéletkort. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis az USA-ban kicsit több, mint 78 évig élnek az emberek - ez a nőknél bő 80 évet, míg a férfiaknál bő 75 évet jelent.

Kétségbeejtő számok

Magyarországon viszont már nem ilyen fényes a helyzet. Nemcsak a magyar férfiak, a nők is megdöbbentően korán halnak. És a nőknél még nő is a lemaradás. Nem is olyan rég a gurulohordo.blog.hu összehasonlította hazánk és Európa régióinak várható élettartamát, és megdöbbentő eredményre jutottak.

Ugyan a várható élettartam - ami egyébként 75 év volt 2012-ben - csak néhány évvel marad el az USA-ban mért szinttől; még így is ez az egyik legrosszabb adat az unióban. Ennél hamarabb Európában csak a balti államokban, Romániában és Bulgáriában halnak meg átlagosan az emberek. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy

Magyarországon belül rettentően nagyok a különbségek: az elmaradottabb térségekben egészen kétségbeejtőek a számok.

Észak-Magyarországnál (ez a legrosszabb régió Magyarországon belül) rövidebb ideig csak három régióban élnek (a vizsgált 314 NUTS2 régióból, illetve könnyítésként Törökországot is bevették a számításba) a férfiak Európában; és a nőknél sem sokkal jobb a helyzet, itt Észak-Magyarország alulról a hetedik.

Még a Magyarországon legmagasabb várható élettartammal bíró közép-magyarországi régió is, amely magában foglalja Budapestet, mind a férfiak, mind a nők esetében a régiók rangsorában az utolsó 10-15 százalékban van, úgy, hogy itt is bevették a török régiókat az összehasonlításba. Ez években azt jelenti, hogy Közép-Magyarországon a nők a legjobb európai régióhoz képest 7,6 évvel, míg a férfiak 8 évvel vannak lemaradva.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legidősebb magyar

Az aggasztó számok természetesen nem jelentik azt, hogy hazánkban nincsenek igazi matuzsálemek. A legidősebb magyarok életkora azonban szintén jócskán elmarad a világrekordtól. A Pénzcentrum értesülései szerint

a legidősebb magyar nyugdíjas jelenleg 110 éves.

Legkevesebben egyébként az 51-55 éves korosztályba tartozó nyugdíjasok vannak, összesen 369 fővel; míg az 51-60 éves nyugdíjasok száma már 56 093 főt számlál. Ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik (527 772 fő). Utánuk következnek a 71-75 éves nyugdíjasok, több mint 435 650 fővel. Így a 66-75 éves korosztály, együttesen 963 422 fővel a nyugdíjas társadalom 47 százalékát, azaz majdnem a felét teszi ki. Jól látszik az is, hogy 70 éves kor után a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken, korosztályonként megközelítőleg százezer fővel.

Nagyobb ugrásszerű csökkenés viszont csak a 90 év felettieknél következik. A legidősebb nyugdíjasok az összlétszám csupán 2 százalékát teszik ki. A 91-95 éves korosztályban 35 492-en vannak, a 96-100 éves korosztály 4399 főt számlál, míg 100 év felett már csak 594 fő él. Jó hír azonban, hogy az előző évhez képest már többen vannak a 100 év felettiek, mert 2014 januárjában még csak 561 főt számlált ez a korosztály.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?