20 °C Budapest
Mother and daughter are having fun reading a book under the illuminated tent in the bedroom.

GYED extra kalkulátor 2024: hogyan számol a GYED kalkulátor 2024 friss összegeivel?

2024. január 28. 17:09

A GYED, avagy gyermekgondozási díj egyike a Magyarországon leggyakrabban igényelt, nem szociális alapú családtámogatási juttatásoknak. A GYED extra kalkulátor 2024 évében is meghatározza, mennyi a GYED maximális összege a sima szülői GYED, a nagyszülői GYED és a diplomás GYED, avagy hallgatói GYED juttatása esetében. Járjunk utána, mit ír a GYED kalkulátor 2024 évében a GYED 2024-es összegei kapcsán!

Cikkünkben a GYED extra klakulátor 2024 évi számításai kapcsán tájékoztatjuk olvasóinkat. Tudd meg, milyen összegekkel számol a GYED kalkulátor 2024 évében, avagy mit mond a GYED extra kalkulátor a 2024-ben megemelkedett összegű minimumbérekkel kapcsolatban. Amellett, hogy eljáruljuk, a GYED kalkulátor 2024 évi aktualitásai szerint mennyi a GYED össze, azt is megtudhatod, mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor programunk szerint, hogyan oszthatja be az idejét és a pénzét a GYED-en lévő szülő!

A gyermekgondozási díjról: mi az a GYED?

A gyermekgondozási díj nevű családtámogatási ellátás szabályrendszerében idén nem történt módosítás: a GYED 2024-ben változatlanul egy nem szociális alapú, TB-jogviszonyhoz kötött juttatás: korábban azok az anyák igényelték, akik a szülési szabadság utáni időszakba értek, azonban ezt az alapcsomagot néhány éve kibővítették a GYED extra juttatásaival is. A GYED feltételei a következők:

  • A GYED 2024 évében alapesetben a szülői GYED-et foglalja magában, azonban a vér szerinti szülő mellett jogosult a GYED-re az örökbefogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs és a gyám, továbbá az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, ha az eljárás kezdetét vette.
  • A GYED 2024 évében az apa fizetésére is kikérhető (például, ha az apa fizetése magasabb), utóbbi esetben viszont, ha az anya otthon akar maradni a gyermekkel, azt fizetés nélküli szabadság igénylésével tudja megtenni.
  • A GYED 2024 évében változatlanul a szülési szabadság leteltétől (168 nap), egyben a CSED folyósításának a megszűnésétől jár az igénylőnek, egészen a gyermek 2. életévének betöltéséig (ikreknél a gyerekek 3. évének betöltéséig).
  • A GYED folyósítása alatt a gyermeket nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben (pl. bölcsőde) elhelyezni, kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet, vagy nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen tanuló jogviszonyt folytat (dolgozik, tanul).
  • A GYED 2024 szabályai lehetővé teszik azt, hogy az igénylő szülő munkát végezzen GYED mellett.
  • Mivel a GYED egy magas összegű juttatás, és lehet mellette dolgozni is, a GYED kalkulátor 2024 évében is megszabja a GYED maximális összegét, ami a minimálbér kétszeresének a 70%-a.

GYED extra kalkulátor 2024: nagyszülői GYED és diplomás GYED

A GYED extra kalkulátor 2024 évében gyakorlatilag a nagyszülői GYED és a diplomás GYED eseteivel (illetve a nevelőszülői GYED-del) egészíti ki a sima, szülői (anyai vagy apai) juttatást. A GYED klakulátor 2024 évében változatlan szabályok szerint számolja ki a GYED összegét – a különbséget leginkább a GYED típusától függően a feltételekben kell keresni.

A GYED klakulátor 2024 évi adatai szerint a GYED összege 2024 évében maximum a minimálbér duplájának a 70%-a (egyéb esetben a szülő naptári napi jövedelmének a 70%-át nézik). A GYED 2024 számítás alapja az igénylés előtti utolsó 180 napi átlagkereset, azonban 30 napnál hosszabb ideig tartó TB-jogviszony-megszakítás esetén 120 napot vizsgálnak, a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1. Nagyszülői GYED klakulátor 2024

  • A nagyszülői GYED alapfeltétele, hogy a nagyszülő akkor válik jogosulttá, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) kereső tevékenységet végez, ami miatt a nevelés tekintetében a nagyszülő őket pótlólag veszi fel a gyermekgondozási díjat.
  • A nagyszülői GYED 2024 évi feltételei a sima szülői GYED-hez hasonlóak: a juttatást megigénylő nagyszülőnek rendelkeznie kell az elmúlt 2 évre visszamenőleg összesen 365 napnyi TB-jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.
  • A gyermek nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben, otthon kell nevelni őt a háztartásban.
  • A nagyszülői GYED esetében legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED 2024 évi elvárásainak, illetve a szülőnek hozzá kell járulnia írásban a nagyszülői GYED-hez. A nagyszülői GYED összege mellett más személy nem vehet fel ugyanarra a gyermekre GYED-et, vagy más hasonló támogatást.
  • A GYED 2024 szabályai szerint a nagyszülő nem lehet nyugdíjas, ugyanis a juttatás a dolgozó nagyszülők támogatását célozza (a folyósítási időszakban a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg).

2. Hallgatói GYED klakulátor 2024

  • A GYED extra 2024 speciális esete a diplomás GYED, amit akkor kap a szülő, ha rendelkezik legalább 2 aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg).
  • Az igénylőjének magyar vagy EGT állampolgárnak kell lennie.
  • A diplomás GYED megállapításához a gyermek születését megelőző 2 éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonynak kell meglennie.
  • A gyermeket az igénylőnek saját háztartásában kell nevelnie, és a gyermek születésének időpontjában rendelkeznie kell hazai lakcímmel.
  • Az anya helyett az apa is felveheti a hallgatói GYED-et 2024-ben, ha az összes leírt feltételnek megfelel, de a szülő nő elhalálozik, vagy ha a nő egyik diplomás GYED feltételnek sem felel meg, és a GYED általános szabályai szerint sem lenne jogosult a GYED 2024 évi juttatására.

GYED klakulátor 2024: mennyi a GYED összege 2024 évében?

A GYED extra kalkulátor 2024 évében a következőképp számítja ki a GYED juttatás aktuális összegeit, tekintetbe vége a 2024-es, 15%-kal megemelt minimálbért, illetve a 10%-kal megemelt garantált bérminimumot:

  • A GYED klakulátor 2024-ben is a minimálbért veszi alapul: a minimálbér idén bruttó 266.800 Ft/hó, ennek a duplájának a 70%-a bruttó 373.520 Ft/hó – vagyis ennyi a GYED 2024 évi maximuma.
  • Fontos kiemelnünk, hogy ez egy bruttó összeg, ebből levonásra kerül a 15%-os személyi jövedelemadó és a 10%-os nyugdíjjárulék, átszámítva így a GYED 2024 nettó összege 281.640 Ft.
  • A GYED után családi adókedvezmény érvényesíthető, illetve, amennyiben az igénylő anya jogosult a 30 év alatt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességére, a GYED szja-mentessé válik.

GYED extra kalkulátor 2024: mennyi a nagyszülői GYED összege?

  • A nagyszülői GYED összege 2024 évében ugyanannyi, mint a sima szülői GYED esetében: a nagyszülőnek is a minimálbér duplájának a 70%-a jár, vagyis maximum bruttó 373.520 Ft/hó.

GYED extra kalkulátor 2024: mennyi a diplomás/hallgatói GYED összege?

  • Alapképzésen résztvevő hallgatók esetében a minimálbér 70%-a után jár a GYED, ami bruttó 186.760 Ft/hó.
  • Mesterképzésen résztvevő hallgatóknak a garantált bérminimum 70%-a után jár a diplomás GYED 2024 évi juttatása, ami bruttó 228.200 Ft/hó.

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor szerint 2024-ben?

  • A szülési szabadság (továbbá a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság) a táppénzhez hasonlóan az anya részéről keresőképtelen időszaknak számít, így az alap- és pótszabadságok ez idő alatt nem vesznek el, a munkába való visszatéréskor ezeket a munkáltatónak ki kel adnia.
  • A GYED időtartama alatt viszont már a szülő nem minősül keresőképtelennek, ugyanúgy jogosult az alapszabadság mellett az életkora és gyermekei száma alapján járó pótszabadságokra is, mint bárki más - az otthon töltött GYED után szintén minden visszatér a normál kerékvágásba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem