21 °C Budapest

Hatalmas nyeremény a lottón: nem könnyű elkölteni 2,2 milliárdot

2015. január 24. 07:01

Július óta növekszik az Ötöslottó főnyereménye. A 2,1 milliárd forint sok játékos fantáziáját megmozgatja - de nem is olyan egyszerű jól elkölteni.

2 120 millió forint az Ötöslottó főnyereménye. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a hónapok óta növekvő összeg megmozgatja a játékosokat: tavaly júliusban vitték el utoljára a főnyereményt, az elmúlt héten 4,7 millió szelvényt játszottunk meg.


És persze minden lottózó eljátszik azzal a gondolattal is, mire költené ezt a hatalmas nyereményt. Ingatlanok, autók, utazás - valószínűleg ezek mindenki toplistáján szerepelnének. És jó eséllyel a legtöbben a családjuknak is adnának a hatalmas összegből.

Az azonban egyáltalán nem könnyű, hogy hosszútávú, generációkon átívelő jómódot alapozzunk meg családunknak.

 Nehéz jól, okosan befektetni a milliárdokat, úgy, hogy mi is jómódban éjünk, de a vagyon egy része meg is maradjon.

A nyertesnek érdemes lehet több számlaszámot - akár ötnél is többet - megadnia, különböző bankoknál, és így "szétaprózni" a nyereményt. Mindez azért is lényeges, mert ha 300-400 millió forintot utal is egy-egy bankba, ennyi pénzzel már biztosan privátbanki ügyfélnek fog számítani, ez pedig különféle előnyökkel jár. A privátbanki státusznak természetesen ára van (éves szinten ez az összeg több százezer forint is lehet), ugyanakkor cserébe professzionális, személyre szabott kiszolgálást, tanácsadást, és jobb kondíciókat is kap.

Gondolja át, kiben bízik meg, ha pénzügyi tanácsra van szüksége.

 Egyrészt megbízhat a privátbanki tanácsadókban - akiket köt a banktitok-, másrészt kérhet tanácsot a nevesebb alapkezelő-cégektől vagy brókercégektől (ez utóbbi természetesen nem jelenti automatikusan, hogy tőzsdei befektetésbe kerülne a pénze). Érdemes okosan megválogatnia, mibe fektet, ugyanakkor tudnia kell azt, hogy a privátbanki tanácsadónak is érdeke, hogy minél jobb portfóliót állítson össze számára.

Érdemes a lehető leghamarabb konzultálni egy ügyvéddel is: a nyertesnek el kell ugyanis döntenie, hogy örökösödési, házassági viszonyait hogy érinti ez a vagyon. Mindenképp szükséges jogilag rendezni az örökösödés kérdését, hogy pontosan ki kaphasson a vagyon fennmaradó részéből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hasznos lehet külföldön elhelyeznie pénze egy részét. valószínűleg pénzintézetenként más-más országot javasolnak majd neki. Így a közismert svájci bankszámla mellett (helyett) kaphat ajánlatot német, luxemburgi, osztrák, brit, belga befektetésekre, bankszámlákra is. A külföldön elhelyezett megtakarítás nem jár feltétlenül jobb hozammal, ugyanakkor (főként a jogszabályi környezet) biztonságosabbnak tekinthető. A nyertesnek tudnia kell viszont azt is, hogy nagyobbak a költségei (például a vagyonkezelési díj vagy a privátbanki kiszolgálás díja) annak, ha nyugat-Európában tartja a pénzét.

A vagyon egy részét érdemes úgy befektetnie, hogy az a gyerekek oktatására, lakására legyen félretéve - egy hosszabb távra lekötött összeg természetesen magasabb kamattal is jár.

 Ebbe a 10-20 évre lekötött portfólióba tehet részvényeket, abszolút hozamú alapot, illetve egyéb, magasabb hozammal kecsegtető befektetési formákat. Ha ennél is hosszabb távban gondolkozik, szükséges lehet különféle biztosításokat is figyelembe vennie.Jól jöhet, ha nemesfémbe - praktikusan aranyba - fekteti pénzét. Szakértők szerint azonban semmiképp se a teljes összeget, hanem mindössze néhány százalékot (5 százaléknál kevesebbet) költsön fizikai aranyra. A nemesfém ugyanis kifejezetten alkalmas a leghosszabb távú értékmegőrzésre is, értékét valószínűleg több évtizeden keresztül sem veszíti el, így akár családja hosszú távú anyagi jólétét is biztosíthatja.

Mielőtt azonnal fejest ugrana egy nagy értékű ingatlan vásárlásába, gondoljon arra, hogy annak jelentős fenntartási költségei lehetnek, legyen szó belföldi vagy külföldi házról, lakásról, nyaralóról. Egy több százmilliós ingatlan fenntartására évente milliók is elmehetnek. Hasonlóra kell számítania egy luxusautó vagy jacht megvásárlásánál is.

Bár ekkora összegnél könnyen a pénzszórás csapdájába eshet a nyertes, érdemes pontosan vezetnie, mire mennyit költött el. Így nem érheti meglepetés a hiányzó milliók láttán, és azt is tudni fogja, kinek mennyit ajándékozott.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem