9 napot kell várni a nyugdíjasoknak, aztán jön a pénz

9 napot kell várni a nyugdíjasoknak, aztán jön a pénz

Pénzcentrum
2014. szeptember 3. 14:05

Akinek a számlájára utalják, jövő hét pénteken kapja meg a szeptemberi nyugdíját.

Szeptember 12-én, pénteken

kapják meg nyugdíjukat azok, akiknek bankszámlájukra (egészen pontosan valamelyik magyarországi pénzintézetnél vezetett számlára) érkezik a juttatás. Az alábbi táblázatban azt mutatjuk, hogy a következő hónapokban mikor utalják a nyugdíjat:


A Magyar Posta a nyugellátási utalványok kézbesítését a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal (NYUFIG) kötött megállapodásban rögzítettek szerint ütemezetten végzi. 2014-ben január-november közötti időszakban a hónap második felében, decemberben a hónap első felében teljesítik a kifizetést.

A Posta személyre szólóan tájékoztatott tavaly arról, hogy 2014-ben kinek mikor viszik a nyugdíjat. Így azoknak, akiknek a postás viszi, érdemes megkeresni a novemberi levelet, hiszen ebben pontosan le van írva, hogy mikor számíthatnak az augusztusi (és a szeptemberi, októberi, stb.) nyugdíjra.

Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

A nyugdíjasok természetesen kérhetik, hogy nyugellátásukat lakossági folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

A számok egyébként azt mutatják, hogy

több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi.

Míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig most júliusban már csak 48,5 százalékuknak - tájékoztatta lapunkat az ONYF. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,35 milliónál is több személyhez csenget minden hónapban a postás.Az arány egyébként pont a tavalyi évben fordult meg, mivel 2012-ben még 50,1 százalék kérte a postai kézbesítést, 2013 végére viszont ez lecsökkent 48,9 százalékra. Látható tehát, hogy a nyugdíjasok egyre szívesebben választják a banki utalást, melyek napja előre meg van határozva az idei év végéig, így minden nyugdíjas, akinek folyószámlára érkezik az ellátása, egy napon kapja meg a pénzt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?