2020. július 6. hétfő Csaba

Megőrültek ezek a magyarok: viszi a pénzüket a bank, nem tesznek semmit


A bankbetétek szinte semennyi kamatot nem fizetnek, és a bankbetétek állománya ennek ellenére növekszik. Való igaz, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) bevezetése óta a jegyzés majdnem elérte a 3200 milliárdot, közben a készpénzállomány is dinamikusan növekszik, és 2019 decemberében újabb historikus rekordot döntött.

Hónapról hónapra arról számolunk be, hogy a bankbetétek állománya lassan növekszik, annak ellenére, hogy a kamatok szinte a padlón vannak. A legutóbbi adatok szerint, amit az MNB számolt, azt látjuk, hogy az éven belül lekötött betétek átlagos kamata 0,23 százalékon áll, míg az éven túli lekötésekre 0,65 százalékot fizet a bank.

Ez még kevesebb mint az egy évvel ezelőtti szint, akkor 0,73 százalék kamatot fizetett a bank az éven túli lekötött betétekre, az éven belülieknél gyakorlatilag nincs változás: ott 0,19 százalék volt ez a szám, ami szinte egyáltalán nem különbözik az idei szinttől.

Nem mindegy, hol bankolsz: cseréld olcsóbbra a folyószámlád kalkulátorunkban!

A lekötött betétek állománya ennek ellenére szépen nő, bár ebből a legnagyobb részt a kvázi lekötés nélküli, látra szóló betétek teszik ki. Ennek összege 7068 milliárd forint volt 2019 decemberében. Az éven belül lekötött betétek összege 1285 milliárdot tett ki 2019. decemberében, az éven túli lekötéseké pedig 1161-et.

Előbbi 1513 milliárdot tett ki tavaly decemberben, így ott markáns visszaesést láthatunk, utóbbi 1054 milliárdnál tartott, így ott még növekedést is láthatunk. A látra szóló betétek állománya 6302 milliárd forint volt, így a legnagyobb növekedést az a betétfajta tudta felmutatni.

A magas kamatozású MÁP+ töretlen népszerűségnek örvend, a jegyzések 2019. decemberében 3196 milliárdnál jártak. Érdekes, hogy még a MÁP+ bevezetése sem tudta megállítani a készpénzállomány brutális emelkedését, 2019 decemberében 6627 milliárdnál járt a készpénzállomány az MNB adatai szerint. Igaz, ez az összes gazdasági szereplő készpénzállományát tartalmazza, de ennek 80 százalékát teszi ki a lakosságnál tartott készpénzállomány. Ezen a tendencián remélhetőleg segíteni fog az azonnali fizetési rendszer bevezetése, amivel március 2-a után már két kattintással is 5 másodpercen belül tudunk majd utalni. Az azonnali fizetésről délelőtti cikkünkben írtunk bővebben.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS