2020. április 5. vasárnap Vince

Ez lehet a koronavírus-járvány után a jövő nagy befektetése


Pénzt is keresnél és a bolygótis védenéd? Nos, neked lehet jó megoldás az ESG, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet. Mostani szakértői írásában az ESG szempontjából legfejlettebb és legelmaradottabb régiókat mutatjabe az Aegon Alapkezelő, betekintve kicsit a kulisszák mögé, és bemutatva az egyes régiókban rejlő lehetőségeket, vagy kockázatokat.

Az ESG befektetésekről, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemléletről már írtunk itt a Pénzcentrumon. Mostani összefoglalóinkban többek között az alábbi szakmai kérdésekre kerestük a választ:

 • Mi az ESG jelentősége a befektetéseknél?
 • Melyek a legnagyobb tévhitek az ESG befektetések kapcsán?
 • Milyen magyarországi vonatkozásai vannak az ESG-nek?

A legjobban teljesítő ESG régiók

Skandinávia, Benelux-államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok - ezek a régiók alkotják a Top 5 listát az ESG szempontok figyelembevételével. Ez persze rendkívül nagy meglepetést azoknak sem okozhat, akik csak kevésbé jártasak a befektetés-elemzések világában. Az eredmények ugyanis erős korrelációt mutatnak más, modern szemléletű törekvésekkel.

A legfejlettebb ESG régiók mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban és tudatosan foglalkozni az environmental, social és governance tényezőkkel, megértetve ezek jelentőségét a gazdasági szereplőkkel.

Fontos egy jó ESG-score

Egy kiváló ESG score, vagyis az ESG követelményeknek való megfelelés értékelése a vállalatoknak és a befektetőknek is pozitívum, hiszen mindkét félnek előnyöket kínál:

 • 1. Minél adaptívabb egy gazdálkodó szervezet ESG szempontból, annál valószínűbb, hogy több pénzt és tőkét tud bevonzani a finanszírozáshoz. Ez pedig kényelmes mozgásteret biztosít a számára, hiszen így bőséges likviditás mellett, viszonylag olcsón finanszírozhatja magát.
 • 2. Befektetői szempontból a legnagyobb előnyt a szarvashibák elkerülése jelenti. Közben egyre több befektető tekinti "hozamnak" a közösségi célok teljesülését, valamint a természeti- és emberi erőforrások kizsákmányolásának visszaszorítását.

Sereghajtó ESG régiók

Ázsia és Afrika ipari régiói vezetik a negatív listát, amiben szintén semmi leglepő nincs. Ebben a régióban sajnos:

 • elég sok esetben keményen kizsákmányolják az emberi erőforrásokat a munkaadók, visszaélve a kereslet-kínálat torzulásával,
 • jól ismert fogalom a gyermekmunka,
 • elmaradottak a környezetvédelmi előírások, és gyakran be sem tartják azokat a termelőegységek,
 • sérülnek az állampolgárok demokratikus jogai,
 • kétséges politikai formációk kormányozhatnak, olykor előre nem látható gazdasági célok mentén,
 • alacsony a gazdaság transzparenciája és extrém nehezen prognosztizálhatóak a jövőbeli kilátások.

A sereghajtók esetében a korrektség jegyében ki kell emelni, hogy rendkívül szegény régiókról beszélhetünk, ahol akkor is nagyon nehéz lenne véghez vinni az ESG szemlélet törekvéseit, ha arra valódi elkötelezettség lenne az állami vezetők részéről. Egy szennyező, mérgező üzem megléte ugyanis gyakran az egyetlen munkalehetőséget jelenti a környéken.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk