Amit a bankszámlaszámról tudni kell: mi a bankszámlaszám, hány számjegy a bankszámlaszám

2020. július 30. 10:34

A bankszámlaszám kereső megmondja: hány számjegy a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hol található, mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség, kié a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám sokak számára egy érthetetlennek tűnő számkavalkád, ám ha ismerjük, mi mit jelentenek a kódok, nagyon sok mindent megtudhatunk annak tulajdonosáról. A különböző bankszámlaszám kereső programok nem csak azt tudatják velünk, kié a bankszámlaszám, hanem azt is, hogy belföldi vagy nemzetközi utalásról van szó, éppen OTP bankszámlaszám vagy egy CIB Bank bankszámlaszám az, amire utalnunk kell, vagy ahonnan mi kapjuk a pénzt.

Cikkünkben olyan gyakori kérdéseket válaszolunk meg, mint: mi a bankszámlaszám, kié a bankszámlaszám és mit árul el a tulajdonosáról? Hány számjegy a bankszámlaszám? Mi a bankszámlaszám és a kártyaszám közötti különbség és a rejtélyes bankszámlaszám hol található? Milyen kódok alapján állapíthatjuk meg, hogy az adott bankszámlaszám melyik bankhoz tartozik?

Mi a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám egy olyan pénzforgalmi jelzőszám, amelyet a bank ad ügyfélazonosítás céljából. Hiába tűnik úgy, a bankszámlaszám nem egy véletlenszám-generátor alkotta számsor, mindennek jelentése van. A bankszámlaszámok formai követelményekhez kötöttek, amelyeket a pénzintézetek határoznak meg, a különféle bankszámlák megkülönböztetése céljából.

Mi a bankszámlaszám és a bankkártyaszám közötti különbség?

Gyakran okoz problémát, hogy hajlamosak vagyunk e két számsort összekeverni. A bankkártyaszám az a hosszú számsor, amely a plasztikkártyán látható; a kártyaszám és a többi azonosító segítségével tudunk vásárolni például az interneten. A bankszámlaszám ezzel ellenben a folyószámla azonosítója. Minden bankszámlaszámhoz jár egy bankkártya, a kártya pedig az az eszköz, amellyel hozzáférünk a pénzünkhöz. A bankszámlaszám állandó, személyhez / céghez kötött tényező, ezzel szemben a bankkártyaszám minden kártyán egyedi: ha új bankkártyát készíttetünk, új kártyaszám lesz rajta.

A bankszámlaszám hol található?

Míg a kártyaszámot könnyű felismerni, a számlaszám egy kevésbé nyilvános jelzőszám. Ne ijedjünk meg, nem nehéz megtalálni! A bankszámlaszám benne van a:

  • bankkal kötött szerződésben,
  • a számlakivonatban,
  • a netbankban
  • és a bankfiókokban is megkérdezhetjük.

Hány jegyű a bankszámlaszám?

A bankszámlaszám 2X8 (16) vagy 3X8 (24) számjegyű. Ahol 2X8 számjegyet használnak, a harmadik számnyolcas számjegyei mindig nullák! Azt, hogy a bankszámlaszám hány jegyű, az határozza meg, hogy az adott pénzintézet melyiket használja a folyószámlák azonosítására, vagyis változó, hogy melyik verzióval találkozunk.

Mit jelentenek a számok?

Magyarországon egységes felépítésű rendszert használunk, vagyis az összes magyar bankszámlaszám ugyanarra a sémára épül. Milyen információkat deríthetünk ki a bankszámlaszám vizsgálatával mi magunk?

Először is meg kell ismerkedünk a GIRO-kód fogalmával: a GIRO-kód elnevezés a 2X8 és 3X8 számjegyből álló bankszámlaszámra vonatkozik, a bankok előre meghatározott szabályok szerint állítják össze számunkra.

Banki átutalás esetén 2 különféle rendszert használhatunk:

1. GIRO (Bankközi Klíring Rendszer): kisösszegű, nagymennyiségű átutalások, bankon belüli átvezetések

2. VIBER: azonnali, drágább átutalás

A GIRO-kód számaiból áll össze egy tipikus magyar bankszámlaszám:

Az első 8 számjegy jelentése a fiókkód, ebből:

  • az első 3 számjegy a bankunk azonosítója (a Magyar Nemzeti Bank határozza meg), például: OTP Bank (117); Erste Bank (106)
  • ezt követi a 4-jegyű fiók-azonosító: a számlavezető bank központi fiókját határozza meg, vagy arra a fiókra utal, ahol megnyitottuk a számlát (a hitelintézetek határozzák meg)
  • a 8. számjegy az ellenőrző szám (a Magyar Nemzeti Bank képzési szabályai alapján).

Az következő 8 vagy 16 számjegy az ügyfélazonosítást szolgálja, a számlatulajdonoshoz tartoznak. Ebből derül ki a bankszámlaszám típusa (pl. lakossági, vállalati) és a számlavezetés pénzneme.

  • 2X8 szám esetén a 16., 3X8 szám esetén a 24. számjegy szintén ellenőrző szám.

Ezeknek az ellenőrző számoknak köszönhetően tudja meggátolni a bank, hogy rossz számlára utaljuk a pénzt. Ha nem egyértelmű, milyen banknak kell küldenünk a pénzt, használjunk bankszámlaszám kereső programot!
Nemzetközi bankszámlaszám, nemzetközi banki átutalás
A magyar és a különböző országok bankszámlaszámai között jelentős eltéréseket figyelhetünk meg. Hogy a különböző országok között zökkenőmentes lehessen a pénzáramlás, az Európai Unió létrehozta az IBAN bankszámlaszám, vagyis egy nemzetközi bankszámlaszám-szabvány rendszerét.

Miből áll egynemzetközi utaláshoz szükséges IBAN bankszámlaszám?

  • 2 betűvel kezdődik, ez az ISO-kód, a nemzetközi szabvány alapján meghatározott országkód, amivel behatároljuk, honnan jön a pénz. Magyarország ISO-kódja: HU.
  • Ezt 2 számjegy követi: ellenőrző számok.
  • Utána jön a magyar szabványok szerinti bankszámlaszámunk.

A SWIFT-kód jelentése

Nemzetközi utalásnál meg kell adnunk a SWIFT-kódot (másnéven BIC-kódot) is: ez a bank kódja, így azonosítják be a pénzintézetet; olcsóbb, gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít.

Miből áll a SWIFT kód?

  • Az első 4 karakter a bankot határozza meg,
  • a következő 2 karakter az országkód,
  • a 7-8. karakter a bank székhelyének a kódja,
  • az utolsó 3 karakter pedig opcionálisan szűkítheti a találatot a bankfiókra vagy az ügyosztályra.

Nemzetközi átutalásnál a következő sorrendet kell betartanunk:

  • 1. SWIFT-kód
  • 2. IBAN-kód
  • 3. A magyar bankszámlaszámunk.

Miért jó a bankszámlaszám kereső?

A bankszámlaszám kereső programok, ingyenes internetes banki oldalak leegyszerűsítik az értelmezés folyamatát. Ha valamit nem értünk vagy bizonytalanok vagyunk, érdemes kikeresnünk a bankszámlaszámot egy ilyen rendszerben, hogy az esetleges félreértéseket elkerüljük.

Következtetések

Így, hogy már tudjuk, mi a bankszámlaszám, a bankszámlaszám hány jegyű és pontosan mit jelentenek benne a különböző kódok, kombinációk, valamint azt is tudjuk, hogyan használjuk őket egy nemzetközi átutalás esetén, máris otthonosabban mozgunk a bankszektor világában. Mindemellett mindig tájékozódjunk megfelelően, ellenőrizzük a bankszámlaszámot utalásnál és ha segítségre szorulunk, forduljunk bankunk ügyintézőihez!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm