2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

13. havi nyugdíj: a Szakszervezeti Szövetség szerint most lenne szükség a segítségre


Nem várt bejelentést tett ma Orbán Viktor a 13. havi nyugdíjak visszavezetéséről. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum több, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetet, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát is megkereste. Kérdésünkre, mit szólnak a bejelentéshez, Juhász László a tagozat elnöke nyilatkozott.

Orbán Viktor mai bejelentésével kapcsolatban - miszerint a 13. havi nyugdíjakat visszaépítik négy részletben, melynek első részlete 2021 februárjában várható - megkerestük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát. Juhász László a tagozatnak elnöke a Pénzcentrum kérésére elmondta, hogy mivel egyelőre a részletszabályok még nem ismertek, részleteiben erről egyelőre nem tud nyilatkozni, azt viszont elöljáróban elmondta: örülnek ennek a lépésnek. Hozzátette: mivel ez az összeg 2021 február közepén várható, a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben ez a 13. havi részlet nem jelent segítséget a nyugdíjasoknak.

Most lenne szükség a segítségre

- emelte ki, és kitért két korábbi kérésükre, amelyek viszont segítséget jelenhetnének jelen helyzetben is a nyugdíjasoknak. Még februárban - tehát a koronavírus járvány hazánkba való betörése előtt - tett javaslatot a MaSzSz Nyugdíjas Tagozata arra, hogy a nyugdíjemelést hozzák előre márciusra, mivel az infláció mértéke akkora volt, hogy a korábbi nyugdíjemelés nagy részét felemésztette.

Ehhez az inflációnövekedéshez jött hozzá a járvány következtében az a nagymértékű árdrágulás, amely főként a kis összegű nyugdíjasokra rótta a legnagyobb anyagi terhet -tette hozzá Juhász László. Ezért lett volna szükség egy gyors segítségre a nyugdíjas tagozat elnöke szerint.

A másik javaslatban, amelyet nyílt levél formájában jutattak el Orbán Viktor miniszterelnöknek hét másik nagy nyugdíjas szervezetet tömörítő, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) nevében, azt kérték, hogy az átlagnyugdíj alatti összegre jogosultak - kerekítve a 150 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugellátásban részesülők - kapjanak egy egyszeri 50 ezer forintos segítséget. Kiemelte, hogy ez nem a nyugdíjba beépülő juttatás, hanem egyszeri összeg lett volna.

A járvány lefolyásának a teljes időtartamára ez havi 10 ezer forintos segítséget jelentett volna a nyugdíjasoknak

- ismertette Juhász László, aki szerint egyrészt ellensúlyozta volna a hiányzó összeget, amellyel kiköltekeztek a nyugdíjasok is a felhalmozási lázban, másrészt pedig azt az összeget pótolta volna, amelyet az árdrágítás elvitt. Ezzel kifejezetten az alacsony nyugdíjból élőket segíthette volna a nehéz helyzetben. Ez a két dolog jelenthetett volna gyors, azonnali segítséget a nyugdíjasok számára.

Azt még egyszer nyomatékosította Juhász László, hogy örülnek, ha a 13. havi nyugdíj valóban visszaépítésre kerül, bár a részletek még nem ismertek. Az intézkedés kicsit több mint 8 százalékos többletet fog jelenteni becslése szerint ez a nyugdíjasoknak, viszont a nyugdíjas tagozat elnöke szerint ezt nyugdíjemelésnek nem lehet nevezni. Bár beleszámít, nem épül bele a nyugdíjba, ezért külön kell kezelni a nyugdíjemeléstől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó