Close up lawyer businessman working or reading lawbook in office workplace for consultant lawyer concept

Örökösödési illeték 2023: mutatjuk mennyi az örökösödési illeték, mikor kell befizetni!

2023. február 12. 14:00

A vagyonszerzés egyik legáltalánosabb formája – amellett, hogy vásárlás vagy ajándékozás útján is gyarapodhat a vagyonunk – nem más, mint az öröklés, aminek bizony megvannak a kőbe vésett szabályai. Tudd meg, hogyan zajlik az öröklés menete, mi az örökösödési illeték és mit mond ki az örökösödési illeték törvény: mennyi az örökösödési illeték 2023 évében, hány százalék az örökösödési illeték?

Tudd meg, mi az az örökösödési illeték, mikor fizetendő örökösödési illeték 2023 évében, és hogy mennyi az örökösödési illeték! Azon felül, hogy egyeneságbeli rokontól való öröklés esetén nincs örökösödési illeték, az örökösödési illeték nem egyenesági rokon esetében hány százalék? Mennyi örökösödési illeték fizetendő lakás és egyéb örökség tulajdonjogának átszállása esetén, van-e örökösödési illeték testvér után, házastárs, élettárs után? Mennyi az örökösödési illeték 20 millió felett, milyen speciális eseteket különböztet meg az örökösödési illeték törvény?

Az illetéktörvény rögzíti a vagyonosodás eseteit (1990. évi XCIII. törvény): ide soroljuk a vagyonszerzési illetéket (visszterhes vagyonátruházási illeték), az ajándékozási illetéket és a szintén sokunkat érintő örökösödési illetéket is. Cikkünkben utóbbit, az örökösödési illeték törvényt helyezzük a fókuszba, ami akkor fizetendő, ha hagyatékból származó vagyontárgy kerül a birtokunkba, azaz egy hozzátartozónktól vagy más örökhagyótól nagyobb értékű vagyontárgyat örököltünk. Az örökösödési illeték tárgya maga az örökség, avagy a hagyaték (és az örökségre vonatkozó vagyoni értékű jog), emellett örökösödési illeték fizetési kötelezettség vonatkozik a hagyományra, a meghagyás alapján történő vagyonszerzésre, a kötelesrész szerzésére és a halál esetére szóló ajándékozásra is.

Hogyan zajlik az öröklés?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi az örökösödési illeték, ejtsünk néhány szót a hagyatékról. Amikor valaki elhalálozik, a földi javait hátra hagyja (ezeket a javakat nevezzük „hagyatéknak”), azonban el kell dönteni, hogy kire szálljanak ingatlanjai, ingóságai. Alapesetben a törvényes öröklési rend szerint zajlik a hagyaték szétosztása, azonban ezt befolyásolhatja a végrendelet vagy egy öröklési szerződés. A hagyatéki eljárást az örökösöknek kell kezdeményeznie, amennyiben a hagyatékban 300.000 Ft forgalmi értéket meghaladó értéktárgy szerepel.

Az örökhagyó hagyatékát az örökösöknek a „hagyatéki eljárás” hivatalos keretei között adja át a bíróság vagy a közjegyző, mindezt a hagyatékátadó végzés kiállítását követő 15 napon belül jelentik a NAV-nak, aki örökösödési illetékfizetési kötelezettséget szabhat meg. A NAV az örökösödési illetékről vagy az illetékmentességről feljegyzést készít – amennyiben illetékfizetési kötelezettség születik, az adóhatóság azt biztosan behajtja az örökösökön.

Kinek kell örökösödési illetéket fizetni?

Az örökösödési illeték megfizetése akkor kötelező, ha nem egyeneságbeli rokontól vagy a szűk családi körbe tartozó hozzátartozóktól öröklünk, hanem távolabbi rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől. Nem kell örökösödési illetéket fizetni – akármilyen nagyértékű ingó- vagy ingatlanvagyonra teszünk szert az örökhagyó hagyatékából – egyeneságbeli rokonok esetében (pl. szülő, nagyszülő), de az örökösödési illeték testvér után sem terheli a vagyonosodót, legyen szó vértestvérről vagy örökbefogadott testvérről, ellenben súlyosan meg kell fizetni a távoli rokonok, barátok után.

Milyen esetekben NINCS örökösödési illeték?

  • Egyenes ági le- és felmenő rokonoknál (pl. szülő, gyerek, unoka – örökbefogadás esetén is);
  • az örökhagyó testvéreinél (az örökösödési illeték testvér után vér szerinti, fél- és örökbefogadott testvérnél egyaránt el lett törölve);
  • házasságon kívül született vérszerinti gyermekeknél (feltétele: apai elismerő nyilatkozat, utólagos házasságkötés vagy jogerős bírói ítélet);
  • az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermekénél, 20 millió Ft-os összeghatárig; mentesek az örökösödési illeték 2023 évi kötelezettségei alól az általános mértékű öröklési illeték alá eső vagyontárgyak (kivéve: gépjármű);
  • a lakás-előtakarékossági szerződés alapján történő vagyonszerzés eseténél;
  • illetékmentes az egy örökösre jutó ingóörökség 300.000 Ft-os értékhatárig, nem beleértve más illetékmentes örökségeket, gépjárművet, személyes vagyontárgyakat;
  • a kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírnál;
  • olyan tulajdoni hányad vagy vagyoni értékű jog megöröklésénél, ami építésre alkalmas tulajdonra vonatkozik, amennyiben az örökös az örökösödési illeték kiszabásától számított 4 éven belül lakóházat épít, az épület / épületek pedig megfelelnek a beépítési szabályzatnak (jelezni kell a NAV-nál);
  • a tudományos, művészeti, közművelődési, oktatási vagy közjóléti célra juttatott örökségeknél;
  • visszaadott vagyontárgy esetén a vagyontárgy az állami vagy helyi önkormányzati fenntartású közgyűjteményből származik, ha a visszaadás az öröklés időpontját megelőzi.

Örökösödési illeték 20 millió felett

Az örökösödési illeték mértékének megállapítása kapcsán gyakran emlegetjük azt a bizonyos 20 millió Ft-os értékhatárt, ám joggal merülhet fel bármikben a kérdés: mégis hogy van ez, mennyi az örökösödési illeték 20 millió felett, az örökösödési illeték nem egyenesági rokon esetében hány százalék? Nos, az örökösödési illeték törvény szerint 20 millió forintos hagyatéki értékhatárig mentes az örökösödési illeték fizetési kötelezettség alól az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője is.

Ilyen esetekben a megszerzett lakástulajdon vagy a lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jog után a megállapított örökösödési illetékalapot csökkentik. Abban az esetben, ha az örökös által megszerzett lakás tiszta értéke a 20.000.000 Ft-ot nem éri el, ebből az összegből a lakás tiszta értékének levonásával fennmaradó összeg erejéig (az általánosan megállapított öröklési illeték alá eső vagyontárgyak) mentesülnek az örökösödési illeték hatálya alól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor kell örökösödési illetéket fizetni?

Az örökösödési illeték törvény hatálya minden esetben kiterjed a belföldön lévő hagyatékra és minden magyar és Magyarországon élő nem magyar állampolgár (vagy belföldi székhelyű jogi személy) által örökölt, külföldi ingóhagyatékra. Az örökösödési illeték 2023 évében változatlanul (lásd: örökösödési illeték törvény 2022, örökösödési illeték 2021) a külföldi hagyatékba tartozó vagyoni értékű jogra is kiterjed, ha a hagyaték helye szerinti államban nem kell ilyen járulékot fizetni (ha az örökösödési illeték megfizetése külföldön már megtörtént, azt itthon tudni kell bizonyítani). Nem vonatkozik azonban az illeték olyan, az ingatlannyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jogokra, ahol az öröklés tényében, mint tulajdonos személyében történő változásra tekintet nélkül marad fenn, emellett a törvény nem terjed ki külföldi ingóhagyatékra sem.

Mennyi az örökösödési illeték mértéke?

Az örökösök részéről az a leggyakoribb, egyben a legfontosabb kérdés, hogy hány százalék az örökösödési illeték 2023 évében, milyen teherrel kell számolni öröklés esetén. Sajnos sokszor az öröklés nem csak segítség, hanem hatalmas hátrány is egyben, hiszen az örökösödési illeték igen magas terhet róhat a vagyonosodó félre. Az örökösödési illeték összege minden esetben egyedi teher, ugyanis az örökösödési illeték számítása arányossági alapon történik.

Mennyi örökösödési illeték fizetendő, milyen esetben?

  • Ingatlan örökösödési illeték 2023: nem lakáscélú ingatlan (pl. garázs) esetében 18%, lakástulajdon vagy ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog esetén pedig 9%, termőföld öröklése esetén pedig az egyébként járó öröklési illeték 2023 évi mértékének a felét, ha pedig az örökös az erre a célra létesített nyilvántartásban az őstermelők családi gazdasága tagjaként bejegyzett magánszemély, akkor az illeték egynegyedét kell megfizetni.
  • Vagyoni értékű jog örökösödési illeték (pl. haszonélvezeti jog): a haszonélvezet vagy használat jogával (vagy ilyen teher egyidejű alapításával megszerzett) terhelten átszálló vagyontárgy esetében a tulajdonszerzőt terhelő örökösödési illeték 2023 évi alapja a haszonélvezet, használat figyelembevétele nélkül megállapított forgalmi érték és a haszonélvezet/használat értéke közötti különbözet.
  • Ingóhagyaték örökösödési illeték: a hagyaték becsült értékének a 18%-a (kivéve gépjármű örökösödési illeték), amelyet az ingóságok felbecsült értéke alapján számítanak ki. Az ingóságok közé soroljuk például a bútorokat, családi műtárgyakat, ékszereket.
  • Gépjármű, pótkocsi és azok vagyoni értékű jogának öröklése: az örökösödési illeték a visszterhes vagyonátruházási illeték kétszerese. Használati jog, haszonélvezeti jog vagy üzemben tartói jog esetén az 1990. évi XCIII. törvény 24. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott illetékek 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni.
  • Kisvállalkozói vagyon és vagyoni betét örökösödési illetéke: kisvállalkozói vagyon öröklése esetén 25%-kal, de maximum 2.500.000 Ft-tal csökkentett örökösödési illetéket kell befizetni, ha az örökös 30 napon belül nyilatkozatot tesz arról, hogy egyéni vállalkozói tevékenységbe kezd (és ezt minimum 3 éven át fenntartja, ezalatt a vagyont el nem idegeníti, tulajdoni hányadát nem csökkenti), vagy a megszerzett vagyont egyéni cége, többségi tulajdonban álló gazdasági társasága számára, mint nem pénzbeli hozzájárulást átadja. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a kisvállalkozói vagyoni betétre (ha a vagyonszerző által önállóan vagy a többi vagyonszerzővel együttesen megszerzett vagyoni betéttel a tulajdonában, vagy több vagyonszerző esetében a tulajdonukban levő vagyoni betét aránya meghaladja a kisvállalkozás összes vagyoni betétjének az 50%-át).

Örökösödési illeték 2023 kedvezmények

Az örökösödési illeték törvény számos egyedi esetben állapít meg illetékfizetési kedvezményeket, illetve örökösödési illetékmentességet. A következő illetékkedvezményekkel számolhatunk még a korábbiakban felsorolt örökösödési illeték fizetési módok, mentesülési esetek mellett:

  • Kiskorú örökös öröklése esetén a nagykorúvá válásától számítva 2 éven keresztül késedelmipótlék mentesség jár az örökösödési illeték megfizetésére. A határidő lejárta előtti fizetés esetén annyiszor 10% (de maximum 70%) kedvezménnyel fizethető be, ahány évvel korábban teljesíti azt.
  • Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az örökösödési illeték alapvető mértékének az 50%-a fizetendő; ha az örökös bejegyzett családi gazdálkodó, akkor pedig a 25%-a fizetendő. Ha az örökös a hagyatékból a termőföldet ellenszolgáltatás fejében átengedni, mentesül az örökösödési illeték alól.
  • Muzeális tárgy, képző-, ipari vagy népművészeti alkotás, vagy ezekből álló gyűjtemény öröklése esetén, ha ennek egy részét az örökös felajánlja az államnak, az önkormányzatnak vagy egy felsőoktatási intézménynek, az örökös mentesül az ingóörökségre vonatkozó illetékfizetési kötelezettség alól.

Örökösödési illeték lehetőségek több örökös esetén

  • Abban az esetben, ha a hagyatékra több örökös van, nem csak a javakat, hanem az adósságokat (pl. jelzálogteher egy ingatlanon), terheket is az öröklési rend szerint osztják szét – a javakkal, tulajdoni hányadokkal együtt az örökösödési illeték is arányosan megosztásra kerül.
  • Az örökösödési illeték átengedésére is van lehetőség: az örökségről, hagyományról az örökös lemondhat (pl. egy másik örökös javára), ebben az esetben nem kell illetéket fizetnie. Ha ellenérték fejében mondunk le az örökségről, akkor az ellenérték alapul vételével fizetnek illetéket, visszteher fejében pedig visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ha az örökös ingyenesen átenged egy örökséget egy másik örökösnek, akkor csak annak kell illetéket fizetni, akié ténylegesen lett az örökség.
  • Ha nem tudjuk megfizetni az örökösödési illeték összegét, jogunkban áll az örökségről lemondani. Ne hagyjuk figyelmen kívül a NAV határozatát az illetékről, mert ha illetékfizetési kötelezettségünk van és nem fizetjük be azt a megadott határidőn belül, akkor a bíróság késedelmi pótlék, mulasztási bírság megfizetésére is kötelezhet bennünket!
  • A kötelesrész értékével a kiadásra kötelezett örökös örökrészét csökkentik. Az az örökös, aki a kötelesrészre jogosult követelését a hagyatékhoz nem tartozó készpénzzel vagy más ellenszolgáltatással elégíti ki, visszterhes vagyonátruházási illetéket, míg a kötelesrészre jogosult öröklési illetéket köteles fizetni.

Információink tájékoztató jellegűek! Minden hagyatéki eljárás egyedi módon zajlhat, nem beszélve az örökösök közötti konfliktusokról és az esetleges hagyatéki perekről, a külföldi örökségekről és az örökösödés speciális eseteiről. Bővebb tájékoztatásért az örökösödési illeték megállapítása kapcsán forduljunk a NAV ügyintézőihez, vagy kérjük ki ügyvédünk, vagy egy közjegyző szakmai tanácsát!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem