14 °C Budapest

Óriási pénzeket kaszáltak magyarok 2017-ben: mutatjuk, min gazdagodtak

2017. december 22. 11:00

A válságot követő időszakban a magyar lakosság fokozatosan egyre nagyobb megtakarítást halmozott fel. A magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona több mint 18 000 milliárd forinttal növekedett 2010 óta, 2016 végére ez a vagyon meghaladta a GDP 100 százalékát. Ugyanakkor ebben az időszakban korábban nem tapasztalt szintre süllyedtek a lakossági bankbetétek kamatai, így a megtakarításaikat fialtatni vágyó lakosság kénytelen volt más befektetési formák irányában is nyitni, és ezek a folyamatok érdemben nem változtak 2017-ben sem. Az alábbiakban azt gyűjtöttük össze nagyvonalakban, hogy milyen, a megtakarításokat is érintő folyamatok játszódtak le az idei évben.

Jól indult az év adózási szempontból, legalábbis ami a kamatjövedelmeket, illetve a tartós befektetésből származó jövedelmek lekötési hozamát illeti, hiszen január 1-től ezek esetében megszűnt a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho). Jelenleg a kamatadó az szja-val megegyező mértékű, tehát 15 százalékos.

Ugyanakkor a bankbetétek kamatai tovább olvadtak 2017 folyamán, mostanra az átlagos betéti kamat a 0,40 százalékot sem éri el. Ezt azonban már nem élhettük meg jelentős csökkenésnek, hiszen az MNB honlapján található adatok alapján már tavaly is csak 0,62 százalék volt az átlagos betéti kamat.

Nyilván nem véletlen, hogy nem változott meg az elmúlt évek trendje: továbbra is egyre többen igyekeznek alternatív megtakarítási formákat keresni a hagyományos betétek mellett. A kamatok csökkenésének egyik következménye, hogy egyre több pénzt teszünk a hagyományos bankbetétek egy speciális fajtájába, a nyereménybetétekbe. A korábban kevésbé népszerű banki termékben az év közepén már 77 milliárd forint megtakarítás állt a magyar piacon.

A betétek korábbi túlsúlya azonban már évekkel korábban megszűnt, a megtakarító lakosság egyre több pénzt fektet értékpapírba, ezen belül pedig elsősorban állampapírba. 2013 elejétől egy év leforgása alatt mintegy 1000 milliárd forintot vontunk kia bankbetétekből, miközben a készpénz és az értékpapír típusú megtakarítások tovább növekedtek.

2014 második felétől pedig már több pénzt tartottunk értékpapírokban, mint betétekben, 2017 októberének végére pedig a háztartások értékpapír-állománya már közel 9400 milliárd forintra nőtt. Ez azt jelenti, 2016 december vége óta újabb nettó 900 milliárd forintot fektettünk be ebbe a megtakarítási formába. Az értékpapírokon belül idén is az ősszel egységes elnevezést kapottállampapírok voltak a legnépszerűbbek: ezekbe közel 700 milliárd forintot fektettek be, noha idén ennél a megtakarítási formánál is volt példa kamatcsökkentésre. Nőtt a befektetési jegyek állománya is, bár ide "csak" 70 milliárd forint jutott.

Októberben a magyar háztartások 3900 milliárd forintnyi megtakarítása állt befektetési alapokban. A háztartásoknál lévő pénzpiaci és kötvényalapok állománya folyamatosan csökken, ezzel szemben az ingatlanalapok részesedése emelkedik. Összességében a befektetési alapokban kezelt lakossági vagyon mértéke egyébként jó ideje stagnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén a háztartások kezében lévő részvények állománya 500 milliárd fölé emelkedett, amely korábban nem látott szintet jelent. Ez jelentős emelkedés, hiszen tavaly év végén még a 400 milliárd forintot sem érte el a lakosság részvényállománya. Ez az emelkedés azonban elsősorban a korábbi befektetések hozamának köszönhető. Idén a magyar tőzsde is összességében jól teljesített. A BUX index 32 ezer pont környékéről indult idén januárban, ősszel pedig már 40 ezer pont felett is járt. Tehát idén jól jártak azok, akik a korábban magyarországi részvényekbe fektették megtakarításaikat.

Az idén folytatódott - sőt, fokozódott - a kriptopénzek, elsősorban a Bitcoin körüli felhajtás. A Bitcoin értéke egész évben növekedett, január legelején még az 1000 dollárt sem érte el, ezzel szemben decemberben még 17 ezer dollár felett is járt az árfolyam. Tehát szépen kereshetett a virtuális pénzzel az, aki nem félt kockáztatni, és még időben bevásárolt belőle. Azt természetesen nem tudjuk pontosan, hogy hány magyar rendelkezik Bitcoinnal.

Összességében tehát jelentős változás nem történt idén a korábbi időszakhoz képest. A kockázatkerülő megtakarítási formákkal idén sem lehetett számottevő hozamra szert tenni, ellenben a kockázatosabb befektetési formák idén többnyire jól teljesítettek. Ezeknél azonban továbbra is fontos észben tartani, hogy sosem szabad kiindulni a korábbi időszak hozamaiból: semmilyen garancia nincsen arra, hogy az idén jól teljesítő részvények és alapok jövőre is megőrzik ezt a jó tulajdonságukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem