8 °C Budapest
Mid adult man crouching while protecting baby. Father is with cute child at home. They are spending time together.

GYED kalkulátor 2023: így számol a GYED extra kalkulátor szülői, nagyszülői, hallgatói GYED-del!

2023. január 29. 10:03

A gyermekgondozási díj, azaz a GYED magyar családok ezreit segíti hozzá a biztos megélhetéshez a kritikus, kisgyermekneveléssel töltött időszak során. A GYED maximumösszege emelkedik 2023 évében a minimálbér emeléssel egyetemben – nézzük, a GYED extra kalkulátor szerint mennyi a GYED összege, mit mond a GYED klakulátor 2023 évére vonatkozólag!

Cikkünkben eláruljuk, mennyi a GYED összege a GYED kalkulátor 2023 évi adatai alapján: mit mond a GYED extra kalkulátor a GYED, nagyszülői GYED, hallgatói GYED összege kapcsán, mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor szerint? Milyen alapvető tudnivalókat érdemes ismernünk a GYED összege kapcsán, hogyan számol a GYED kalkulátor 2023 évében a legújabb minimálbér és garantált bérminimum kormányrendeletnek megfelelően?

GYED extra kalkulátor 2023

A GYED extra ma már családtámogatási intézkedések átfogó csomagját jelöli, a „sima” szülői GYED mellett az örökbefogadói, nevelőszülői, hallgatói, illetve nagyszülői GYED juttatása is elérhető, hogy a dolgozó szülők számára a lehető legegyszerűbb legyen a gyereknevelés. A GYED kalkulátor számításai alapvetően hasonló módon működnek a szülői/örökbefogadó szülői, a nevelőszülői és a nagyszülői GYED esetén, azonban a hallgatói GYED kalkulátor a mindenkori minimálbért, garantált bérminimumot veszi alapul, hiszen az egyetemistáknak gyakran nincs GYED alapot képző jövedelme.

A GYED törvények 2023 évében nem változtak számottevően, viszont emelkedett a GYED klakulátor szemszögéből a GYED maximuma 2023 évére vonatkozólag, ugyanis a minimálbér és a garantált bérminimum összege kormányrendeletben rögzített általános emelésen ment keresztül. A minimálbér 2023 évében bruttó 232.000 Ft (+16%-os béremelés), a garantált bérminimum pedig bruttó 296.400 Ft (+14%-os béremelés), amelyek adott esetben befolyásolják a GYED extra kalkulátor 2023 évi számításait.

A GYED 2023 évi általános szabályai

A GYED 2023 évi szabályai összességében változatlanok a GYED 2022 évi szabályrendszeréhez képest (ugyanígy a GYED 2021 évi megkötéseihez képest sincs jelentős különbség, leginkább a minimumbérek változásai befolyásolták a GYED extra kalkulátor működését). A GYED jelenleg is egy biztosítási jogviszonyhoz kötött, keresetfüggő, maximalizált összegű, havi rendszerességű juttatás, aminek az alapfeltétele az, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 év során legalább 365 napnyi, nem feltétlenül megszakítás nélküli TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A GYED alapeseteiben (pl. sima szülői GYED) az állam támogatja, hogy a GYED 2023 évi összegének folyósítása mellett a szülő korlátlan munkaidőben folytathasson kereső tevékenységet (ugyanez már nem igaz a nagyszülői GYED-re), éppen ezért megszabják a GYED maximális összegét – arra, hogy mit ír erről a GYED extra kalkulátor 2023 évében, a későbbiekben visszatérünk. Nagyszülői GYED esetében a gyermeket otthon kell nevelni, a nagyszülő ezalatt nem folytathat kereső tevékenységet, kivéve, ha azt kizárólag otthon végzi (a nagyszülőt ez idő alatt megilleti a fizetés nélküli szabadság és a felmondási védelem).

A GYED juttatása a gyermek féléves korától folyósítható (168 nap a szülési szabadság, egyben a CSED 2023, azaz a csecsemőgondozási díj folyósítási időtartama) a gyermek 2. életévének betöltéséig, ikergyermekeknél a 3. évük betöltéséig. A GYED 2022 évében nem csak a szülőanya részére folyósítható, felveheti azt az apa, a gyám, az örökbefogadó szülő és az az egyedülálló férfi is, aki CSED-ben részesült. Alapesetben a GYED kalkulátor 2023 évében egyforma feltételekkel számol a szülők, nevelőszülők és nagyszülők esetében, ám a GYED extra kalkulátor 2023 a diplomás GYED esetében más összeget állapít meg.

Szintén fontos GYED feltétel, hogy a gyermeket a GYED folyósítási időszakában otthon kell nevelni, nem lehet napközbeni ellátást nyújtó intézményben elhelyezni (pl. bölcsődébe adni), kivéve abban az esetben, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat – feltéve, ha a GYED szabályai számára ezt lehetővé teszik -, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben, felsőoktatási intézményben nappali képzésen vesz részt. Most pedig nézzük, hogyan számol a GYED extra kalkulátor, mit mond a GYED kalkulátor 2023 évében a szülői, nagyszülői, hallgatói GYED összege kapcsán!

GYED kalkulátor 2023: mennyi a GYED összege?

A GYED kalkulátor 2023 évében változatlanul az igénylő naptári napi jövedelmének a 70%-át veszi alapul (a CSED kalkulátor a bruttó bér 100%-át nézi), azonban a GYED összege nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-nál. A GYED kalkulátor számításai során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét vizsgálják - ha ebben az időszakban volt 30 napnál hosszabb TB-megszakítása, akkor 120 nappal kalkulálnak (ha a jogosultságot közvetlenül megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számítva rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, akkor a GYED alapját ennek a 120 napi tényleges jövedelemnek a figyelembevételével állapítják meg).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GYED kalkulátor általános szabályairól érdemes még tudnunk, hogy ha az adott gyermek GYED vagy GYES igénybevétele alatt (vagy annak megszűnését követő 1 éven belül) születik, ám az előző gyermek jogán kapott juttatás összege magasabb volt, élhetünk az ún. „kedvezményszabállyal”. A kedvezményszabály lényege, hogy ebben az esetben a GYED kalkulátor által kiszámított juttatások közül a magasabb összegű juttatást igényelhetjük (az újabb gyermekre ugyanakkora GYED jár, mint az előzőre, nem kapunk kevesebbet).

Nagyszülői GYED kalkulátor 2023

A nagyszülői GYED kalkulátor 2023 évi számításai a szülői GYED-hez hasonlóan történnek, azzal a különbséggel, hogy míg a szülő a GYED összege mellett az igénylő korlátlan ideig végezhet kereső tevékenységet, addig a nagyszülői GYED mellett a nagyszülő csak akkor dolgozhat, ha azt teljességgel az otthonában végzi (a nagyszülői GYED a még dolgozó, nem nyugdíjas nagyszülők támogatását, szolgálja, hogy ők is kivehessék a részüket a gyermeknevelésből). A GYED extra kalkulátor számításai szintén a naptári napi jövedelem 70%-át veszik a GYED alapjául, ami legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet.

Diplomás GYED kalkulátor 2023

Mindenképpen érdemes külön kiemelnünk a hallgatói GYED, avagy a diplomás GYED juttatását, hiszen erre a GYED típusra más szabályok vonatkoznak. Akkor kapja a gyermek szülőanyja a hallgatói GYED-et, ha biztosítási jogviszonya alapján az általános szabályok szerint nem jogosult rá, feltéve, ha rendelkezik legalább 2 aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal (akkor is jár a diplomás GYED, ha fennáll a hallgatói jogviszony a gyermek születésekor, vagy ha a szülést megelőző 1 éven belül szűnt meg; ehhez a baba születését megelőző 2 éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszony szükséges).

A magyar/EGT állampolgár apa is felveheti, ha az összes feltételnek megfelel, de a szülő nő elhalálozik, vagy ha a nő egyik diplomás GYED feltételnek sem felel meg, és a GYED általános szabályai szerint nem jogosult a juttatásra. A diplomás GYED összege 2023-ban – mivel a sima GYED feltétleinek a hallgatók általában nem felelnek, meg, így nem is rendelkeznek olyan jövedelemmel, ami a GYED kalkulátor szerint a GYED alapját képezhetné – alapképzéses hallgatók (BA) esetében a minimálbér 70%-a után 162.400 Ft, mesterképzésen résztvevő hallgatóknak (MA) pedig a garantált bérminimum 70%-a után 207.480 Ft jár a GYED extra kalkulátor 2023 évi számításainak megfelelően.

Mennyi szabadság jár GYED után kalkulátor szerint?

A GYED kalkulátor 2023 évi működése és a GYED extra kalkulátor szabályai mellett szintén gyakori kérdés az igénylők részéről, hogy mennyi szabadság jár a GYED után, amennyiben valaki a munkahelyéről ment el GYED-re, ám a juttatási időszak leteltével visszatérne dolgozni. A szülési szabadság (illetve a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság) a táppénzhez hasonlóan keresőképtelen időszaknak számít, így az alap- és pótszabadságok ez idő alatt nem vesznek el, a munkába való visszatéréskor ezeket a munkáltatónak ki kel adnia. A GYED időtartama alatt a szülő nem minősül keresőképtelennek, ugyanúgy jogosult az alapszabadsága mellett az életkora és gyermekei száma alapján járó pótszabadságokra, mint más esetekben; az otthon töltött GYED után szintén minden visszatér a normál kerékvágásba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem