22 °C Budapest
Mid adult man crouching while protecting baby. Father is with cute child at home. They are spending time together.

GYED kalkulátor 2023: így számol a GYED extra kalkulátor szülői, nagyszülői, hallgatói GYED-del!

2023. január 29. 10:03

A gyermekgondozási díj, azaz a GYED magyar családok ezreit segíti hozzá a biztos megélhetéshez a kritikus, kisgyermekneveléssel töltött időszak során. A GYED maximumösszege emelkedik 2023 évében a minimálbér emeléssel egyetemben – nézzük, a GYED extra kalkulátor szerint mennyi a GYED összege, mit mond a GYED klakulátor 2023 évére vonatkozólag!

Cikkünkben eláruljuk, mennyi a GYED összege a GYED kalkulátor 2023 évi adatai alapján: mit mond a GYED extra kalkulátor a GYED, nagyszülői GYED, hallgatói GYED összege kapcsán, mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor szerint? Milyen alapvető tudnivalókat érdemes ismernünk a GYED összege kapcsán, hogyan számol a GYED kalkulátor 2023 évében a legújabb minimálbér és garantált bérminimum kormányrendeletnek megfelelően?

GYED extra kalkulátor 2023

A GYED extra ma már családtámogatási intézkedések átfogó csomagját jelöli, a „sima” szülői GYED mellett az örökbefogadói, nevelőszülői, hallgatói, illetve nagyszülői GYED juttatása is elérhető, hogy a dolgozó szülők számára a lehető legegyszerűbb legyen a gyereknevelés. A GYED kalkulátor számításai alapvetően hasonló módon működnek a szülői/örökbefogadó szülői, a nevelőszülői és a nagyszülői GYED esetén, azonban a hallgatói GYED kalkulátor a mindenkori minimálbért, garantált bérminimumot veszi alapul, hiszen az egyetemistáknak gyakran nincs GYED alapot képző jövedelme.

A GYED törvények 2023 évében nem változtak számottevően, viszont emelkedett a GYED klakulátor szemszögéből a GYED maximuma 2023 évére vonatkozólag, ugyanis a minimálbér és a garantált bérminimum összege kormányrendeletben rögzített általános emelésen ment keresztül. A minimálbér 2023 évében bruttó 232.000 Ft (+16%-os béremelés), a garantált bérminimum pedig bruttó 296.400 Ft (+14%-os béremelés), amelyek adott esetben befolyásolják a GYED extra kalkulátor 2023 évi számításait.

A GYED 2023 évi általános szabályai

A GYED 2023 évi szabályai összességében változatlanok a GYED 2022 évi szabályrendszeréhez képest (ugyanígy a GYED 2021 évi megkötéseihez képest sincs jelentős különbség, leginkább a minimumbérek változásai befolyásolták a GYED extra kalkulátor működését). A GYED jelenleg is egy biztosítási jogviszonyhoz kötött, keresetfüggő, maximalizált összegű, havi rendszerességű juttatás, aminek az alapfeltétele az, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 év során legalább 365 napnyi, nem feltétlenül megszakítás nélküli TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A GYED alapeseteiben (pl. sima szülői GYED) az állam támogatja, hogy a GYED 2023 évi összegének folyósítása mellett a szülő korlátlan munkaidőben folytathasson kereső tevékenységet (ugyanez már nem igaz a nagyszülői GYED-re), éppen ezért megszabják a GYED maximális összegét – arra, hogy mit ír erről a GYED extra kalkulátor 2023 évében, a későbbiekben visszatérünk. Nagyszülői GYED esetében a gyermeket otthon kell nevelni, a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi (a nagyszülőt ez idő alatt megilleti a fizetés nélküli szabadság és a felmondási védelem).

A GYED juttatása a gyermek féléves korától folyósítható (168 nap a szülési szabadság, egyben a CSED 2023, azaz a csecsemőgondozási díj folyósítási időtartama) a gyermek 2. életévének betöltéséig, ikergyermekeknél a 3. évük betöltéséig. A GYED 2022 évében nem csak a szülőanya részére folyósítható, felveheti azt az apa, a gyám, az örökbefogadó szülő és az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült. Alapesetben a GYED kalkulátor 2023 évében egyforma feltételekkel számol a szülők, nevelőszülők és nagyszülők esetében, ám a GYED extra kalkulátor 2023 a diplomás GYED esetében más összeget állapít meg.

Szintén fontos GYED feltétel, hogy a gyermeket a GYED folyósítási időszakában otthon kell nevelni, nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben elhelyezni (pl. bölcsődébe adni), kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat – feltéve, ha a GYED szabályai számára ezt lehetővé teszik -, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen vesz részt. Most pedig nézzük, hogyan számol a GYED extra kalkulátor, mit mond a GYED kalkulátor 2023 évében a szülői, nagyszülői, hallgatói GYED összege kapcsán!

GYED kalkulátor 2023: mennyi a GYED összege?

A GYED kalkulátor 2023 évében változatlanul az igénylő naptári napi jövedelmének a 70%-át veszi alapul (a CSED kalkulátor a bruttó bér 100%-át nézi), azonban a GYED összege nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-nál. A GYED kalkulátor számításai során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét vizsgálják - ha ebben az időszakban volt 30 napnál hosszabb TB-megszakítása, akkor 120 nappal kalkulálnak (ha a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, akkor a GYED alapját ennek a 120 napi tényleges jövedelemnek a figyelembevételével állapítják meg).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GYED kalkulátor általános szabályairól érdemes még tudnunk, hogy ha az adott gyermek GYED vagy GYES igénybevétele alatt (vagy annak megszűnését követő 1 éven belül) születik, ám az előző gyermek jogán kapott juttatás összege magasabb volt, élhetünk az ún. „kedvezményszabállyal”. A kedvezményszabály lényege, hogy ebben az esetben a GYED kalkulátor által kiszámított juttatások közül a magasabb összegű juttatást igényelhetjük (az újabb gyermekre ugyanakkora GYED jár, mint az előzőre, nem kapunk kevesebbet).

Nagyszülői GYED kalkulátor 2023

A nagyszülői GYED kalkulátor 2023 évi számításai a szülői GYED-hez hasonlóan történnek, azzal a különbséggel, hogy míg a szülő a GYED összege mellett az igénylő korlátlan ideig végezhet kereső tevékenységet, addig a nagyszülői GYED mellett a nagyszülő csak akkor dolgozhat, ha azt teljességgel az otthonában végzi (a nagyszülői GYED a még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők támogatását, szolgálja, hogy ők is kivehessék a részüket a gyermeknevelésből). A GYED extra kalkulátor számításai szintén a naptári napi jövedelem 70%-át veszik a GYED alapjául, ami legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet.

Diplomás GYED kalkulátor 2023

Mindenképpen érdemes külön kiemelnünk a hallgatói GYED, avagy a diplomás GYED juttatását, hiszen erre a GYED típusra más szabályok vonatkoznak. Akkor kapja a gyermek szülőanyja a hallgatói GYED-et, ha biztosítási jogviszonya alapján az általános szabályok szerint nem jogosult rá, feltéve, ha rendelkezik legalább 2 aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a diplomás GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg; ehhez a baba születését megelőző 2 éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszony szükséges).

A magyar/EGT állampolgár apa is felveheti, ha az összes feltételnek megfelel, de a szülő nő elhalálozik, vagy ha a nő egyik diplomás GYED feltételnek sem felel meg, és a GYED általános szabályai szerint nem jogosult a juttatásra. A diplomás GYED összege 2023-ban – mivel a sima GYED feltétleinek a hallgatók általában nem felelnek, meg, így nem is rendelkeznek olyan jövedelemmel, ami a GYED kalkulátor szerint a GYED alapját képezhetné – alapképzéses hallgatók (BA) esetében a minimálbér 70%-a után 162.400 Ft, mesterképzésen résztvevő hallgatóknak (MA) pedig a garantált bérminimum 70%-a után 207.480 Ft jár a GYED extra kalkulátor 2023 évi számításainak megfelelően.

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor szerint?

A GYED kalkulátor 2023 évi működése és a GYED extra kalkulátor szabályai mellett szintén gyakori kérdés az igénylők részéről, hogy mennyi szabadság jár a GYED után, amennyiben valaki a munkahelyéről ment el GYED-re, ám a juttatási időszak leteltével visszatérne dolgozni. A szülési szabadság (illetve a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság) a táppénzhez hasonlóan keresőképtelen időszaknak számít, így az alap- és pótszabadságok ez idő alatt nem vesznek el, a munkába való visszatéréskor ezeket a munkáltatónak ki kel adnia. A GYED időtartama alatt a szülő nem minősül keresőképtelennek, ugyanúgy jogosult az alapszabadsága mellett az életkora és gyermekei száma alapján járó pótszabadságokra, mint más esetekben; az otthon töltött GYED után szintén minden visszatér a normál kerékvágásba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem