2020. szeptember 23. szerda Tekla

Milliárdokat nyert a lottón: magányosan, nyomorban éli életét


A lottónyertesekre előszeretettel gondolunk igazi szerencse fiaiként, akik a nyereménnyel a zsebükben már nyugodtan hátradőlhetnek és élvezhetik az életet. Azonban ennek sokszor egyenesen az ellenkezője igaz, és a lottónyertesek szegénységben és magányban kénytelenek tengetni életüket. Ez ellen tehet a nyertes, ehhez viszont egyrészt ki kell állni a pszichológiai nyomást, és az sem árt, ha ért egy kicsit a befektetésekhez, vagy legalább hallgat a profi szakember tanácsaira.

A lottónyertesekre a legtöbben úgy gondolnak, hogy ők a szerencse fiai és a telitalálatos szelvénnyel életük során már semmire sem lesz gondjuk. A hatalmas nyereményt azonban sokan egész egyszerűen nem tudják kezelni, így számos olyan esetet ismerünk, ahol a "szerencsés nyertesre" végül a korábbinál szegényebb sors jutott.

Íme öt nyertes, akiket teljesen kikészített a hirtelen jött gazdagság:

Néha azt kívánom, bárcsak sose nyertem volna meg a lottót

 - nyilatkozott sorsáról Nagy-Britannia legfiatalabb lottómilliomosa, Jane Park, aki mindössze 17 évesen nyert 1 millió fontot, ami több mint 350 millió forintnak felel meg mai árfolyamon számolva. A pénzből először Skóciában vet magának egy házat, de annyira magányosnak érezte magát, hogy inkább eladta az ingatlant és visszaköltözött édesanyjához. A hirtelen jött "szerencse" egyébként teljesen megrészegítette a fiatal lányt, és nála nemcsak átvitt értelemben beszélhetünk erről, az elmúlt 3 évben ugyanis már 3 alkalommal is ittasan ült volán mögé.

A tengerentúlon is számos lottónyertest készített ki a hatalmas nyeremény:

  • Bud Post 16 millió dollárt nyert még 1988-ban, a nyereményből azonban a családtagjai is részesülni akartak, nem is akár hogyan. A volt barátnője beperelte, a bátyja bérgyilkost fogadott a megölésére. Ekkora nyomás után talán nem is csoda, hogy egy évvel a nyertes számok megjátszása után már 1 millió dolláros tartozása volt a férfinek.
  • Nem járt sokkal jobban Willie Hurt sem, aki a 3 millió dolláros nyeremény átvétele után két évvel elvált, gyerekeit elvesztette. Persze ez csak még jobban megviselte pszichésen, öngyilkossággal próbálkozott, majd drogfüggő lett, amely a teljes nyereményét felemésztette.
  • 1,3 millió dollárral lett gazdagabb Denise Rose, aki a nyertes számok kihúzása után csak 11 napot várt a válókereset benyújtásával. A férje nem tudott a nyereményről, két évvel később azonban rájött a turpisságra és beperelte a nőt, a bíróság pedig minden pénzt a volt férjnek ítélt.
  • Brutális, 315 millió dolláros nyereményt zsebelhetett be a texasi lottón Andrew Whittaker. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi pénzt egész egyszerűen lehetetlen eltapsolni, a férfi azonban 4 év alatt folyamatosan kaszinókban játszotta el a pénzét.

Persze magyar példa is akad, egy hajléktalan házaspár nyert 630 millió forintot a Skandinávlottón még 2013 őszén. A nyeremény átvétele ugyan még rendben zajlott, azonban ezután kész hullámvasút lett a házaspár élete, a feleség pánikbetegsége kiújult, a férj pedig újra az alkoholhoz nyúlt.

Gyűlöltem a helyzetet, hogy egyikünk gazdag alkoholista, a másikunk gazdag pánikbeteg. Május 4-én vonult be tavaly, azóta tiszta. Novemberben ért véget a kezelés, azóta kezdenek helyrejönni a dolgaink. Most például olaszországi nyaralásra készülünk

 - mondta korábban Andraschek Anikó.

A lottónyertesek példájából is jól látszik, hogy a pénz önmagában nem boldogít. Persze, ha valaki tudja kezelni a nagy nyereménnyel járó nyomást és a befektetésekhez is ért valamennyit, akkor azért könnyebb helyzetben lehet, mint a fent említett nyertesek.

Hogyan védheti ki a nyertes az elszegényedést?

A lottónyertesekre a nyeremény átvételekor igen nagy pszichológiai nyomás helyeződik, különösen, ha a mostanihoz hasonlóan magas összegről van szó (1,88 milliárd). Ilyenkor általában több banknál érdemes számlát nyitni a főnyeremény tulajdonosának és ezekre kérni több részletben az összeget.

A bankoknál egyébként nemcsak a gazdagság miatt nem kell tartani a magas díjaktól, hanem azért sem, mert ekkora összegnél már az ügyfelek a privátbanki kategóriába kerülnek, ennek keretein belül pedig egyedi díjak és ajánlatok várják őket. A privát banki belépési limitek viszont eltérőek az egyes bankoknál, van ahol már 25 millió forint megtakarítástól is egyedi ajánlatokkal várnak minket és van, ahol ehhez 300 millió forintra van szükség.

De mibe tegyük a pénzt?

A privátbanki ügyfelek egyedi ajánlatokat kapnak, amelyek jóval kedvezőbb hozammal kecsegtetnek, mint az átlagos ügyfeleknek nyújtott ajánlatok. Ennek ellenére akkor sem kellene megijednie a lottónyertesnek, ha csak az átlag bankbetét kamataiból kellene megélnie.

Mennyit kereshetünk ezzel?

  • Ha a jegybanki adatok szerinti 0,54 százalékos éves kamatozású betétbe tesszük a pénzt, akkor havi 846 ezer forint kamatból élhetünk meg.
  • Ha Kamatozó Kincstárjegyet vásárolunk (2 százalékos kamattal), akkor jóval több lesz a konyhapénz, csak a hozam havi 3,1 millió forintra rúg.
  • A 3 éves Prémium Magyar Államkötvénnyel ugyan a pénzünket le kell kötni, azonban havi szinten 5,6 millió forintot termel nekünk.
  • Befektetési alapokat hosszú távra érdemes vásárolni, azonban korábbi számításaink alapján 5 százalékos hozam sem kizárt. Ez azt jelenti, hogy havonta 7,8 millió forintból gazdálkodhatunk, ha csak a befektetésünk hozamából élünk.
  • Ha nyugdíjtermékbe fektetünk, akkor hosszútávon sem férünk hozzá a pénzünkhöz, viszont a várható magas hozamnak köszönhetően 122 millió forinttal lehetünk gazdagabbak évente.
  • Az egyik legjobb befektetés jelenleg az ingatlan. Ha lakásokat vásárolunk és kiadjuk azokat, akkor akár a 10 százalékos éves hozam sem kizárt, ez azt jelenti, hogy havi szinten 15,7 millió forintból gazdálkodhatunk. Előny a pénzügyi termékekhez képest, hogy a havonta fizetett bérleti díjnak köszönhetően az ingatlanoknál a futamidőre sem kell figyelni.

Persze nem érdemes minden hozamot felélni, mivel ha tényleg életünk végéig a befektetésünkből szeretnénk élni, akkor kalkulálni kell az inflációval is. Ha a jegybank jelenlegi, 3 százalékos inflációs céljával számolunk, akkor azt láthatjuk, hogy a befektetett tőkénk nagyjából 20 évente megfeleződik 20 évente (44 százalékot veszít értékéből).

Címlapkép: Shutterstock

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó